Jäätelön maailmassa on kolme globaalia päämakua: vanilja, mansikka ja suklaa

Tässä kohtaa pysähdyin koomamaisessa lukemisessa:

Kuluttajat ovat erittäin vaihtelunhaluisia. Pelin henki on paljon uutuuksia ja paljon vaihtelevuutta, komppaa Valion kategoriapäällikkö Mira Appelqvist.

Missä maassa tuollaista tapahtuu? Muutan sinne. Kun tuo ei todellakaan päde Suomessa. Vaihtelevuus nimenomaan kapenee vuosi vuodelta. Ja jos jotain uutta aidosti tulee, niin se tapetaan sitten kolmen kuukauden päästä ja jäljelle jää sitten ne puolen tusinaa peruslaatua, joita aivan jokainen valmistaa.

Plus että niitäkin vesitetään koko ajan. Siitä ei voi syyttää iän myötä heikkenevää makuaistia, koska samaa valittaa niin moni nuorempikin. Ehkä minusta on tullut nirppanokka, mutta jäätelön valitseminen vaikeutuu vuosi vuodelta — koska aito valinnanvara vähenee, mutta varsinkin koska ne ovat nykyään niin järjestään pettymyksiä.

Toi on muuten totta.
Mä haluan että jäätelö oikeasti maistuu joltain, se on sellainen herkku, erilainen mitä vaikka karkit, ja kun ne vaan pienenee ja kallistuu niin kyllä sitä kuitenkin haluaa rahalle vastinetta. Ja sit löydät itsesi joka kerta syömästä sitä samaa jäätelömakua mitä aina. Koska olet sen todennut hyväksi.

Nää Aino-jäätelöpkt on hyviä, niissä on oikeasti makua, mutta kalliita nekin. Pitää ostaa vaan kun jossain tarjouksessa.

Ainot on parhaita! Tosin aina kun mitkä tahansa jätskipakettimerkit on tarjouksessa, niistä on rajattu pois laktoosittomat maut. Joten vaihtelevuus/vaihtoehtojen määrä on vielä rajallisempi kun kaikki laadut ei käy.

Vituttaa, että marjamaut tehdään lähes aina laktoosittomiksi ja valtaosa herkkumätöistä on laktoosillisia. Miksi!? Ymmärrän kyllä, että ne jotka kestää laktoosin, ei halua maksaa sitä hintaeroa laktoosittomiin, mutta miksi juuri marjat on laktoosittomia? Kuka niitä haluaa syödä?

Tuohan riippuu ihan siitä kuinka paha laktoosi-intoleranssi on. Suurin osahan sietää matalalaktoosisia, kuten Hyla, koska noissa on jo valmistusaineissa itsessään laktoosia ihan pahuksen vähän. Varsinkin kermajäätelöissä, ja maitopohjaisia jäätelöitähän kukaan täysipäinen ei edes syö,

1 Like

:crazy_face: musta se vadelma on tosi hyvää.

Mutta joo, ymmärrän kyllä. Aloin vaan miettii että onko niissä edes kauheasti hintaeroa yksittäin ostaessa että jos ne sillon tällöin on tarjouksessa niin väliäkö olis vaikka kaikki olis: perus, laktoosittomat, kaurat ja kaikki erikoismaut.

Roikutaan hieman siinä laktoosissa :wink: Koiranruuista selviää ihmeellisiä syy/yhteys-seurauksia, kun vilkaistaan tuoteselostetta ja ravintoarvoja. Hassusti, tai sitten ei, jäätelö on samanmoinen :rofl:

Pysytään Aino-jäätelöissä. Jokaisen tuoteseloste alkaa aina näin:

Rasvaton MAITO (Suomi), KERMA (Suomi),

Tuo tarkoittaa Suomessa käytännössä aina laktoositonta. Periaatteessa se voisi olla Valion kohdalla myös hyla, eli vähälaktoosinen, mutta koska Hyla on Valion tuotemerkki, niin taatusti eivät anna muille. Joten koska jäätelöönkin menee prosessitavaraa, niin se on käytännössä aina luonnostaan laktoositonta — eli sen eteen ei tarvitse tehdä mitään.

Hyla on itseasiassa ihan pirun näppärä veto. Valion(kin) prosessi ja maitotuotteiden tarve aiheuttaa sen, että ne ovat useimmiten automaattisesti matalalaktoosisia. Mutta Valio tajusi tehdä siitä aikoinaan tuotemerkin itselleen. No, siihen aikaan vasta heräiltiin laktoosikysymykseen ja Ingman oli niin pikkutekijä, että Valio pääsi hääräämään lähes neitseellisellä maaperällä.

Laktoosia sisältävät — jotka nekin ovat vähälaktoosisia — erovat yhdellä oleellisella erolla laktoosittomista. Niistä löytyy tämä valmistusainelistalta (ja suhteellisen alhaalla itseasiassa):

täysMAITOjauhe

  • Maidon korostaminen tulee valmistajalta. Ilmeisesti globaaleilla markkinoilla se on joku juttu; pohjoismaissa kannattaisi korostaa kermaa

Täysmaitojauheessa on aina laktoosi mukana ja se nostaa laktoosimäärän niin korkeaksi, että sitä ei saa kutsua laktoosittomaksi. Muistaakseni vähälaktoositonta ei edes ole terminä määräyksissä, mutta nyt en ole ihan satavarma.

Se, että miksi jäätelöä, jossa on samat valmistusaineen, mutta lisätty täysmaitojauhetta, saa kutsua kermajäätelöksi, on minulle mysteeri.

Se, että miksi sitten ns. marjaiset versiot ovat laktoosittomia ja enemmän mätöt eivät, menee ihan arvauksen puolelle.

Veikkaan, että se liittyy vahvasti makuihin. Jotkut suklaat ja muut pähkinäkaramellit saavat vetisen jälkimaun, jos mukana ei ole riittävästi rasvaa. Ja palmuöljyä, kaakaorasvaa ja rypsiä ei voida tolkuttomasti pistää — plus jäätelöpohja pyritään vakioimaan niin pitkälle kuin mahdollista.

Siksi laktoosittomaissa on järjestään alle 10 % (7 … 9) rasvaa, ja laktoosia sisältävissä ja paremmalta maistuvissa :wink: taasen jonkun matkaakin toisella kymmenellä prosentilla.

Vähän samaa siis kuin maan suurimman alkoholivalmistajan kirkkaat viinat, oli ne maustettuja, värjättyjä tai ei. Niissä on koko ajan sama pirtupohja, ja erot tehdään vedellä, sokerilla ja esansseilla. Mutta viina itsessään on koko ajan sama.

Yksi vaihtoehto on myös asiakaskunnan muut taipumukset. Voisin arvata, että isossa mittakaavassa sellainen ihminen, joka ottaa jonkun marjajäätelön ennen tuplasuklaata, on terveystietoisempi (tai -ongelmallisempi, mistäs minä tiedän). Haetaan rasvattomampaa, vaikka sitä ei tietoisesti tehtäisikään. Ja koska meille opetetaan, ja on jo pitkään opetettu, että laktoosi on paha, niin jo pelkkä leima laktoositon myy; alempi rasva tulee sitten kaupan päälle, kun tehdään laktoositonta.

Ja tässäkin saattaa tulla makupuoli vastaan. Jos jäätelöstä tehdään ”kermaisempi”, niin saattaa lähteä peittämään marjojen heikkoa makua.

Ja kun nuo kaikki yhdistetään, niin ei tarvitse pitkään miettiä, miksi

  • minulla palaa pinna main stream minttujäätelöiden vetiseen jälkimakuun (muuta makuahan niissä useinkaan ei oe(
  • vegaanijäätelöissä on usein parempi maustaminen (jollain se jäätelöpohjan mauttomuus täytyy piilottaa)
1 Like

Nuo oli oikein järkeviä veikkauksia :+1:

Laktoosikeskustelussa aina unohdan, että oon yksinkertaistanut asiaan itselleni: niputan laktoosittomat ja vähälaktoosiset yhteen, koska vähälaktoosinen riittää mulle. Normimaito kahvissa ja normijuusto on ok, mutta jugurtti ja pakettijäde tarvitsee olla vähintäänkin vähälaktoosista, eli hylat kelpaa. Mutta useampi Ainoista ei ole edes sitä. Ainakaan niin, että pakettiin olisi merkitty asiaa.

Täytyypä alkaa tutkimaan eri valmistajien tuoteselosteita. Pystyn nykyään syömään Aino Ihana maitosuklaata puoli pakettia ilman ongelmia (pienemmästä määrästä tulee vain kiukkuiseksi :joy:), vaikka ensimmäisillä kerroilla olo oli epämukava annoksen jälkeen. Ja vatsakivussa kyse ei ole jäätelön määrästä, vaan laktoosin määrästä :point_up:
Muiden valmistajien laktoosijäätelöstä tulee vatsa kipeäksi jo parin desin annoksesta.

Ja joo, niitä laktoosipitoisia tulee välillä riskistä huolimatta kokeiltua, koska makuvalikoima on laajempi ja parempi.

Edit. Ja koska mies pystyy syömään normijäätelöitä niin hän ei aina tule tarkistaneeksi mikä laktoosipitoisuus on kyseessä. Joten ahneena kärsin seuraukset :rofl:
Ben&Jerrys on varma vatsavaivojen aiheuttaja. Onneksi niillä on niin kova hinta, että jäävät kauppaan.

Itseasiassa voivat olla. Mutta koska ne eivät ole Valion tuotteita, niin Valion tapaa kiertää merkintä Hylalla ei ole.

Hylan kohdalla tiedetään paljonko laktoosia suunnilleen on (en jaksa penkoa määrää, enkä muista ulkoa). Ainojen sun muiden ylikansallisten kohdalla laktoosin määrää ei edes mainita — tai no, ei kai sitä varsinaisesti pakkausteksteissä kukaan kerro.

SItten voi kokeilla. Jos vatsaan sattuu, pierettää ja paskottaa, niin sitten laktoosia saattoi olla liikaa :joy:

Ihan sama mikä Aino jäätelö niin kaikkia voi syödä sen puoli pakettia kevyesti :rofl: samettinen nougat on kyllä aika makeeta että se on siinä ja siinä mutta se valloittava vadelma, sen vois syödä vaikka koko paketin yhdellä istumalla :see_no_evil:

Tota maitosuklaata en olekaan ostanu kun pettyny aika moneen pakettisuklaajäätelöön mutta täytyy ostaa. Mä en tykkää lakujäätelöstä mutta maistoin kun isäntä tykkää ja oli kyllä aika lakuisaa että kyllä niissä maut on kohdillaan :ok_hand:

1 Like

Niin. Tää ei vaan mene mulla jakeluun, aina ja ikuisesti ajattelen sitä Valion jäätelönä :woman_facepalming: