Käytöksen kopiointia

Aikoinaan yksi vanhempi narttu, greyhound, joka piti itseään parempana kuin muut (jota se olikin) ja teki lauman ihan vaan itsensä kanssa, huusi aina kuolemaa kun kynsiä leikattiin. Periaatteellista toimintaa, koska ei sillä siitä hommasta sen pahempia kokemuksia ollut kuin ylipäätään koirilla.

Siskopuoli, hieman nuorempi, huusi aivan samalla tavalla.

Sitten se vanhempi kuoli. Nuorempi unohti hetken kuluttua, että kynsienleikkuuseen kuuluu kuolla. Ei se siitä tykkää, mutta karjuminen on jäänyt pois.

Muuta ei tarvittu kuin että käytösesimerkki kokeneemmalta ja luullusti viisaammalta hävisi.

Joten ei käytösvirheet (ihmisen mittakaavalla) aina ole niin vakavaa perustaa. Ja vaikka usein kakkamainen käytös opitaan ytimiä myöten, niin tarpeeksi tyhmä ei onnistu siinäkään.

Ja ei, kyseessä ei ollut poisoppiminen. Meidän huushollissa aiheesta kynsien leikkaa ei ole keskusteltu koirien kanssa, eikä niitä ole naksuteltu (paitsi kynsiä lyhyemmäksi) tai namitettu. Kynnet on vaan leikattu ja kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

Kerrostalossa olisi ehkä toimittu toisin :joy:

1 Like

Mallioppiminen on herttaista seurattavaa. Pentu tuijotti vanhempaa koiraa kuin vähä-älyistä kun ekaa kertaa näki vanhemman menevän kierroksille ja purkavan sen kaivamiseen. Nykyään tekee sitä aivan samaa, vaikkakin vähän vähemmällä intensiivisyydellä. Uimassa ei halunnut käydä, paitsi sitten kun näki neljän koiran pulahtavan järveen vuorollaan ja sai mennä itsekin viidentenä vuorollaan kokeilemaan. Kaikessa muussa se sitten tuntuukin tekevän omat ratkaisunsa ja johtopäätöksensä - vaikka olis laumallinen koiria kertomassa että nää uudet ihmiset ei sais oikeastaan samalla laavulla hengailla, niin tyyppi tomerana itse laskeskelee päässään että kyllä näille tuoleille pari persettä vielä hyvin mahtuu, tervetuloa vaan. Ihan kiva ominaisuus koirassa, ettei hamaan tappiin kopioi käytöksiä. Tulee ihan uudenlaista vaihtelua ja askel kevenee kun ongelmat ei monistu vaan tulee uusia :wink:

Tuli tuosta kynsienleikkuusta mieleen kerta, kun vanhanliiton kasvattaja kertoi, että kokeilivat joskus ottaa eurasiereja kasvatuksen sivuun, mutta ne huusivat mm kynsienleikkuussa niin että joutuivat raahaamaan koirat syvälle metsään että saivat leikattua kynnet. Olivat naapurit vähän ilmeisesti hätääntyneet. Eivät sitten innostuneet rodusta.

1 Like

Meillä on ollut pitkään iso lauma, ja aina eri ikäisiä. Oikeastaan koko tapakäytöksenkin oppiminen perustui ihan puhtaasti mallioppimiseen. Ei siinä paljoa ihmistä tarvittu.

Toki greyhound on ihan pahuksen helppo monessakin suhteessa, mutta samaa on ollut muissakin roduissa.

Se mikä on hieman mietityttänyt, ja saattaa olla ihan valikoivaa havainnointia, niin näyttäisi siltä, että oppiminen on helpompaa rodun sisällä kuin rotujen välillä. Ihan kuin jos savolaiskakara laitettaisiin turkulaisten joukkoon, niin oppisi se osan asioista — mutta ei kaikkea.

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että koirat puhuu murteilla :rofl:

Työroduilla mallioppiminen on huomattavan vahvaa. Kai siinä auttaa rotumuisti, vietit/vaistot tai miksi sitä haluaakin kutsua.