Kertaluonteinen rokuli

Julkaistu alunperin 19.6.2019

Työntekijän tärkein velvollisuus on tulla töihin. Se ei valitettavasti ole sama asian kuin tehdä työnsä, mutta se on oma ongelmansa.

Työnantajan tärkein velvollisuus on maksaa palkkaa. Se ei valitettavasti ole sama asia kuin riittävä tai edes reilu palkka, mutta se on oma ongelmansa.

Jos tärkeimpiä velvotteita lyö laimin, niin se on työsuhteen purun peruste. Paitsi jos se satunnaista tai kertaluonteista.

Yrityksellä oli rahat loppu. Sitä ei tietenkään kerrottu työntekijälle ennen kuin palkkapäivänä. Kahdeksan päivän kuluttua työntekijä purki omalta puoleltaan työsuhteensa välittömästi ja lähti. Ymmärrän hyvin, sillä en minäkään palkatta töitä tee.

Toki juttu meni oikeuteen. Hovioikeuden mukaan palkattomuus ei ollut peruste työtekijän puolelta työsuhteen lopettamiselle, koska kyseessä oli kertaluontoinen ongelma.

Mikä meni pieleen? Kaksikin asiaa.

Työnantajan olisi pitänyt keskustella asiasta heti, kun näytti siltä, että kassa on tyhjä. Ei tuo ihan poikkeuksellinen tilanne ole, vaikkakin ilmeisesti harvinainen. Työntekijät ovat yleensä joustavia, jos on valoa tunnelin päässä, työnantaja on valmis kompensoimaan myöhästymistä jollain tavalla eikä yrityksellä ole historiaa olla duunareitaan kyykyttävä mulkku. Toki osa työntekijöistäkin osaa olla joustamattomia.

Mutta tuo ei ollut työnantajan mielestä vaihtoehto, jostain syystä.

Työntekijän olisi pitänyt heti kävellä ulos ja ilmoittaa olevansa kotona omalla lomalla. Sellainen kertaluontoinen juttu. Soitellaan sitten kun palkka tulee tilille. Nimittäin ei työntekijällä ole työssäolovelvoitetta, jos työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvoitetta.

Minä olen ollut kaksi kertaa työsuhteessa, jossa työnantajalla oli hyvinkin joviaalinen suhtautuminen tilipäiviin. Molemmissa jäin aina kotiin, jos tilillä ei ollut rahaa palkkapäivänä. Molemmat firmat muistivat maksaa seuraavana päivänä - kyllä, olin omalla tavallaan oleellisessa asemassa.

Ja kyllä, vaihdoin aika äkkiä duunia. Se oli aikaa, jolloin töitä löytyi kohtuullisen helposti. Tekisin silti saman nykyäänkin, mulkun työnantajan kanssa.

Sitten jotkut vielä ihan vakavalla naamalla ehdottavat paikallisia joustoja ja että työntekijä neuvottelee yksin työnantajan kanssa.

Uutisoinnin tapaisia asioita siitä seuraa - firma nimittäin maksoi omat kulunsa, vaikka hovioikeus paaluttikin tilanteen, että työntekijän on tehtävä töitä ilman tietoa palkasta.