Hevosenlihan riskit

Jos hakee hevosen, teurastuttaa sen ja ottaa siitä koirille lihat, niin millainen riski se on:

  1. koiran terveydelle
  2. kisakoiralle dopingin osalta?

En hae terveyden kannalta sitä, että se on rasvatonta, vaan voiko siinä olla jotakin lääkejäämiä tms. mikä olisi koiralle haitallista? Hevosen edellinen omistaja voi toki sanoa, että ei ole lääkitty, mutta luottaako sitten siihen. Vai onko tää nyt jotain niin kaukaa haettua, ettei kumpikaan kohta ole mikään aito riski?

Terveydelle ei ole mitään riskiä. Dopingkontrollin suhteen sen sijaan on, jonkinlainen. Jos hevonen on saanut sopivasti ennen teurastusta kortisonia, antibioottia tai kipulääkettä, niin riski positiiviselle on todellinen.

Tosin — on se riski olemassa ns. virallisessakin teurastuksessa, vaikka passi olisi puhdas. Aika paljon lääkityksiä tehdään ohi passin, kun puhutaan harrastehevosista. Jos hevonen itse on ollut dopingkontrollissa, niin ehkä riski on matalampi.

Tiettävästi Suomessa ei ole ollut lihasta johtuvia käryjä, mutta sekin saattaa johtua siitä, että harrastepuolella on enemmältikin käytetty luvallista lihaa — uskoisin näin.

1 Like

Koskeeko sama maksaa? Tai onko siinä siis lisäksi jotain mitä pitää ottaa huomioon noiden mahdollisten lääkejäämien kanssa?

Kipulääkkeiden jne. suhteen sama pätee maksassakin. Mutta maksaa annetaan niin vähän. Joten jos on selvä epäily, tai muuten vaan pelko, niin sitten ei anna maksaa 3 - 7 päivää ennen mahdollista testiä, niin pitäisi olla kirkkailla vesillä.

Muutoin ei ole mitään ongelmaa, kummassakaan.

1 Like