ūüõ∂ Karkkilan Pyh√§j√§rvi ja joku puro

Piti olla välipäivä, mutta koska huomenna (torstaina) on luvattu kohtuullista tuulta ja viikonloppuna tehdään jotain muuta, niin kävin kuitenkin tänään.

Golffin keula kohti Karkkilaa. Kävin samalla vilkaisemassa Karkkilan ruukin alueen virtaus-ja koskipaikat Vanjoessa, koska pitäisi jossain vaiheessa meloa siellä.

Juuen. Suunnitelmat meni uusiksi.

https://foorumi.katiska.eu/t/haluan-kanootin-ja-korpeen/1316/46

Pyh√§j√§rvi (montakohan niit√§ on Suomessa?) on pienehk√∂ ja matala. Suurin syvyyn taitaa olla 10 metri√§ ja suurin osa menee 1 - 3 metrin haarukkaan. En tied√§ miksi tuo olisi merkityksellist√§ melomisen kannalta, mutta se tarkoitti my√∂s sit√§, ett√§ enemm√§n tai v√§hemm√§n joka paikassa kasvoi jotain meriruohoa ‚ÄĒ tosin meriruohoa tuskin kasvaa j√§rvess√§.

Järvenä se on aika tylsä. Suuri osa itseasiassa on, jos rantaviivassa ei ole jotain poikkeuksellista. Pyhäjärven ikäänkuin itäpäässä on iso joku ruovikkoalue ja sen kupeessa lintutorni. Lienee oleellinen merkityksellinen pesimälle, koska se on rauhoitusaluetta.

Sen vieress√§ on pienen pieni luonnosuojelualue, kosteikkoa my√∂s ‚ÄĒ se ei kuitenkaan n√§ytt√§nyt kovinkaan koskemattomalta.

Noita kahta aluetta erottaa pieni joentapainen, joka sy√∂tt√§√§ vett√§ Pyh√§j√§rveen ‚ÄĒ laskuhan on sitten Vanjokea pitkin Hiidenvedelle (joka purkaa itsens√§ Lohjanj√§rvelle ja siit√§ sitten Tammisaaren paikkeille mereen).

K√§vin melomassa p√§tk√§n tuota puroa. Siit√§ tuli mieleen jotkut Lousianan takamaat ‚ÄĒ tietysti sill√§ erolla, ett√§ joessa ei ollut alligaattoreita ja uskoakseni paikallisia punaniskoja ei tarvitse pel√§t√§.

Sorsia oli aika paljon ja lauma hanhia, Hassua oli se, ett√§ joella joku tirppi huuteli ‚ÄĒ ollaan sent√§√§n ihan syyskuun lopulla. En my√∂sk√§√§n n√§hnyt mink√§√§nlaisia kaloja miss√§√§n. Nyt sitten arvuutellaan, ett√§ olivatko sorsat sy√∂neet kaiken, vaiko onko tuo pikkuj√§rvi ehk√§ liian hapeton.

Meloskelin kaikkiaan sellaisen tunnin ja kymmenen minuuttia, ja matkaa tuli noin 4 kilometriä.

Tällä kertaa menin ilman evää, ja vaikka melominen oli jonkun verrankin pujottelua, niin omalla tavallaan se oli… jouhevampaa silti.

En tiedä miten sen toteuttaisin, mutta näillä retkillä kannattaisi nuo avoimemmat vedet mennä evällä ja sitten joet ja muut matalat ilman. Sitä en tiedä miten sen toteuttaisi, koska alan nyt oivaltamaan minulle aika uuden asian: rantautumispaikkoja on ihan pahuksen harvassa.

Onnistuin myös ajamaan ensimmäisen kerran kivelle. Oli aika hassussa paikassa. Lähes keskellä väylää aivan Vanjoen suussa. Eipähän kumikajakki moisesta pohjakosketuksesta piittaa, mutta jouduin hieman heijaamaan, että pääsin irti.