ūüźČ Jo 15 vuotta sitten selvisi, ett√§ koirien madottaminen on yleens√§ t√§ysin

Olen jo pitkään ihmetellyt, että miksi Ylen artikkelitoiminta koirista on aina täyttä sontaa. Sontaa siis merkityksessä, että selitellään ihan läpiä päähän.

En oikein jaksaisi sen syvempään upota aivopieruun nimeltään tarpeen mukainen matohäätö (tarkkaan ottaenhan madotus on matosten istuttamista).

Kerrataan kuitenkin perusteet:

  • syy siihen on pelko vastustuskykyisten sis√§loiskantojen syntymisest√§; sellaisesta ei ole mit√§√§n merkki√§ n√§iden vuosikymmenten aikana, jona aikana hevoset moisen onnistuivat kehitt√§m√§√§n. Ero on siin√§, ett√§ hevoset kehitt√§v√§t luontaisesti vastustuskyvyn suolinkaista vastaan i√§n my√∂t√§ ja hevosille k√§ytettiin heikkolaatuisia h√§√§t√∂j√§ malliin ivermektiini liian pienill√§ m√§√§rill√§. Hevosten ongelmat ovat kuitenkin v√§h√§isempi√§ kuin annetaan ymm√§rt√§√§ ja keskittyv√§t m√§√§r√§ttyjen tallien ymp√§rille. Koirien pelko perustuu kahteen tapauskertomukseen ja kissoilla yhteen, joka ei, vastoin el√§inl√§√§k√§rien luuloa, kuvaa resistenssej√§ kantoja, vaan k√§det√∂nt√§ l√§√§kitsemist√§.
  • yksi syy on luonto ja maaper√§, koska suurin osa matoh√§√§d√∂ist√§ tulee metabolisoitumatta suolistosta ja vaikuttaa siten maaper√§n mikrobitoimintaan. T√§m√§ oli suurin syy siihen miksi Tanska laittoi matoh√§√§d√∂t reseptille. Se ei kuitenkaan tullut koirista, vaan hevos- ja sikalataloudelta. Se, ett√§ hy√∂tyel√§inpuolella oli vakava lantaan liittyv√§ j√§teongelma, ei pit√§isi liitty√§ koiriin mitenk√§√§n ‚ÄĒ mutta koska el√§imi√§ ei eritell√§, niin Tanskassa p√§√§t√∂s koski kaikkia el√§imi√§.
  • kolmas syy menee jo salaliittiteorioiden puolelle ‚ÄĒ el√§inl√§√§k√§rit eiv√§t pysty tekem√§√§n voittoa matoh√§√§t√∂myynnill√§, koska Suomen lains√§√§d√§nt√∂ suojelee niin vahvasti apteekkilaitosta. Sen sijaan pari kertaa vuodessa teht√§v√§ sis√§loistutkimus sen sijaan on korkean katteen ja v√§h√§n vaivan tuloliikennett√§. Moinen lis√§√§ vahvasti halua siirty√§ toimintamalliin.

Muuta syytähän tarpeen mukaiseen häätöön ei ole. Eikä yksikään syistä ole faktisesti kestävä, eikä koirien elämänlaatua ja terveyttä lisäävä.

Ylen jutussa oli paljon aivopieruja, jotka kaikki tulivat haastatellulta eläinlääkäriltä, jonka meriitti on pieleen tehty tutkimus. Tutkimuksen mukaan vain alle 6 prosentilla koirista on suolinkaisia.

Tuo tutkimus on linjassa muualla maailmassa tehtyjen tutkimusten kanssa. Joten väite siitä, että nimenomaan Suomessa ollaan turvassa, on täysin kestämätön.

Tutkimushan ei kerro paljonko koirissa on suolinkaisia. Tuo tutkimus kertoo kuinka usein tehdyll√§ metodilla saadaan havaittua suolinkaisia ‚ÄĒ ja silloin ollaankin paljon masentavamman asian √§√§ress√§.

Yksittäistapauksia ei saisi sinällään käyttää perusteluna mihinkään, mutta minulla kuoli eräs koira vatsalaukunkiertymään. Kotimaassa ikänsä ollut, kotimaisesta emästä. Se oli tutkittu kahta viikkoa aiemmin vapaaksi suolinkaisista, mutta tein silti häädön. Kun koira menehtyi, niin se avattiin. Yksi löydöksistä oli vahva ja hyvinvoiva suolinkaisyhdyskunta.

Kun hevosen ulosten√§yte todetaan puhtaaksi, niin se ei sitten tarkoita, ett√§ suolinkaisia ei olisi, Se tarkoittaa, ett√§ ollaan alle raja-arvon ‚ÄĒ joka tarkoittaa luokkaa miljoona munaa p√§iv√§ss√§ laitumelle hevoselta, jolla el√§inl√§√§k√§rin mukaan ei ole suolinkaisia.

2000-luvun vaihteen jälkeen briteissä.tehtiin parikin tutkimusta. Toisessa tehtiin kotimaista vastaava löydös. Koirilla ja kissoilla on aniharvoin suolinkaista. Toinen tutkimus tehtiin ympäristöstä, lasten hiekkalaatikoista tarkkaan ottaen. Ne olivat suolinkaisen saastuttamia. Oltiin sellaisessa ajassa, että ihmisten saamat suolinkaistartunnat olivat nousussa.

Hassua huomioiden, että lemmikeillä ei oikein koskaan ole suolinkaista.

Mutta kun sitten löytyy suolinkaista, hakamatoa, heisimatoa… niin missään nimessä ei saa käyttää ns. laajakirjoista häätöä. Täytyy käyttää sellaista, joka on matospesifinen.

T√§m√§ on yksi v√§sytt√§v√§mmist√§ v√§itteist√§ koskaan. Vilkaiskaapa h√§√§t√∂markkinat ja kertokaa noin niinkuin l√§√§kemerkkitasolla, ett√§ mit√§ k√§ytett√§isiin mink√§kin matosen kohdalla ‚ÄĒ oikeastiko heisimatojen kohdalla ment√§isiin pelk√§ll√§ pratsikvanteelilla, ja mik√§ olisi valinta py√∂r√∂matojen kohdalla?

Turhan monilla el√§inl√§√§k√§reill√§ vastaus moiseen t√§sm√§hoitoin hevosten kohdalla on ivermektiini ‚ÄĒ joka ei edes ole sis√§loish√§√§t√∂, ja jatketaanko aihetta mist√§ ja miksi hevosten suolistoloisongelmat aidosti tulivat‚Ķ

Laajakirjoinen ei tarkoita liitoittelevaa eri matotyyppien häätöä. Laajakirjoinen tarkoittaa, että saadaan hieman useampi elinmuoto häädettyä.

Joten kun eläinlääkärisi toteaa sinulle, että koirasi kuuluu harvinaisten tapausten joukkoon (allergioitahan on moninverroin enemmän) ja haluaa käyttää häätöön jotain muuta kuin laajakirjoista, niin aidosti hän sanoo, että häädetään vain osa aikuisista, eikä niistäkään kaikkia.

Juttu oli niin täynnä käsittämättömiä aivopieruja, että niiden luetteleminen on ajanhukkaa. Kuten että koirapuistot eivät ole riski, mutta liha on. Tai että matkustaminen altistaa, kotona ollaan turvassa.

Giardian hyv√§ksyminen normaaliin suolistoflooraan on ihan linjassa nykyisen tavan kanssa olla hoitamatta giardiaa. Minulla oli √§sken taas asiakas, jonka koira oli giardiapositiivinen suolisto-oireilla ja sai el√§inl√§√§k√§rilt√§ allergiadiagnoosin. Hoitona ‚ÄĒ kyll√§, hoitona ‚ÄĒ oli eliminaatio hypo-ruualla. Ja ei, kyseess√§ ei ollut per√§hiki√§n kunnanel√§inl√§√§k√§ri, vaan pk-seudun nimielli.

Minulla on parin vuoden aikana lisääntyneet tapaukset, joissa ensin luovutusikäisellä pennulla on diagnosoitu ruoka-aineallergia ja sen jälkeen ihmetellään miten voi tulla spagettia, vaikka matoja ei ole.

Jep. Aika hassua.

1 Like

T√§√§ menee samaan luokkaan kun toi ‚ÄúEkblomin aivopierut‚ÄĚ- ketju: ei voi painaa peukun kuvaa kun vituttaa ja ahdistaa niin paljon :expressionless:

Yle on menettänyt kaiken uskottavuutensa kaikessa uutisoinnissa juurikin näiden diipadaapa-koira-aiheuutisten takia.

T√§ss√§ sent√§√§n tuotiin esiin my√∂s tapauksia, jolloin koiralle on tarpeen antaa h√§√§t√∂ s√§√§nn√∂llisesti. √Ėh, itse oon siis sit√§ mielt√§, ett√§ aina on tarve. Mutta kaikissa keskusteluissa mit√§ aiheesta oon lukenut, huudellaan vain ja ainoana totuutena sit√§, ett√§ kakkan√§yte tulee tutkia ennen h√§√§d√∂n antamista ja skipataan kokonaan kaikki muu.
Joten hyv√§ ett√§ on mainittu edes nuo poikkeukset kun kerta on pakko asiasta ‚Äúuutisoida‚ÄĚ :roll_eyes:

1 Like

Aihe on ikuinen. Koostan yhden facebookin ketjun, vaikka se on päällekkäinen aloituksen kanssa.

Kyseess√§ oli koira, jolla oli ulosteessa heisimadon jaokkeita (sellaisia lituskoja lyhyit√§ ja el√§vi√§ p√§tki√§). Koiraa oli madotettu Axilurilla ja ulosten√§yte oli ollut yll√§ripyll√§ri puhdas ‚ÄĒ niinh√§n se on, jos kohdalle ei osu jaoketta, ja niiden havaitsemiseen taasen ei tarvita labraa.

Tuohan on rutiinia ja hoituu matohäädön vaihdolla. Mutta joukkoon tummaan eksyi eräs, joka hermostui välittömästi moisesta omatoimilääkinnästä. Jätän merkitsemättä lainaukseksi omia kommenttejani.

‚ÄĒ

Ikinä ei pidä madottaa varmuuden vuoksi. Resistenttiä kantaa on jo niin paljon, että meiltä loppuu matolääkkeet. Pennut ja metsästävät koirat on eriasia ja niillä on laadittu ikä tai riski huomioiden omat loishäätö ohjelmat. Aikuiset ja etenkin ns.kotikoirat hoidetaan tarpeen mukaan ja mielellään täsmänä, joka perustuu ulosteviljelyyn.

Höpöhöpö. Ja aloitus nimenomaan osoittaa ulostetutkimisen heikkoudet.

Minkäänlaista resistenssiä ei ole olemassa, eikä edes näkyvissä.

Jakke Lehtonen jokainen on tästä asiasta omaa mieltä. Samaa mieltä olen kanssasi matojen ja munien todentamisen vaikeudesta. Ongelma on, ettei niitä ole joka kasassa eikä riittävästi, että jäisi kiinni tutkimuksessa. Tilanne on jo aivan sama antibioottien kanssa, joita on ihmisille ja eläimillekin aikaisemmin surutta määrätty ihan vaan varmuuden vuoksi. Ns.supermikrobeja on kehittynyt.
Aina pitäisi olla oikea lääke(vaikuttava-aine), oikealla annostuksella oikeaan kohteeseen.

Tämä ei ole mielipideasia. Ja nyt odotan jännityksellä miten saat yhdistettyä mikrobit matoihin. Niillä kun ei ole yhtään mitään yhteistä. Yrität nyt sanoa, että jos syö päänsärkyyn buranaa, niin ensin häviää kivunlievitys ja sitten tulee aivokasvain :man_facepalming:

Suolistoloisilla ei ole vastustuskykyä. Eikä sellaista ole kehittymässäkään.

Sitten tuli vakioilmoitukset miten ei kiinnosta keskustella asiasta jne. Ohitan sen ja palaan takaisin asiaan, koska minua kiinnostaa.

Minä olen [kiinnostunut jatkamaan asiasta tällä tasolla]. Kuten aina disinformaation kohdalla.

Edelleenk√§√§n mik√§√§n ei osoita resistenttien kantojen synty√§. Koko v√§ite perustuu kahteen koirista tehtyyn el√§inl√§√§k√§rin kuvaukseen tilanteesta, jossa ei onnistuttu h√§√§t√§m√§√§n suolinkaista pakkausohjeiden mukaan, ja yhdest√§ kissoilla vastaavasta ‚ÄĒ joka oli viel√§ ep√§varmempi.

Loppu tulee Tanskan lainsäädännöstä, jossa hevosten takia kaikki häädöt menivät reseptille, joka ei liittynyt mitenkään matoihin eikä hevosiin, koirista puhumattakaan, vaan ympäristönsuojeluun.

Ja kuten huomasit, toivottavasti, aloituksesta, niin ulostenäytteet ovat tolkuttoman epäluotettava tapa mitata. Yksi väite on, että koirilla ei ole suolinkaista, joten häädöt ovat turhia. Mutta kun ne kaikki tutkimukset on tehty samoin, ja tulokset ovat totaalisen ristiriidassa kaikkien muiden loistutkimusten kanssa, niin aidosti tiedetään, että ulostetutkimus kertoo vain tartunnasta vain viidessä prosentissa.

Lisäksi ajatus kohdennetusta lääkityksestä menee totaalisen metsään. Ei sellaista ole. Markkinoilla on vain kaksi erilaista sisäloishäätöä. Sellainen, joka häätää myös heisimatoja ja sellaisia, jotka eivät häädä heisimatoja. Että mites se yksilöllinen tutkittu lääkitys sitten pitäisikään tehdä?

Mutta jos sotketaan bakteerit matoihin, niin onhan tämä varmaan vaikea asia ymmärtää. Silloin ei kuitenkaan kannattaisi olla niin jumalattoman ehdottoman varma.

‚ÄĒ

Tästä on tietysti lyhyt hyppäys aiheeseen, että kannattaako lääkitystä vaihdella. Minusta ei, mutta tietysti saa. Vaihtaa tai ei vaihda, ihan sama, ja isommissa laumoissa tai koirakiloilla valinta tehdään useimmiten hinnan perusteella. Kunhan pysyy kaukana noista canexeista sun muista vain aikuismuotoja häätävistä, niin aina on tekemässä oikein.

Nyt täytyy muistaa matohäätöjen olennainen ero: osa ei häädä heisimatoja ja kaikki häätävät suolinkaisen (Droncit on erikoislääke tältä osin). Joten jos asuu ympäristössä, jossa on mahdollisuus saada heisimatoja, niin käytetään rutiinimadotuksissa sellaista, joka häätää heisimadotkin. Jos asutaan kaupungissa, niin useimmiten voi käyttää ihan mitä haluaa.

Ei se tuon vaikeampaa ole.

Pakollinen disclaimer madotuksesta

Skutnab aikoinaan vittuili minulle, kun puhuin madotuksesta. Se on samaa kantaa sanana kuin vaikkapa istutus. Eli madotus tarkoittaa sisäloisien ja matojen tartuttamista. Samaten matolääke olisi lääke, joka parantaa matosia. Pitäisi puhua aina esimerkiksi matohäädöstä (koska suolistoloishäätö on liian pitkä sana).

1 Like

kuva

kuva

kuva