Hollanti ja jalostuskielto sekä testejä

Alunperin julkaistu chat-kanavalla Chatti
Hukkaputki

Jossain koira ryhmässä oli mielestäni todella hyvä keskustelu jalostuksesta.

Aihe lähti Hollannista joka aikoo kieltää mopsien ja kumppaneiden jalostuksen/kasvatuksen maassa.
Pohdittiin onko tuosta hyötyä kun rotu kielletään vai aiheuttaako se enemmän pentutehtailua.

Ja mikä arvo on esimerkiksi BOAS-testillä jos nykyisessä pevisassa ei tulla vaatimaan niitä arvoja.
Ja onko oikeassti niin sairasta, että koiraeläimeltä pitää vaatia yhden kilometrin kävelyä 12 minuutissa ilman että koira tuupertuu suorituksen jälkeen.
Haloo, koiraeläimen kuuluu normaalisti liikkua muutenkin ilman oletusta, että se kupsahtaa kilometrin matkan jälkeen.

Jagster

Mitäpä tuohon sanomaan. Eipä tuosta ole mielipide-eroja.

Mutta fun fact. 12 minuuttia ja kilometri… ei tuo mihinkään perustu. Ne on ottaneet koirille ihmisten cooperin testin ja rapakuntoisen rajan.

Hollantilaisilla tosin on vahva ja pitkä historia tehdä roduille kaikenlaista ja suhtautua sukutaulujen täyttämiseen… hieman luovasti. Se on tosin sanottava, että ne ovat sillä tekniikalla saaneet aikaiseksi nopeita whippettejä ja hollantilainen malinois on paremman näköinen kuin belgialainen/saksalainen.

Yksi hollantilainen on/oli Briteissä eräs menestyneimpiä kasvattajia greyhoundeissa. Se ei sinänsä ole niin iso saavutus kuin voi kuulostaa, koska Briteissä itseasiassa kasvatetaan ihan pahuksen hyvä greyhoundeja. Ne tuodaan Irlannista. Mutta hän toi mukanaan eräällä tavalla hollantilaisen tavan ajatella jalostusta, ja se on sitten eräällä tavalla herättänyt keskustelua. Ilkeimmät sanoivatkin, että menestys loppui siihen kun emänartuilta alettiin ottamaan DNA-näytteitä.

Hänellä oli tapana tehdä pahuksesti pentueita samantyyppisillä nartuilla, ja jostain kummalla tavalla sitten suurin osa pennuista meni haaskioon ja yksi tekikin sitten megasuuren pentueen. Väitetään, että hänen parhaan narttunsa tekemiseen tarvittiin 18 pentuetta — eikä pystytasossa kuten sukutauluissa, vaan vaakatasossa. Olen nähnyt ne kantakirjaukset ja tunnen kaksi niistä irkkukenneleistä, joissa pentuja oli, ja minä olen hyvin valmis uskomaan tuon juorun.

Mutta pointti on siinä, että hollantilaiset ovat aina osanneet kiertää. Joten totaalikielto on omituinen ratkaisu juurikin siinä maassa. Sopisi enemmänkin tanskalaiseen mentaliteettiin.

Kai se on hiukan hankala laittaa rajat heti pevisaan, kun ei sitä ole vissiin koskaan tehty niin. Aina on seurattu ja odotettu tuloksia, että saadaan FCI:lle sopivat rajat, jotka jättävät tarpeeksi paljon siitoskoiria jäljelle.

No, minun näkemykseni ei nauti yleistä kannatusta. Mutta pevisahan ei ole mitään muuta kuin tulonsiirto eläinlääkäreille ja sen jalostuksellinen arvo on nolla. Olisivat mieluummin lainanneet nautapuolelta indeksit ja sitoneet ne rekisteröintimaksuihin ja näyttely/koeoikeuksiin,

Kun tehtailu ei lopu niin kauan kun sillä tienaa, eikä se scene ole koskaan piitannut jalostuskysymyksistä muutoin kuin kulujen alentamisessa ja myyntihinnan nostamisessa. Mutta tässä on ihan sama kuin kaikessa muussakin jalostuksessa, matadoreja myöten: ainoastaan sukua jatkavat yksilöt merkitsevät.

Joten sääntöjen alaisessa maailmassa kuuluisi keskittyä vain ja ainoastaan siitosyksilöihin ja niihin sukulinjoihin, joiden kannattaa antaa pysyä hengissä yli 2 sukupolvea. Kaikki muu on merkityksetöntä,

Antaa verottajan huolehtia tehtailusta. Niillä on tehokkaammat työkalut kuin maailman pienimmällä kenneljärjestöllä FCI:llä.

Ja nyt eksyn aiheesta vielä kauemmas.

Liitot tappelevat risteytyksistä. Mutta olisiko syytä nostaa se vinkuva mopsi aidosti pöydälle ja keskustella aiheesta tarvitaanko todellakin kaikkia rotuja? Toki on kiva, että lunnikoira pelastettiin sukupuutolta. Ja on kiva, että sentään kourallinen borzoita selvisi hengissä Venäjän vallankumouksesta. Mutta kun vastaavia tarinoita, ja mikroskooppisen vähälukuisia paikallisia de facto ainakin kerran, ellei kaksi kertaa, sukupuuttoon kuolleita rotuja on aika paljon.

Osaa pidetään hengissä politiikan takia. Mutta vahvin syy on se, että niillä on helpointa saada sertit kasaan. Vaan pitäisikö niiden antaa vaan näivettyä ja kuolla, koska ne ovat yleensä myös sairaita rotuja?

Mitä tulee Hollantiin, niin niin kauan kun omistusta ei säännellä, niin noilla Euroopan kulmilla jalostuskielto on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kahdessa tunnissa ajaa ainakin neljään maahan, jossa pentuja on myynnissä. Ja mitään EU-tason kieltoa ei tule.

2 Likes