Hännän jahtaaminen

Kaverin sakemanni, pian kaksivuotias, pyörii ihan väkkäränä hirveästi ja puree häntäänsä, sitä on vaikea saada pysähtymään. Kieputus alkaa esim. kun joku tulee, ovi avataan, isäntä/emäntä liikkuu ulos ja sisään, mitä tämä on ja pitääkö olla huolissaan? Yritin katsoa Katiskasta ja laitoin hakukentään ”hännän jahtaaminen”, mutta mitään ei tärpännyt. Kyllähän tämä on kai stressikäyttäytymisjuttu? Koira kiihtyy ja hypnotisoi itsensä. Mitä omistaja voi koulutuksellisesti tehdä? Liikunnan lisääminen varmaan purkaisi jotenkin tuota ylikiihtymistä ja väkkäränä pyörimistä.

Kuumenemisesta johtuvaa sijaiskäyttäytymistä. Parempi tuokin kuin päin hyppiminen.

Sijaistoiminnoksi ajattelinkin sen, mutta mietittiin kaverin kanssa mikä sitä otusta kuumentaa ja paineistaa, kun normipäivänäkin kulkevat sisään ja ulos ja joka liikkumisesta koira saa väkkäräkohtauksen. Kun olin käymässä, riitti se että nousin tuolista. Ja hännän pureminen on ihan pakonomaista. Mutta joo, ei hypi päin eikä hammastele ketään muuta kuin itseään.

Tästä tykätään… se on sakemanni, joten lähtökohtaisesti sen hermorakenne ei ole paras mahdollinen ja on rakentamassa toimintaa itselleen kaikesta mahdollisesta. Eihän sitä ole tarkoituksella aktivoitu?

Mutta voihan moisen käyttäytymisen keskeyttääkin. Koska onhan siinä riski, että se menee (ellei ole jo) samalla tavalla pakko-oireiseksi kuin vaikka pallohulluilla.

Pyöriminen on työläs saada pysähtymään, koira yritti väkisin jatkaa vaikka se oli omistajalla kaulapannasta otteessa. No, en tiedä mitä tarkoituksellisella aktivoinnilla nyt tarkoitit, mutta se leikkii palloilla innoissaan heidän pihalla ja räjäyttää lelut muutamassa minuutissa. Mitään erityistreemiä eivät tee, lenkillä pari kertaa päivässä ja koira saa juosta irti (maaseutua), siellä ei pure häntäänsä. Kotiin tultua se alkaa.

Meillä ei ole hännän jahtaamista tai muuta siihen rinnastettavaa mutta tätä pallo- ja keppihulluutta kyllä. Meillä ei siis voida heitellä palloa eikä keppiä missään koska alkaa vaatimaan sitä lisää. Pehmoleluja ei voi myöskään olla koska ne rikotaan heti, muut lelut ei kiinnosta.
Mä jättäisin noi leikit pois ja katsoisin onko siitä hyötyä helpottaa stressiä :woman_shrugging:

1 Like

Leikeistä se ei tuntunut kiihtyvän ollenkaan eikä leluista, ihan normaalilta remuamiselta se nyt vaikutti. Mutta aina kun ihminen liikkuu, kävelee, nousee istumasta, kääntyy jne, se saa väkkärävillin. Iso koira kooltaan, häntä suussa ja ölisee pyöriessään. Ei lopeta omistajan käskystä, se on otettava napakasti kiinni. Kun leikkii leluilla, pyynnöstä hakee muutaman kerran ja vaatii heittämään, riehuessaan rikkoo hampailla lelun kuin lelun.