Karvanlaatu paremmaksi ruualla?

Kuinka paljon pystyy ruualla ja lisillä vaikuttamaan koiran turkin laatuun?
Meillä yhdellä (kastroimaton) turkki on tosi kuiva ja takkuinen ja aloin miettimään että puuttuuko ruokavaliosta jotain. Syö 50/50, nappulassa rasvaa 14 ja lihassa 18. Aiemmin ollut lihassa rasvaa 11%. Nyt syöny hetken aikaa tota rasvaisempaa ja sillä tarkoitus jatkaa talven yli ainakin.

Ja siis tämä on sama tyyppi joka pelleili ruokansa kanssa kunnes aloin antamaan sen kerran päivässä. Edelleen tarkka siitä mitä kupissa on, jos haisee vähänkin epämääräiselle niin ei syö.

Kuvassa kyseinen hyyppä.

Oliko karvanlaatu huono jo aijemmalla vähemmän rasvaisella ruualla? Vai nyt vasta mennyt? Jos näin niin voisiko tuolla rasvaisemmalla ruualla jäädä proteiinit liian vähälle turkin kannalta? Turkki kasvatetaan aminohappojen kautta ja mitä enemmän on rasvaa niin sitä vähemmän on proteiinia, koska vettä on eniten (60-70%).
Ja lihan kaatuu kannattaa panostaa eli kato onko paljon sidekudosta, mahaa, kurkkutorvea, keuhkoa… myös sidekudos vähentää imeytyvää proteiinia merkittäväst.

1 Like

Se on ollu aina.
Mutta nyt se alkaa oikeasti kyllästyttää kun harjaaminen hankalaa.

Laitan kuvaparin jossa ekassa kuvassa se on 8 viikkoinen js toisessa 6kk. Sen jälkeen turkki on ollut enemmän ja vähemmän kuiva ja pohjavilla takkuuntuu niin helposti.

Screenshot_20210125_191340

Itselle vaan tulee mieleen joku puutos mutta :woman_shrugging:

Mietin että olisko tälle tyypille ihmislaatuinen sikanauta-jauheliha parasta? Siinä rasva 23% mutta proteiinitkin 17%.

Ja mistä tietää missä lihassa olis niitä aminohappoja tarpeeksi korjaamaan turkin kuntoa?

Vai onko pakko vaan tyytyä tuohon koska jos sillä vaan kuuluu olla tuollainen turkki perintötekijöiden tms takia?

Jokaisessa. Kyse on vaan syöntimäärästä. Mutta se, että paljonko kenenkin täytyy syödä onkin sitten se kinkkisempi juttu.

Mutta proteiinien kohdalla pätee muistisääntö, että jos liha näyttää enemmän lihalta kuin läskiltä, ja syödään sen verran, että paino pysyy, niin proteiinien (ja sitä kautta aminohappojen) saanti on riittävä.

Proteiinivaje tulee vastaan kolmessa mahdollisessa tilanteessa:

  • kun laihdutetaan (tunnetuin on sterkatut nartut)
  • kun koiralla on normaalia enemmän lihasmassaa (ja samalla painokontrolli, eli… laihdutetaan)
  • syödään pelkkää kuivamuonaa, jonka koostumus on hämärä

Mutta se, että onko noissa sitten ongelma proteiinin, rasvojen tai proteiinien JA rasvojen vajeessa voikin olla haastavampi juttu.

Siihen päälle tulee sitten terveydelliset kysymykset, kuten suolisto-ongelmat, haiman sairaudet, kilpirauhanen jne., mutta niissähän ongelman ydin ei ole ruoka itsessään.

Yleisimmät syyt, kun kyse ei ole proteiinien saannista tai sairaudesta, saattaisivat olla (eivät järjestyksessä):

  • perinnöllinen/synnynnäinen asia (aivan kuten ihmisten tukka tai vartalon karvoitus)
  • sisäilman lämpö ja/tai kuivuus, mukaanlukien lattialämpö
  • liiallinen pesu ja turkin käsittely, mukaanlukien pukeminen (aivan kuin ihmisten hiukset; permanentit, värjäys jne.)
  • rikin, sinkin tai E-vitamiinin vaje
  • kokonaisuutena pielessä oleva tai sopimaton ruoka
  • stressi ja hormonitoiminta
  • ja muuta mitä en nyt muista

Sitten arvuutellaan historian mukaan, että mikä noista voisi olla syy. Tai mitkä.

Jolloin ollaan hyvin lähellä käytännössä sitä tilannetta, että korjataan kaikki mikä voidaan. Ja jos ei homma pelitä, niin sitten syy on sellaisessa, jota ei voida korjata.

1 Like

Tämän hetkinen liha näyttää perusjauhelihalta eli mun mielestä ihan hyvältä.

Voi tosiaan olla että turkin laatu on perimältään tuollainen mitä on. Mutta ei varmaan ole haittaa testata antaa enemmän sinkkiä ja ottaa lisäksi myös E käyttöön.
Tyyppi painaa max 3.5kg. Sinkkiähän voi antaa reilustikin jos vatsa kestää ja E tais olla sama.
Missäköhän ajassa sitä vois ajatella että alkais näkymään tuloksia jos näillä lähtee ensin liikkeelle?

Karvattomilla näkee uuden haivenen kasvun kahdessa viikossa. Mutta sinä haet koko turkin muutosta ja se näkyy vasta kun karva vaihtuu enemmän — ja siinähän se ongelma on.

Tokihan karva vaihtuu enemmän tai vähemmän koko ajan, joten… arvotaan, että uuden karvan laatuero näkyy ennen vuodenvaihdetta.

Ja muistin virkistykseksi:

Sinänsä sillä ajalla ei ole väliä mutta suuntaa antavaa aikaa. Että jos kahden vuoden päästä kysyn tätä samaa eikä muutosta ole näillä asioilla tapahtunut niin tuskin tulee tapahtumaan ja silloin vika jossain muussa.
Mutta jos puutetta näistä asioista niin 2-3kk päästä vois näkyä jotain muutosta.

Eri laji, mutta en tiedä, mitä hevonkukkua kissalleni oli edellisessä kodissa syötetty, kun sen turkki oli ihan matta. Oikein ihmettelin, kuinka tylsännäköisen killin olenkaan saanut. Kylvetin sen, mutta ei se paljon auttanut.

Kissoilla karva tuntuu vaihtuvan vähän koko ajan. Joku 3 kk eläinkaupan kuivaruualla, märän hain marketista, ja yhtenä päivänä huomasin, että turkki kiilsi kuin pantterilla eikä kissa enää näyttänyt niin tylsältä (vääränvärinen se on vieläkin, mutta enpä sitä ottanut täsmäämään sohvan väriin).

Nyt oon kuukauden antanu lisiä (ei ole ennen kelvannut ruoka jossa niitä on, nyt on syönyt) ja syöny 18% rasvalla olevaa lihaa ja nappulankin vaihdoin sille siihen HHC pentu ja emo ja siinä taitaa olla 20% rasvaa.
Ihokaan ei ole enää turkin alla sellainen kalvakka vaan vaaleanpunainen (tähän en ollut edes kiinnittänyt aiemmin huomiota) ja pohjavilla ei ole enää niin takkuinen. Tiedä sitten onko ruuan ansiota vai sattumaa mutta näillä jatketaan talven yli ainakin.

Sekäettämahdollistajokumuu… kaikki vaihtoehdot on pöydällä.

Sanon taas — kun asioita muutetaan, niin otetaan kuvia ja videoita. Näkee parhaiten muutokset, ja onko niitä oikeasti tullut.

1 Like

Tän kohdalla tuntee kyllä käsikopelolla ja harjalla, ei tartte kuvaa ja videoo :grin: