Kennelyskä

Törmäsin Facessa eläinlääkärin antamaan suositukseen ravintolisillä koiran kenneyskän helpottamisessa

  • karpalorouhetta,
  • hunajaa ja
  • N-asetyylikysteiini (NAC) 600 mg

Asialla oli kuulemma ollut jonkun Lähi-Tapiolan lemmikkiapin kautta Lähivetin eläinlääkäri.

Kyseessä on neuvoina ollut kyse ihan puhtaasta plasebosta. Ongelma on siinä, että tuolla vahvistettiin ravintolisäkusetuksia ja tehtiin mm. Ruohonjuuren kestämättömistä terveysväitteistä asiakkaille hyväksyttyjä.

Tämä on seuraus, jota eläinlääkärit eivät vaivaudu hetkeäkään miettimään, kun eivät kehtaa asiakkaalle suoraan sanoa, että eivät voi mitään ja ainakaan antibiootteja ei anneta.

Karpalo perustui C-vitamiiniin. Se, että C-vitamiini ei auta mihinkään nuhaan, flunssaan, yskään, influenssaan jne, ei häirinnyt. Myöskään se, että karpalossa, ja varsinkin kuivatussa rouheessa, on surkean vähän C-vitamiinia, ei hidastanut plaseboa kehuvaa eläinlääkäriä.

Hyvä puoli on tietysti se, että asiakkaan koira sai virtsatietulehduksille estohoidon, mutta jos kerta lääketieteen ammattilainen uskoo noin vakaasti C-vitamiiniin (koska toinen vaihtoehto olisi asiakkaalle valehtelu), niin miksi ei suositeltu jotain aitoa C-vitamiinia? Eikö askorbiinihappo olisi ollyt tarpeeksi… luonnollista?

Hunajan anto perustuu vanhoihin kansanuskoihin ja kuviteltuihin terveyshyötyihin. Toki kuuma tee hunajalla maustettuna helpottaa, mutta niin helpottaa rommitotikin – ja kaikki muut kuumat juomat. Ajatteliko Lähivetin elli, että koiralle annettaisiin hunajateetä?

N-asetyylikysteiini eli NAC onkin sitten hankalampi tapaus. Yleisellä tasolla sitä on käytetty nimenomaan liman irroittamiseen. Se on vaan rakenteeltaan eri aine kuin mitä ravintolisäkauppiaat myyvät. Samankaltainen ongelma kuin jos menee ostamaan melatoniinia käsikaupasta tai reseptillä.

NAC on kysteiini-aminohapon synteettinen johdos. Aidosti se ei ole sen kummallisempi kuin antioksidantti, mutta toki hieman erilainen antioksidantti kuin vaikkapa C-vitamiini. Jos koiralle lipsahtaa liikaa parasetamolia tai omistaja ei erota kärpässientä herkkutatista, niin molemmat saavat NAC:ia suoraan suoneen ja sitten toivotaan, että maksasta jää edes jotain henkiin.

Sitä käytettiin aikoinaan limaa irrottavan yskänlääkkeenä, koska sen antioksidanttisuus toimi rakenteessa, joka teki limasta tiivistä ja muuttikin sitä juoksevammaksi. NAC:ia tutkittiin ja siitä yritettiin saada keuhkolääkettä hengitettynä tai suonen kautta, mutta ei se kuitenkaan kovinkaan tehokas ollut.

Nykyään NAC:ia löytyy käsikaupan ns. vaarattomista tuotteista ja luultavasti suurin osa myynnistä tapahtuukin ravintolisäkaupan kautta.

Muotoillaan asia näin. Jos kerta NAC (on se sitten stabiilissa muodossa tai kehnommin säilytystä kestävässä) on niin tehokas kuin käsikauppa antaa ymmärtää, niin miksi se ei ole reseptillä oleva lääke?

No joo. Jos aihe kiinnostaa enemmän, niin tästä Cochrane-katsauksesta voi lähteä liikkeelle:

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003124.pub4/full

Pointti on kuitenkin siinä, että eläinlääkäri ei vinkannut sopivaa yskänlääkettä, vaan Ruohonjuuritason aminohappotuotetta.

Miksiköhän ei sinkki (josta on näyttöä) ja D-vitamiini (josta on viitteitä) sekä immuniteetin työjuhta A-vitamiini eivät olleet vaihtoehtoja? Ei vaan pysty tajuamaan.

Oiskohan ellillä ollut ajatuksena antaa droppeja omistajan kennelyskä-oireisiin? :laughing: