HS-haastattelu | Ruotsin Nato-jäsenyys on kiinni sosiaalidemokraateista –

liittoutumattomuus on Ruotsille yli 200-vuotinen perinne.

Eikä ole, vaan pakko. Hieman kuin liittoutumattomuus oli jatkosodan jälkeen Suomellekin pakko. Ero on siinä, että Suomessa pakko tuli turvallisuuspolitiikan realiteeteista, mutta Ruotsissa kyse oli talouspolitiikan valinnasta.

Kenen kanssa Ruotsi olisi liittoutunut? Idässä Suomi, jonka ne menetti Venäjälle, ja joka on koko ajan ollut puskurivyöhyke Venäjää vastaan. Jopa uudempana aikanakin, jolloin liittoutumaton Ruotsi liittoutui USA:n kanssa.

Norjan kanssako, joka ei taatusti ole koskaan halunnut minkäänlaiseen liittoon Ruotsin kanssa sen jälkeen, kun pääsivät eroon valtioliitosta. Se näkyy Norjan itsenäisyyspäivänä. Eikä norjalaiset ole ihan täysin unohtaneet Ruotsin tukea, jota ei siis ollut, 2. maailmansodassa.

Tanska? Ruotsalaiset jyräsi Tanskan, ja sen jälkeen hurrit menetti kaikki muut alueet paitsi Skoonen. Ei Tanska ole koskaan tuntenut mitään syvää yhteyttä Ruotsiin ja siksi ruotsalaisia koskee ihan yhtä rajut maahanmuuttomääräykset kuin muitakin — Tanskahan on tuolta osin eräällä tavalla sulkeutunein ulkomaalaisvihamielinen maa Euroopassa sen jälkeen kun Albania kaatui.

Naton kanssahan Ruotsi de facto liittoutui samaan aikaan kun Palme julisti mielenosoituksissa rauhan sanomaa. Ja ihan ilman yhteistyötä Suomen kanssa. Joka sitten toistui EU-jäsenyydessä. Ja jota Ruotsi aidosti haluaisi myös nato-kysymyksessä.

Ruotsissa on edelleen vakaa luotto siihen, että itseasiassa Pohjoismaiden pitäisi muodostaa oma valtio-, puolustus- ja rahaliitto, jota johtaisi Ruotsi. Kun Ruotsi yritti muutamaan kertaan äänestää eurosta, niin tuota käytettiin ihan tosissaan puolueiden puolelta komromissina euroa vastaan.

Se on mahdollistanut Ruotsille erityisen kansainvälisen aseman.

Saksan kanssa käyty malmikauppa, Saksan lupa kulkea Ruotsin Lapin kautta ja sitä kautta vaurastuminen, kun lapsettomuuskin hoidettiin Suomen kautta, Ruotsille sen aseman antoi — jossa sanotaan yhtä ja tehdään toista. Ruotsihan oli sodan aikana johtonsa puolesta hyvin vahvasti kallellaan Saksan suuntaan, siis ideologisesti. Kuningashuone oli niin avoimesti natseihin päin kallellaan kuin mitä ruotsalainen julkisesti kykenee olemaan.

Siitä johtuen, ja koska Ruotsi ei joutunut sodan loppumisen jälkeen minkäänlaiseen vastuuseen, vaan rikastui entisestään kaupalla, mm. malmilla, Ruotsi jatkoi rodunjalostusohjelmaansa pakkosteriloinneilla ja parilla muulla tempulla.

Ruotsi on saanut elää rauhassa, kun ympärillä on sodittu.

Niin. Ja siksi Ruotsi on nytkin niin nihkeä Natoon. Kun sille sopii, että muut likastavat kätensä ja kantavat riskin. Emämaa Ruotsin on niin kiva köllötellä siinä keskellä, kun kaikki rajat olisivat Suomen jälkeen Naton suojaamia. Hurrien ei tarvitsisi enää murehtia Gotlantiakaan.

1 Like