Jodi

Tämä onkin uusi tuttavuus, millä annostuksella annat ja minkä kokoiselle koiralle? Vois olla varteenotettava vaihtoehto, tai riippuen onko millasta pilkkomista alle 10kg koirille :sweat_smile:

@Jonnap Jos p√§√§tet√§√§n, ett√§ koiran tarve olisi 15 ¬Ķg/kgEP ja j√§tet√§√§n huomioimatta muun ruuan saanti, niin 10 kg tarvitsisi siis 150 mikroa p√§iv√§ss√§.

Jossain Vitatabsissa on 150 mikroa tabu, niin se menisi sitten yhdellä päivä.

Purkissa on 120 tabua ja hinta heiluu jossain 7 - 9 euron haitarissa.

2 Likes

Koira on 27kg ja annan 2 tablettia :joy:
Kaapissa ei siis tällä hetkellä ole jodipurkkia, niin en tiedä mitä yksi tabletti sisältää, mutta varmaankin tuon Jagsterin mainitsema 150 mikroa. Googletin vitatabsin ja purkki näyttää tutulta :+1:

1 Like

Samaa tavaraa löytyy Biomedin tippoina, jos tabletit ei nappaa. En jaksa vertailla hintoja, mutta edelleenkin suola halvinta on :wink:

Jos tulee tarve antaa puolikkaita kokonaisen päälle, kuten 1,5 tabua tai tippaa, niin helpoimmalla pääsee, kun pyöristää alaspäin ja antaa vain yhtä. Systeemi, jossa annetaan joka toinen päivä yksi ja joka toinen päivä kaksi, on turhan vaikea muistaa. Elämästä saa tehdä helpompaakin.

Annetaan joka päivä yksi ja sillä hyvä.

Yleensä kaikki pyöristetään ylöspäin, mutta jodi on yksi niistä säännön vahvistavista poikkeuksista. Pyöristys alaspäin onnistuu, koska yleensä ruuastakin saadaan jodia.

(Sisämaassa luomuruualla tosin tuplaisin, ja menisin kahdella päivässä; tulee ihan luomun normaalituotantoon heikosta lannoituksesta ja eläinten rehusta)

Entä jos koira painaa alle 5 kg, yksi tippa/päivä on liian paljon…. Onko kuitenkin ok antaa joka toinen päivä, jos aivoni siihen pystyy… :grin:

@Bus13 Antaa joka toinen päivä on vaihtoehto. Jodin saantia ei säädellä tehokkaasti, joten yliannos kertyy kilpirauhaseen (siihenhän se ydinturmaensiapu perustuu).

Tuossahan ei ole sinällään kyse yliannoksesta, vaan siitä, että elimistön säätely ei poista, vaikka antaakin kerta-annoksena ns. liikaa.

Kilpirauhasia löytyy esim broileri- tai kalkkunakaulasta. Auttaako se yhtään vai onko kuitenkin tarvetta käyttää jodia erikseen?
Luin, että niiden liiallinen käyttö pitkään aikaan voi periaatteessa teoreettisesti (vai?) nostaa kilpirauhasarvoja. Niin jos esim kissa syö päivittäin niitä, kuinka pitää jodia lisätä.

@galkinaliisa Ne siivotaan teurastuksessa pois. Niitä ei saa sinällään käyttää ruuaksi, eikä rehuiksi.

Toki niistä saisi jodia, koska kilpirauhanen sitä varastoi, mutta samalla saataisiin tyroksiinin esiastetta ja se voisi teoriassa johtaa kilpirauhasen liikatoimintaa vastaavaan tilaan.

Mutta samasta syyst√§ jodia on muissakin kudoksissa. Naudassa on noin 3 ¬Ķg/100 g ja broilerissa 8.

Olin luullut samaa ennen kuin luin kennelrehun sivulta vastaukset kysymyksiin tuotteista. Siin√§ luki: ‚ÄúKilpirauhasia l√∂ytyy my√∂s kanan- ja kalkkunankauloista sek√§ possun torvista. Mik√§li n√§it√§ tuotteita sy√∂tet√§√§n hyvin yksipuolisesti lemmikille pitki√§ aikoja, on mahdollista, ett√§ kaulat ja torvet saattavat nostaa kilpirauhasarvoja.‚ÄĚ

Mihin sitten saa luottaa? :slight_smile:

Suomalaiseen lainsäädäntöön.

Tuo on samaa kuin varoitukset, että ruoka on tehty tehtaassa, jossa käsitellään myös pähkinää. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ruuassa on pähkinää.

Vastuunpakoilua sen suhteen, ett√§ asiat teht√§isiin v√§√§rin jossain. Plus osaltaan hyvin suomalaista suhtautumista (joka on opittu muuten jenkeilt√§), jossa kuvitelllaan merkityksett√∂mien varoitusten osoittavan kuinka hyvin yritys palvelee asiakkaitaan ‚ÄĒ negaatio siit√§, ett√§ tuotteesta pit√§isi kertoa faktoja; kuvitellaan, ett√§ peloittelu on jotenkin toimivampaa.

Kas kun ei muisteta mainita selkärankojen kohdalla hullun lehmän riskistä…

Menee jo hieman off topikkiin, mutta olen muissa yhteyksissä kysynyt yrittäjältä, että kannattaako sellaista tuotetta myydä, josta ei kykene kertomaan mitään muuta kuin varoituksia :wink:

Asiaan.

Vaikka linnunkauloihin jätettäisiinkin kilpirauhanen, niin niitä ei voi syödä sellaisia määriä, että saisi aikaiseksi kilpirauhasen liikatoimintaa vastaavan oireen. Possujen kauloissa, jossa sitä ei kilpirauhasta ei saisi löytyä, on aivan sama juttu.

Käytännössä moinen voisi olla riski naudan kohdalla. Jos siis kilpirauhanen jätetään paikalle ja syötetään isoja määriä.

Löytyy kuitenkin tapauksia, joissa kilpirauhasen syöttäminen on aiheuttanut ongelmia. En muista ainuttakaan tapausta Suomesta, mutta toki niitä voi olla. Ne keissit ovat olleet pääosin Yhdysvalloissa, jokusen tiedän briteistä ja Irlannista.

Yhdessäkään ongelman ydin ei ollut kaulat, vaan koirille tehty jauheliha, joka koostui ns. huonoista ruhinosista.

Kennelrehun kannattaisi poistaa tuo varoitus. Se kun tarkoittaa silloin sitä, että heidän kaikki halvemmat jauhelihansa, josta löytyy myös kurkkua ja torvia, olisivat riski :wink:

Ja nyt näillä päivämäärillä kun suomalaiset ovat Putinin ja Ukrainan takia ostaneet apteekit tyhjiksi Jodixista, niin muistetaan, että tuo ydinturman ensiapujodi ei kelpaa päivittäiseen jodin käyttöön.

Siin√§ on 130 mg per tabletti, ja kun koiran perustarve on 15 ¬Ķg/kg, niin yksi tabletti riitt√§isi 8666 koirakilolle p√§iv√§ss√§.

Mutta…

Moisen yliannostuksen idea on täyttää ydinturmassa kilpirauhanen jodilla, jolloin radioaktiivinen jodi ei mahtuisi kilpirauhaseen ja aiheuttaisi siellä syöpää. Pilleri sitten pitäisi ottaa noin joka toinen päivä, että suoja pysyisi.

Tuo tarkoittaa kahta asiaa.

Ensimmäinen on se, että vaikka jodin aineenvaihdunta on hidasta, niin se on kuitenkin riittävän nopeaa sille, että jodin varastoitu määrä alkaa heti vähenemään.

Toinen on, että pääsääntöisesti moinen yliannostus on haitatonta.

Pointteja olikin kolme‚Ķ ja kolmas on, ett√§ kilpirauhasta voidaan k√§ytt√§√§ jodivarastona eli hoidetaan saanti isoilla ja harvemmin annettavilla annoksilla, hieman kuten D- ja A-vitamiinin kanssa tehd√§√§n. Se tarkoittaisi silloin sit√§, ett√§ jos pidet√§√§n 20 kiloisen peruskoiran perustarpeena 15 ¬Ķg/kg eli 300 ¬Ķg p√§iv√§ss√§, ja kun pilleriss√§ on 130 mg, niin yhdell√§ Jodix-tabletilla saataisiin katettua hieman yli vuoden tarve.

Tuossa sitten oletetaan, että varastojen kulutus on hyvin suoraviivaista. Mutta tuota ei tiedetä ja voikin käydä kuten D-vitamiinilla, jolloin varastojen koosta riippumatta ne ovat kahden kuukauden kuluttua käytetty loppuun.

Suosittelisinko itse moista? En, koska en ymmärrä miksi moiseen lähdettäisiin. Jodin saannin saa turvattua helpommalla ilman jossitteluja, eivätkä kulut ole korkeat. Mutta tiedän, että ainakin kourallisessa jättejä omistavissa kenneleissä Jodixia käytetään.

Mä tosikovastipaljon yritin yhdistää tämän kommentin ja Ydinturma-vanhuus-ketjun kommentin, mutta ei, ei luonnistu. Etsin jopa ohjeita. En osaa. Asiaan:

Meillä ei ole ikinä kokeiltu merilevää, koska koira on närästelevä tapaus/ei ole tullu tarvetta testata merilevää. Onko kapseloitu merilevä käyttännössä yhtään vähemmän potentiaalinen närästäjä kuin mitä merilevästä puhutaan?
Edit. Mä oon siis aina ajatellut, että kun koiralle annetaan merilevää, se annettava tavara on kuivattua merilevähiutaletta. Onko ihan höpöhöpö mielikuva? :joy:

Levävaihtoehtoja näköjään riittää

Nyt on ihmetelty, ei saa 150mikrogramman napuja mistään. Loppuunmyyty ja valmistus lopetettu. Jää nähtäväksi, onko tilanteesta johtuva väliaikainen valmistuksen keskeyttäminen vaiko aito lopettaminen.
Onneksi on suolaa.

225 mikroisia olisi.

1 Like

Minun mielestäni oikeutesi riittäisivät tuohon. Täytyy vilkaista. Voi olla, että ei.

No, niin tai näin, niin siirsin ne ydinvoimassa olevat kaksi postaus tänne.

1 Like

Se riippuu. Hiukanhan se liivatekapseli voi asiaa auttaa. Itse en kuitenkaan usko. Mutta enemmän kuin merilevän närästys, niin minua itseäni närästää se, että millä tavalla näissä on onnistuttu vakioimaan jodin määrä, kun se ei muissa ole onnistunut. Koska…

Niinhän se on. Purkista, ja kapselista.

Olisin siis halunnut sen merkinnän, että vastaan toisessa ketjussa olevaan kommenttiin.
Syynä kaikkeen vaikeuteen saattaa olla se, että käytän puhelinta :joy:

Juu! Omniveganin jargoni
" Silloin t√§ll√∂in varoitellaan merilev√§n k√§yt√∂st√§, koska se saattaa sis√§lt√§√§ jodia hyvin vaihtelevia m√§√§ri√§; joskus hyvin paljon ja joskus vain hiukkasen. N√§in saattaakin olla ja siksi OmniVegan¬ģ Jodin merilev√§ on vakioitua eli standardoitua siten, ett√§ jokaisessa kapselissa on ilmoitettu m√§√§r√§, 225 ¬Ķg, jodia."

Sai ajattelemaan, että tuota skeidaa en ainakaan osta.