🇫🇮 Itsenäisyyspäivä

Kun katsoo itsenäisyyspäivänä minkä tahansa some-kanavan tilapäivityksiä, niin suomalaiset ovat aika sotaisia ja keskittyvät vajaan sadan vuoden aikajänteellä noin viiteen vuoteen. Mielenkiintoista, ehkä.

Minusta taasen on mielenkiintoisempaa, että samassa ajassa Suomi on muuttunut kehittymättömästä agraaritaloudesta ja sisällisodasta rauhalliseksi tietoyhteiskunnaksi, kun Euroopasta löytyy yhtä pitkän itsenäisen historian omaavia, jotka ovat edelleen kehitysmaita ja riitelevät verissäpäin siitä, kuka sanoi kenellekin pahasti tuhat vuotta sitten.

Sotien sanotaan tikanneen sisällissodan haavoja, kun kansan oli pakko yhdistyä. Ehkä niin kävi, ehkä ei. Mutta muissa maissahan vastaava ei ole toiminut, vaan on enemmänkin vain hajoittanut. Toki tuokin on hieman itsekeskeistä ajattelua, sillä Saksa yhdistyi, monellakin tavalla. Jugoslavian alueella taasen vähemmän. Enkä sanoisi, että Belgiassakaan asiat ovat täysin kunnossa, vaikka ulospäin rauhallinen onkin — mutta jos maassa tarvitaan vuosia, että saadaan hallitus kokoon, niin kertoohan se omaa tarinaansa niin sisäpolitikasta kuin kansasta.

Minua on pitkään ärsyttänyt itsenäisyyspäivässä se, että turhan monen mielestä 6.12. on talvi- ja jatkosodan muistopäivä. Ei se ole. Itsenäisyyspäivä on itsenäisyyden juhla.

Facebookin muistot kertovat omista itsenäisyyspäivän rutiineista tavalla, joka saattaa antaa hieman virheellisen kuvan omasta tavasta viettää itsenäisyyden juhlaa. Ne keskittyvät nimittäin kolmeen ydinasiaan:

  • kahviin ja Jaloviinaan
  • kahviin ja Koskenkorvaan
  • ruokaan, ja sitten kahviin

kuva

Puolustelen tuota asiakeskittymää sillä, että mikään ei ole niin suomalaiskansallista kuin kahvi ja viina, mieluusti yhdessä. Samaten itsenäisen ajan kuvaavin ikoni on juurikin Jaloviina — vaikka sotiin sekin keskittyy historialtaan.

Jos on valittava tunnetuin ja kuvaavin itsenäisyyden ikoni, niin se ei tietenkään ole lippu. Lippu on valtakunnan symboli, tunnus. Itsenäisyys keskittyy, niin mielikuvissa kuin myös aika pitkälle historiassa sekä suhtautumisessa yhteen ja vain yhteen asiaan: Jaloviinaan.

Joten jos haluaa juhlistaa itsenäisyyspäivää, niin sitä ei kuulu tehdä pitkäjalkaisesta lasista hörpäten ranskalaisten munkkien epäonnistunutta viinikokeilua. Se kuuluu tehdä hörpäten kahvia, jossa on Jallua joukossa. Tai toisinpäin.

Arkipäivän komiikkaa saa aikaiseksi sillä, että käyttää mukina sitä parempaa Ikeaa.

Mutta. Vuonna 2014 oli nykyisessä elämässä aika poikkeuksellinen itsenäisyyspäivä:

Uppoutuako koko päiväksi jaloviinan ah niin mieltä ja ymmärrystä laajentavaan maailmaan, vai lähteä nyt melkein aamuyöstä räntäsateessa ajamaan messariin, jonka koiranäyttely ei voisi vähempää kiinnostaa. Valintoja, elämä on aina täynnä valintoja. Pohtiessani taidan tempaista auton käyntiin ja lämpenemään.

Mutta Jallu oli tuohonkin saatava upotettua.

1 Like

Jakke, nyt osuit naulan kantaan! Sitä minäkin olen ihmetellyt, miksi Itsenäisyyspäivänä keskitytään Talvisotaan?

1 Like

Koska Yle päätti aloittaa perinteen esittämällä itsenäisyyspäivänä Tuntemattoman?

Painotuksen olisi toki voinut siirtää myös itsenäisyyden saavutuksiin ja mitä Suomi on itsenäisenä Suomena.