Helppo paalusolmu

Paalusolmua mainostetaan maailman vanhimmaksi solmuksi. Saattaa olla, saattaa olla olematta, mutta minä uskon umpisolmun olevan vanhempi. Paalusolmu on yksi perussolmuista, jonka jokaisen pitäisi osata ihan jo yleisivistyspohjalta. Paalusolmua käytetään, kun halutaan tehdä kiinteä lenkki, joka kestää vedon muuttumista aukeamatta tai löystymättä — vaikka tuulessa tai aallokossa — ja on helposti aukaistavissa jopa vedossa ja märkänä.

Ohjeita miten paalusolmu tehdään löytyy ihan yhtä monta kuin solmuja käsitteleviä juttuja. Tämä on siis yksi monien joukossa. Se, että miten ja millä muistisäännöillä paalusolmu rakennetaan, on muutama erilainen. Anglot käyttävät jotain lorua, jossa kani loikkii kolosta, kiertää puun ja palaa takaisin koloonsa — tai jotain sinnepäin, en minä muista. Kuitenkin, paalusolmua solmittaessa kierretään ja pujotellaan.

Pakko ei ole, ja paalusolmun saa tehtyä helpomminkin — jos muistaa miten perustason vetosolmu tehdään. Tämä tapa on ollut minulle helpoin, mutta se ei tietenkään tarkoita, että tapa olisi juuri sinulle paras. Jos ei tunnu luonnikkaalta, niin googleta.

Lähtökohta on tietysti, että halutaan tehdä lenkki. En itse käyttäisi paalusolmua telttakiilan päässä, mutta se on puhtaasti makuasia — silloin kiristys tehtäisiin teltan puolelta. Itselläni paalusolmu on juurikin majoitteen puolella, koska kiinnityspaikat, ja siten tarvittavan narun pituus, voivat vaihdella. Tarpin harjanarun kiinnittämisessä puuhun paalusolmu voisi toimia.

Tee pitkään päähän lenkki siten, että häntäpään puoleinen osa narusta jää päälle. Eli kun otat narusta kiinni, niin tuot pitkän puolen narun alle.

Teet pitkästä päästä vetosolmu, eli tuot pitkästä linjasta uuden lenkin tehdyn lenkin läpi (osaathan tehdä vetosolmun, osaathan…)

Pujota lyhyt pää tehdyn vetosolmun läpi haluamasi matka — se määrää kuinka iso lenkki syntyy solmun taakse.

Kiristä solmu ottamalla lyhyestä päästä ja pitkästä linjasta yhtä aikaa kiinni ja vetämällä vastaan pitkästä linjasta solmun takaa. Kun solmu kiristyy, niin vetosolmun silmukka kääntyykin solmun yli tehden paalusolmun vaatiman lenkin (se kohta, jossa anglojen kani ryntäilee puun ympäri).

Ja sinulla on valmis paalusolmu.

Vaativin vaihe on tehdä ensimmäinen lenkki oikeinpäin. Loppu on selvää, koska oikein muitakaan vaihtoehtoja ei ole: tehdään vetosolmu ensimmäiseen lenkkiin ja työnnetään narun pää syntyneen vetosolmun läpi (kuten jos haluttaisiin estää vetosolmun aukeaminen) ja kiristetään.

Paalusolmuhan löystyy työntämällä solmun takana olevaa lenkkiä poispäin kiinnityksestä, jolloin narun pää vapautuu pinteestä.