Irti päästetyt koirat tappavat poroja hangille – poromies ampui kaksi huskya

Klikinsäästäjä:

Poroisäntä oli ampunut kaksi karkuteille lähtenyttä poroja jahdannutta huskya. Omistaja oli itse tehnyt ilmoituksen ja antanut luvan ampumiselle (jota ei olisi edes tarvittu). Koirien jahtaamiset ovat lisääntyneet poronhoitoalueilla.

Femma vetoa, että kyseessä oli kaksi perustason valjakkokoiraa, joihin omistaja oli lopen kyllästynyt, koska eivät pysy aidoissa. Ne olivat nimittäin ennenkin tehneet samaa. Kun soitti itse, niin sai edes jotenkin pidettyä suhteet yllä poromiehiin.

Koirien ei kuulu ajaa poroja. Jos ei olla metsästämässä, kun aika harvoin vasomisaikana ollaan, niin koirien ei kuulu ajaa mitään elävää. Suurin osahan villeistä pääsee karkuun, mutta kun koira on oppinut jahtaamiseen, niin sen vapaanapito ylipäätään käy paljon haastavammaksi.

Ongelman ydin jutussa ei ole poroja jahtaavat koirat, vaikka ne toki lappilaisilla poroisännillä melkoinen villakoiran ydin onkin. Kirjoittamaton pointti ei ole siinäkään, että raatelujen fokus vaihtelee ihan tarpeen mukaan koirien, susien ja ahmojen välillä.

Siitä voisikin hieman puhua, että puolet Suomesta on poronhoitoaluetta. Ottaen huomioon, että paikka paikoin porot ovat luonnolle ongelma (Norjassa porot aiheuttivat vakavan eko-katastrofin aikoinaan), niin per tuotankilo laskien mikään ei ole niin maapinta-alaa valtaava kuin poronhoito. Mutta mikään ei ole myöskään niin edullista lihantuotantoa. Maat tulevat ikäänkuin ilmaiseksi, ilman sen kummempaa hoitoa. Eläinten hoitokaan ei oikeastaan paljoa maksa.

Joka hemmetin talvi poroisännät valittavat, että täytyy tehdä talviruokintaa. Anteeksi nyt vaan, mutta muita tuotantoeläimiä on ruokittava ihan joka hemmetin päivä.

Mutta tämä:

Pelkästään ihmisten liikehdintä laidunalueilla vasomisaikaa ennen on omiaan stressaamaan poroja. Kun yhtälöön lisätään koirat, on soppa valmis.

– Minä en ymmärrä, miksi sinne on mentävä juuri vasomisen aikoihin tai vähän ennen. Herkin aika on juuri huhtikuun alusta ja toukokuun puolivälliin. Tilaa olisi muuallakin, Leo Aikio ihmettelee.

Jos meiltä lähdettäisiin Lappiin — ihan minne tahansa sinne —, koillismaalle tai hyvin pitkälle keskiseen Suomeen pääsiäisen tai Vapun aikoihin hiihtämään tai vaeltamaan, eli tuomaan niitä lappilaisten kaipaamia turismirahoja, niin tarkkaan ottaen mistä me tiedämme, missä ne hemmetin porot vasoo?

Aika pitkälle pääteillä, ottaen huomioon kuinka paljon niitä asvaltilla kulkee.

Kun puoli maata on poronhoitoalueetta ja laumat liikkuu miten sattuu, niin onko jokin satelliittikartta, joka kertoo, että juuri nyt turisteja ei kaivata Inariin, Sodankylään tai Kuusamoon?

En ole myöskään ymmärtänyt, että kourallisen ihmisten poikkeava tapa tehdä elantoa ylittää kaikkien muiden oikeudet.

Ja silti ne koira pitää pitää kiinni. Ei irtokoiran kuulu raadella lampaitakaan.

Toivoisin kuitenkin, että poliisi osaisi lainsäädännön:

Poliisista kerrotaan, että koirat on pidettävä kiinni joka tilanteessa koirien kiinnipitoaikana.

Tämähän ei ihan pidä paikkaansa.

2 Likes

Toisella lukemisella ärsyttää ihan sama kuin ensimmäisellä. Sanotaan, että paikallisten koirat on ongelma. Ja samaan hengenvetoon kiukutellaan turisteista.

Ei kannata lukea kuin yhden kerran, ärsyttää muuten vaan liikaa :roll_eyes:
No tänään on muutenki asiat ärsyttänyt että ehkä paree lähtee pian nukkumaan niin pysyy mölyt mahassa :woozy_face:

Mä haluaisin, että joka porolla olisi paikannin ja olisi olemassa sovellus, josta näkee, missä ne porot vaeltelee. Olisi todella kätevää autolla ajaessa nähdä siitä sovelluksesta, että kohta saattaa olla poro tiellä :roll_eyes:

Suomea kiertäessä koira on päässyt vapaaksi vain koirapuistoissa. Silti oli helpottavaa huomata, että tuo hirmuinen peto pelkää aitauksessa olevia lampaita. Että jos joskus vahingossa pääsisikin irti, tiedetään, ettei se ole samantien ainakaan niitä raatelemassa :rofl:

1 Like

Olen päässyt helpolla kun tuo koira on läheisriippuvainen perskärpänen jolla on olematon metsästysvietti. Asun taajaman reunalla missä on paljon jäniksiä. Pari kertaa on juossut jäniksen perässä muutaman kymmenen metriä, mutta tulee kohta takaisin kun ihminen ja varsinkin pallo kiinnostaa enemmän.

Kerran retkeillessä laavun alle livahti sopuli, ja koira meni sitä katsomaan. Sopuli alkoi säksättää vihaisesti niin koira luovutti ja antoi sen olla.

Mulla on greyhound väistänyt fasaania. Totesin, että lähtökohtaisestihan se ei edes ole lintukoira, joten. Mutta aikoinaan yksi toinen greyhound pyöritti pellolla rusakkoa kohtuullisen kauankin ja jossain vaiheessa se luovutti ja pysähtyi odottamaan kuolemaa — jolloin tuo rakki alkoi kutsumaan sitä leikkiin. Silloin tuli sellainen hieman… toivoton olo.

Jotkut sakemannit on aikoinaan olleet hirven ja ketun perässä. Nehän jallitti koirat aivan 5-0.