Jonkun näkeminen ei ole sama kuin miten asiat on

Toisaalla kysyttiin, että miksi lepakot pyörivät pimeän tullessa ihmisten ympärillä. Syitähän voi olla useita. Kuten että liikuttaessa karkoitetaan itikoita lentoon tai ollaan eläviä syöttejä. Tai että ei liikutakaan pimeällä pihalla, vaan on sytytetty pihavalot, jotka houkuttelevat itikoita lepakoiden saaliiksi.

Minä olen pitkään pimeänä aikana sytyttänyt tallin kulmalle valon. Ihan vaan kattaakseni lepakoille illallispöydän. Surku tietysti yöperhosten ja muiden valolle tulevien kannalta, mutta lepakoidenkin täytyy elää.

Mutta varsinainen syy lienee se yleisin: nähdään vain se mikä nähdään.

Eli kysyjä näkee vain ne lepakot, jotka ovat lennossa siellä missä hän liikkuu. Hänellä ei ole hajuakaan paljonko niitä on vaikka talon toisella puolella.

Joten käsitys siitä, että ihminen houkuttelee lepakoita voi olla hyvinkin väärä ja perustua valikoivaan havainnointiin. Jospa niitä lepakoita onkin ihan yhtä paljin sielläkin missä ei ole ihmisiä? Tai jos niitä onkin enemmän ja ne nähdyt ovat vain ne yksilöt, jotka eivät piittaa ihmisistä?

Pointti on siinä, että aina kun havainnoini perustuu omiin kokemuksiin tai näkemisiin, niin se on kaikkea muuta kuin luotettava mittari siitä miten asiat oikeasti ovat.

Pätee niin nuorisoon, vanhuksiin, risteilymatkustajiin kuin koiriinkin.

3 Likes