Jakke Lehtonen

2 Likes

En pidä itsestäni keskustelemisesta, vaikka pidänkin itseäni usein esimerkkinä. Varsinkin jos ja kun asiat menevät pieleen. Mutta toin tämän foorumille vain ja ainoastaan linkitystä varten.

Kun säännönmukaisesti, varsinkin ns. tavisten kohdalla, kun väite ei mene läpi, niin kohtuullisen nopeasti tulee, kuin ässä hihasta, kysymys:

Mikä on koulutukseksi?

Aika säännönmukainen vastaukseni on:

Radio- ja TV-asentaja sekä kevytpeltiseppä ja luokkahitsari. Entä sinun?

Ymmärrän puhtaan uteliaisuuden kun ollaan akselilla miten voin tietää koirista(kin) niin paljon. Mutta tuo kysymys esitetään yhdeksän kertaa kymmenestä siinä vaiheessa, kun omat kyvyt ja tiedot on kevyiksi punnittu ja muutakaan ei enää ole.

Seuraava kommentti on yleensä aika vakio myös:

Luuletko olevasi joku kaikkitietävä jumala?

Johon…

Jos olisin jumala, niin en olisi luonut idiootteja. Ja kaikkitietävä en ole, enkä osaa korjata auton moottoreita. Mutta koirista, ruokinnasta ja ravitsemuksesta tiedän ihan helvetisti, enkä

  • pyyd√§ sit√§ kenelt√§k√§√§n anteeksi
  • en v√§henn√§ omaa osaamistani siksi, ett√§ joku muu ei osaa, pysty, kykene eik√§ viitsi

Greyhoundeissa(kin) on sellainen jalostustermi kuin proven, todistettu tai toteenn√§ytetty. K√§ytet√§√§n useimmiten narttujen kohdalla, koska niill√§ ei ole ‚ÄĒ tietenk√§√§n ‚ÄĒ yht√§ paljon jalostusn√§ytt√∂√§ kuin uroksilla. Se tarkoittaa, ett√§ narttu on periytt√§nyt yhden tai useamman ison voittajan.

Kun puhutaan käyttäjalostuksesta, niin siitoskoiran omalla kilpailumeriiteillä ei ole yhtään mitään merkitystä sen jälkeen, kun sillä on jälkeläisiä. On aivan sama kuinka helvetin lujaa sen on mennyt, tai tehnyt mitä tahansa omassa lajissaan, jos sen jälkeläiset ovat paskoja. Se on silloin huti. Ja hitti on tietenkin toisinpäin.

Tuo liittyy minuun yhdellä tavalla. Olen tässä alalla jo niin hemmetin vahva proven, että minun ei tarvitse selitellä koulutuksella yhtään mitään kenellekään. Näytöt riittää. Ja perustelut.

Tuntuuko siltä, että olen aiheeseen pahasti kyllästynyt, väsynyt ja vittuuntunut? Nappiin meni. En vaan jaksa enää kuunnella turhaa länkytystä sellaisilta, jotka eivät tiedä edes ruokien perusteita.

Kysyä saa. Mutta väitteissä ja varsikin vastaan väittäessään on sitten perseen syytä kestää merivettä :stuck_out_tongue_closed_eyes:

4 Likes

No, en ihmettele jos aiheeseen on kyllästynyt, sen verran usein olen törmännyt tuohon kysymykseen.

Edelleenkään EI OLE koulutusta tai tutkintoa joka antaisi pätevyyden koiranruokinnan osaamiseen.
(Mitä Jagster veikkaat koska tähän kohtaan tulee joku takertumaan :joy:?)

Kouluista tai opistoista saa kyllä todistuksen vaikka mihin, mutta se ei kyllä useinkaan takaa mitään.

1 Like

Ei tässä ympäristössä kukaan. Mutta muualla saattaa joku hemmetin agrologi vai mitä agronomeja ne onkaan tulla selittämään muuta. Joskus joku näyttönä suoritetun eläintenhoitaja/kenneltoiminnan läpikäynyt on jotain vastaavaa yrittänyt. Niin ja pari dogrisk-eläinlääkäriä. Ensimmäiset eivät tiedä edes kuivamuonista, toiset eivät tiedä sitäkään ja kolmas poppoo ei edes tiedä mitä ruoka tarkoittaa :rofl:

Röyhkeääkö? Taatusti. Mutta paras mikä minulle on tullut vastaan oli yksi seton kouluttama, joka tuli selittämään, että olen väärässä väitteessä, että koulutusta ei ole.

1 Like

Tää esittelyhän oli hyvä :+1:

Musta on mielenkiintoista lukea ihmisistä ja siitä mistä he on oppinsa saanut. Varsinkin kun itsekin ennemmin opin tekemällä kuin lukemalla ja niillä tutkinnoilla ei ole mitään virkaa paitsi jos haet jotain virkaa :wink:

1 Like

Jotakin näitä muistan ja oletin että ne on samat tyypit.
Seuraavaksi joku laukoo Riitta Kempen, Petri Marjetan, Merja Hellemanin, Petri Griinarin ja lauman muita ‚Äúasiantuntijoita‚ÄĚ. Jotka tiet√§v√§t ja ovat osaavia koiran ruokinnan asiantuntijoita.

Heistä yhdelläkään ei ole minkäänlaista ravitsemuksen koulutusta. Tai on Kempellä, mutta ei koirista, ja Griinarilla (tarkoitat varmaan Mikkoa?), ja hänkin on suurtalouspuolelta.

Asia, joka säännönmukaisesti unohdetaan. Itseasiassa Helleman menee lähimmäksi, mutta ei muodollisen koulutuksen kautta, vaan oppi-isänsä kautta yliopistolla.

Jep, Mikko se taitaa olla.

Kaikkein paeasta on kuin nää tyypit pitää koulutuksia elleille ja kandeille :laughing:.
Oikeasti ei saisi nauraa vaan pitäisi itkeä.
Ja sitten näissä kotimaisissa koiranruokatehtaissa toimii laadun- ja ravitsemuksen asiantuntija eläinlääkäreitä, huoh.

Kyllähän noista jokainen oman alansa osaajia ovat. Ei siitä ole kyse. Kyse on siitä, että heilläkään ei ole sitä koulutusta, jota minulta vaaditaan.

Se, että antaako heidän muu koulutuksensa sitten osaamispohjan siihen mitä he koirien ruokien ja ravitsemuksen puolella tekevät, voisikin olla keskusteltavissa.

Mieluummin keskustelisin vaikka aiheesta, että onko kuivamuonamuunnokset excelissä sama asia kuin koiran tarkoituksenmukainen tai edes tarpeet täyttävä ravitsemus. Tai miten meijeriteollisuus sopii koirien rasvan käyttöön.

Ja kaikista mieluiten keskustelisin siitä, että miten mikään palvelee tavoitetta.

Mikään noista ei sitten enää liity koulutukseen.

Ei, en todellakaan aliarvioi koulutuksen merkityst√§ sin√§ll√§√§n. Kyse on siit√§, ett√§ mit√§ koulutus antaa ‚ÄĒ noista jokainen osaa ja ymm√§rt√§√§ taatusti minua paremmin tieteellisten tutkimusten rakenteen. Se, ett√§ miten se sovitetaan k√§yt√§nt√∂√∂n ja varsinkin ongelmiin, onkin sitten ihan oma tarinansa ja siihen ei yliopisto valmenna.

Minua vituttaa myös raskaasti käsitys, että tieto on jotenkin salattua (kyllä, osan päällä akateeminen maailma istuukin ja kaupallinen julkaisu on iso hidaste) ja sitä ei kykenisi oppimaan, ymmärtämään ja soveltamaan ilman yliopistoa. Anteeksi vaan, mutta suurinta osaa tiedosta ei opeteta luennoilla heille, joiden oppiminen perustuu kuultuun.

Joopa joo.

3 Likes