Kalastajansolmu

Kalastajansolmua käytetään joko kahden siiman, narun tai köyden jatkamiseen, tai lenkin tekemiseen. Kalastajansolmussa on kaksi liukuvaa solmua, jotka purevat toisiinsa kiinni. Yksinkertainen kalastajansolmu saattaa toimia siimassa, mutta naruissa se tehdään usein kaksinkertaisena.

Kalastajansolmu ei ole nopein ja helpoin tapa tehdä lenkki, looppi. Jos tarve on tehdä lenkkejä vaikka riippumatto- tai tarppikäyttöön, kuten jos haluttaisiin roikottaa tarvikkeita harjanarusta, niin ihan tavallinen umpisolmu on voittamaton nopeudessa. Mutta kalastajansolmu on paljon esteettisempi valinta.

Yksinkertainen kalastajansolmu

Solmi toiseen päähän tavallinen umpisolmu, tai miksi sitten haluat sitä kutsuakaan — kengännauhojen rusetin alkusolmusta tuttu.

Työnnä toinen pää lenkin läpi ja teen jonkun matkan päähän samanlainen umpisolmu, mutta niin, että se kiertää molempien narujen ympäri.

Kiristä ensin molemmat solmut. Vedä ne sen jälkeen toisiinsa kiinni, ja kiristä koko paketti.

Yksinkertainen kalastajansolmu on nopea tehdä, mutta ei ole naruissa kovinkaan luotettava. Se pitää tavallisella vedossa, mutta jos veto muuttuukin työnnöksi, niin solmut irtoavat helposti toisistaan. Kalastajansolmua sen yksinkertaisessa muodossa ei saa koskaan käyttää, jos solmun on kannatettava jotain varsinaista painoa ja solmun pitävyyteen on kyettävä luottamaan. Silloin kalastajansolmu tehdään sen kaksinkertaisessa muodossa.

Kaksinkertainen kalastajansolmu

Kalastajansolmu kaksinkertaisessa muodossaan on niin luotettava, että sitä käytetään kiipeilyhommissakin. Retkeilypuolella se saattaa olla hieman liioittelua, over killiä, mutta on paremman näköinen. Kun lisäksi kalastajansolmua harvoin käytetään sellaisiin jatkoihin, ja varsinkaan lenkkeihin, jotka on tarkoitus avata myöhemmin, niin samalla vaivalla tekee solmun kaksinkertaisena.

Mitä paksumpi köysi, niin sitä helpompi kaksinkertainen kalastajansolmu on avata. Itselläni oli melkoisia vaikeuksia purkaa kiristettyä kalastajansolmua 3 mm narusta ja 2 mm vahvuisesta nyöristä se oli mahdotonta — ainakin minun sormillani ja hermorakenteellani.

Suurin käytännönongelma itselleni, kun tein riippumattoon tarvikelenkkejä, oli arvioida tarvittavan narun pituus. Solmu varastaa ihmeellisen paljon pituutta. Mutta tekisi mieli väittää, että kun olet päättänyt pituuden, niin ota siihen vielä vaaksan verran lisää ja katkaise vasta sitten.

Samaten solmun trimmaaminen niin, että saa ylijäämän riittävän tai halutun pituiseksi, on vaikeaa — kalastajansolmussa tehdään muutama kierros narun itsensä ympäri ja pakittaminen on siinä vaikeaa. Tai minulle oli vaikeaa, mutta sorminäppäryyteni puutos on maankuulua (kuin myös pinnan ja päreen palaminen, jos homma taistelee vastaan).

Kalastajansolmun tekeminen aloitetaan laittamalla narun päät vastakkain.

Tee lenkki kiertämällä molempien narujen alta.

Tee kaksi kierrosta.

Palaa kolmannelta kierrokselta kaikkien lenkkien läpi.

Kun kiristät solmun, niin kierrosten pitäisi olla kauniista vierekkäin, ja mennä solmun alapuolella ristiin.

Toista sama toisella narunpäällä:

  • tehdään lenkki
  • kierretään kaksi kertaa molempien narun ympäri takaisinpäin
  • kolmannella kierroksella narunpää työnnetään kaikkien lenkkien läpi

Kiristä toinenkin solmu ja varmista, että kierrokset ovat vierekkäin toisella puolelle. Trimmaa solmujen asentoa hieman niin, että vierekkäin olevat kierrokset ovat molemmissa solmuissa narujen samalla puolella.

Ota pitkistä linjoista kiinni ja kiristä solmut toisiinsa. Muotoile solmua kauniimmaksi ja kiristä uudestaan vielä kaikki.

Nyt solmun takana pitäisi olla kaksi ristikkäin menevää solmunosaa.

kuva

Kalastajansolmun päälipuolella pitäisi olla kerratussa kaksinkertaisessa muodossaan neljä narukierrosta vierekkäin.

1 Like