Kaalipata suomalaisittain

kuva

kuva

Maailmassa on kolme ruokaa, jotka jakavat vahvasti ihmisten mielipiteitä: maksa, sienet ja kaali. Sekä tietysti maailman aliarvostetuin ruoka, jonka suurin osa koulukeittiöistä raiskasi: tilliliha.

Sienten kohdalla kyse lienee jostain atavistisesta pelkotilasta, koska lapset välttävät vahvimmin sientä - ainakin oman kokemuspiirin perusteella. Aikuisena ollaan järkiperäisempiä ja oivalletaan sienten maku.

Maksa on vahvan makuista ja suurimmaksi osaksi huonot kokemukset johtuvat siitä, että se on vain tehty väärin. Ei karvasta kumia kukaan halua syödä.

Hieman sama pätee kaaliin. Kaali on helppoa valmistaa, mutta silti aika monet onnistuvat kämmäämään sen.

Kaalipata on helppo ruoka. Aikanaan se oli edullistakin, mutta nykyään ainakin kevätkaalin hinta alkaa olla aika reipas. Silti kilon kaalinpää, josta riittää 4 - 6 hengelle, ei maksa neljää euroa enempää.

Vaikka syöjiä olisi vain yksi tai kaksi, niin silti ei kannata etsiä jotain pientä pallukkaa. Se vaikuttaa heti makuun. Pienin kaalinpää on kilo, joka kannattaa valmistaa.

Eikä määrä mitään merkitse. Kaalilaatikon voi huoletta pakastaa.

Resepti

Marttamitoituksella valmistuisi 4 - 6 annosta. Mutta jos mietitään aitoja toteutuneita syömismääriä, niin ruoka loppuu nopeammin. Meidän perheessä saadaan 2 - 3 syöntiä.

Valmistumisaika on luokkaa tunnista kahteen, josta työn osuus lienee vartti, jos on hidas.

  • kaalia noin kilo
  • 800 g sikanautajauhelihaa
  • 2 dl riisiä (puuro tai irto)
  • 2 - 4 dl vettä
  • porkkana
  • sipuli
  • 2 rkl siirappia (tumma tai vaalea)
  • 1/2 rkl meiramia
  • suola, mustapippuri, valkopippuri
  • 2 x 50 cl tölkkiä Auran tummaa olutta

Suikaloi ja viipaloi kaali. Mitä pidemmäksi suikaleet jätät, niin sitä enemmän spagettia siitä tulee. Itse leikkaan sen äkkiseltään mukamas peukalonpään kokoisiksi eli isolla veitsellä neljä kertaa ristiin.

Kaalia tulee sitten aika paljon. Se ei mahdu yhdelle normikokoiselle leikkuulaudalle.

Viipaloi tai suikaloi porkkana haluamaksesi. Älä kuitenkaan tee viipaleita liian paksuja, koska niiden kypsyminen kestää kauemmin. Plus isot palat kypsää porkkanaa maistuu… ei-niin-hyvältä. Silppua sipuli aika pieneksi.

Laita paistipannulle nokare voita. Lämmitä sen verran, että voin kupliminen loppuu ja väri on lähes vaihtumaan ruskean sävyyn. Voit toki käyttää pientä tippaa ruokaöljyäkin, mutta voi nyt vaan on parempaa. Ja antaa helpommin hieman väriä.

Paista kaalia kevyesti. Se saa saada hieman paistopintaa. Ruskea väri parantaa makua, musta pahentaa.

Kevätkaalia ei periaatteessa tarvitsisi paistaa. Esikypsennys paistamalla tehdään usein talvella ikääntyneemmän kanssa, että saataisiin kaali ylipäätään kypsymään tässä elämässä ja ruoka valmistumaan nopeammin.

Minusta kuitenkin myös nuori kaali kannattaa kierrättää pannun kautta. Paisto lisää ja hieman muuttaa makua.

Paistaessa kaali hukkaa myös nestettä ja tiivistyy. Tarkoittaa sitä, että jos alkukypsentää kaalia kattilassa, niin tarvitsee vähintään kolme litran kattilan, 5 l saattaa olla lähempänä totuutta.

10 minuutin kuluttua kaalia onkin jäljellä enää sen verran, että alle kaksilitrainenkin riittäisi. Toki kaali saattaa hukata einen makuaan, kun vesi hukataan paistossa höyrynä taivaalle. Olen tehnyt kummallakin tavalla ja minusta kattilassa kypsytetyssä oli heikompi maku.

Lisää kattilaan sellaiset 2 -3 dl vettä. Laita vesi kiehumaan. Kun kattilassa vesi on saavuttanut maagiset 100 astetta, niin lisää paistossa ollut kaali kattilaan. Pyöräytä pari kertaa ja anna kiehua jonkun minuutin.

Lisää joukkoon riisi, porkkana ja ehkä teelusikallinen suolaa. Sekoita, laita kansi päälle ja anna kiehua rauhallisesti 20 - 30 minuuttia. Sekoita välillä, ja vähennä lämpöä, jos ruoka yrittää leikkiä geysiriä - nyt ei yritetä kiehumisen maailmannätystä, jossa kilpaillaan kuka saa veden haihtumaan nopeimmin ja ruuan kattilan pohjaan. Laita levy ehkä kolmoselle.

Sanotaan vielä kerran: muista pitää kansi päällä. Haluat maun pysyvän ruuassa, et keittiössä.

Paista jauheliha. Terveysihmiset haluavat paistaa sen omassa nesteessään, koska teflonpannu. Minä paistan pienessä nokareessa voita, koska siitä tulee parempi maku - smör auttaa jauhelihaa ruskistumaan kuten sen kuuluukin.

Kun jauheliha alkaa olla viittä vaille valmis, niin mausta sitä hieman suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla. Makuasia kuinka paljon laittaa, mutta kaikki ruokaohjeet neuvovat määriä, joilla ruoka ei maistu miltään. Lisää samalla pilkottu sipuli mukaan kuullottumaan.

Voit ottaa lämmön pois paistinpannulta ja antaa loppulämmön hoitaa mausteiden tasaantumisen ja sipulin kypsymisen jauhelihan joukossa.

Olethan muistanut sekoittaa kaalia aina välillä? Se nappaa kohtuullisen helposti kiinni, kun riisi alkaa kypsymään ja tärkkelystä irtoaa.

Jos keitos alkaa näyttämään turhan kuivalta, niin voit lisätä desin vettä. Älä läträä, koska riisin kuuluisi imeä neste sisälleen ja jos seos ui, niin olet tekemässä sopparuokaa. Jos taasen nestettä ei ole, niin riisillä ei ole mitään mitä imeä.

20 - 30 minuutin jälkeen riisin pitäisi olla al dente tai kypsää. Muista kuitenkin lopputuloksen kannalta, että valmistuessa riisin täytyy olla kypsää. Pastaa voidaan syödä hammastuntumalla, riisiä ei koskaan.

Lisää jauheliha ja sipuli kaalin ja riisin joukkoon. Sekoita.
Lisää siirappi ja meirami. Sekoita.
Lisää suolaa, rouhittua mustapippuria ja hiukan valkopippuria. Sekoita ja maista.
Lisää enemmän suolaa ja mustapippuria ja maista.

Pyrkimys on päästä lähelle hyvää, mutta ei ihan, Jos nyt olet suolan ja pippurin suhteen sopivissa määrissä, niin tuli hiukan liikaa. Ne nimittäin vahvistuvat hieman maultaan loppua kohden. Ainakin pippuri.

Avaa Auran tumma olut. Kaada kaalipataan noin desin verran ja sekoita. Laita kansi päälle, tipauta levy ykköselle tai kakkoselle, niin että ruoka hautuu.

Periaatteessa 5 minuutin jälkeen kaalipata on syötävää.

Minä taasen juon oluen loppuun ja odotan lisää sellaiset kolmesta vartista tuntiin. Mitä kauemmin maut saavat aikaa hautumisessa, niin sitä paremmin ne sointuvat yhteen. Suomeksi: ruoka maistuu paremmalta.

Oikeat kokit puolittain repivät tukkaansa ja/tai partaansa nyt. Kypsytysaika kun tekee sen, että riisi ja kaali ovat taatusti ylikypsiä. Niin ovat ja se on kupletin juoni. Possukin on ihan tolkuttoman hyvää ylikypsänä (se muuten sopii kaalin kylkeen ihan todella hyvin, joten yksi vaihtoehto on aloittaa koko homma 4 tuntia aikaisemmin laittamalla sikaa uuniin).

Kun ruoka on sinusta valmis, tai sinä olet valmis, niin laita lämpö nolliin ja sekoita. Maista. Lisää hiukan suolaa ja pippuria. Sekoita. Kauho lautaselle.

Tarjoiluehdotus

Säästä pari salaatinlehteä ja taittele niistä origami-joutsen. Tai sitten teet kuten minä: lautanen täyteen, puolukkaa kylkeen ja ääntä kohden. Santsataan tarpeen mukaan. Pari tuntia vietetään ähkyssä, kun syötiin liikaa.

Martat ehdottavat ruokajuomaksi lasillista kylmää maitoa. Ihan oikeasti! Maitoa voi juoda doupatut pikajuoksijat, mutta parhaiten kaalin kylkeen sopii rehellinen olut. Kolmosta, jos minulta kysytään. Värillä ei ole väliä, kunhan se on lageria ja tummaa. No, sopii portterikin. Aika hyvinkin itseasiassa. Joten ruokajuomaksi tarvittiin se reseptin toinen olut. Ellet sitten juonut sitä haudutusvaiheessa.

Jos olut ei uppoa, niin reilusti ihan vaan vettä viereen. Vesi on yksi parhaista ruokajuomista. Eteläisissä maissa juodaan viiniä vain siksi, että heillä vesi ei ole juomakelpoista ja mikään, joka ei ole käytettyä, tislattua tai suolattua, ei säily.

Joten ruokajuomaksi tarvittiin se reseptin toinen olut. Ellet sitten juonut sitä haudutusvaiheessa.