In Ice Age Siberia, a Meeting of Carnivores May Have Given Us Dogs

Linkki taitaa olla pakollisen rekisteröitymisen takana – mutta onnistuu suoraan esim. Googlen tunnuksilla.

Taas uusi hypoteesi suden kesyyntymisestä koiraksi. Tällä kertaa se kohdistettiin 23 tuhannen vuoden taakse jääkauden aikoihin ja Siperiaan.

Siihen aikaan silloiset siperialaiset ja sudet olivat jääneet jumiin tuonne. Ongelmaa ei sinällään ollut, koska mammutteja ja muuta riistaa riitti. Siinä ohessa sitten kesytettiin sudenpentuja. Siitä noin 10 000 vuoden kuluttua alkoi Amerikkojen asuttaminen ja silloin inkkarien esi-isät toivat koirat mukanaan. Ja oletus on, että ne oli saatu juurikin muinaisilta ensimmäisiltä siperialaisilta.

Mitään sen kummallisempaa näyttöä tuolle oletukselle ei ole. Se perustuu enemmälti jossitteluun, että esi-intiaanit eivät olisi voineet saada koiriaan muualta. Se, että niin Amerikkojen asuttajat kuin heidän mukanaan tulleet koirat ovat Siperian suunnalta, ei taida olla kiistanalaista.

Eli oikeastaan tässä ei pelata muusta kuin että kuka oli ensimmäisenä domestikoimassa sutta – ja minun nähdäkseni aito kysymys on kuitenkin vain se, että suden kesyyntymistä siirretään koko ajan myöhemmäs menneisyyteen.

Se, että homo sapiens taisikin kehittyä eri puolella maapalloa suhteellisen samaan aikaan (tai sitten migraatio on ollut päättömän nopeaa) saattaa tuoda mukanaa toisen mielenkiintoinen tapauksen: joka puolella jokainen ihmisheimo myös kesytti paikallisia sudensukuisia koiriksi samoihin aikoihin.

2 Likes