ūü¶∑ Hammaskiven poisto

1 Like

Tästä tuli mieleen: @Jagster kun oot sanonu että annatte koirille broilerin koipi-reidet sillon tällön niin annatteko ne jäisinä vai tuoreena?

Entä mites joku porsaan kyljys tai ribsit? Onko niissä tarpeeksi vastusta hampaille? Molemmat kyllä sellasia että ennemmin otan omalle lautaselle :grin:

Raakoina. Siis sulina. Hieman liikaa lihaa, että haluaisin kaiken menevän jäisenä vatsaan.

Kyljykset ei menisi koskaan koiralle, mutta sen j√§lkeen kun kyljysten hinta moninkertaistui, niin en ostanut niit√§ ihmisillek√§√§n ‚ÄĒ eli siis varmaan 10 vuoteen.

Ribsejäkään ei nykyään osteta, samasta syystä. Mutta ensin söisi ihmiset ja sitten vasta koirat.

Mutta kummassakaan en antaisia j√§isene√§. Kyljyksiss√§ ihan siksi, ett√§ ne ovat ruokaa ja ribseiss√§ p√§invastaisesta syyst√§ ‚ÄĒ ei ne vastusta enemp√§√§ antaisi edes j√§isin√§.

1 Like

Sulana tosiaan tarkoitin mutta kun ei tullu muuta sanaa mieleen kuin tuore niin :woman_shrugging:

No juu possut tosiaan menis meilläkin ihmisten lautasille mikäli ostais, joskus jostain ilta-alesta raaskinu ostaa.
Mutta siis meillä kun yhdelle ei sovi broileri (nuorempana meni useasti veriripulille niin en uskalla enää edes kokeilla) niin siksi mietin tota kyljystä. Mutta halvempaa antaa naudan rustoluu. Sitä joutuu kyllä kirveellä pilkkoa mutta eipä anna muuta samana päivänä :+1:

Niin ja tällänen tuli myös mieleen että ihanko oot antanu niitä maustettuja koipia? On kai niitä maustamattomiakin :thinking:

Juu maustettuja. Paketti on yleens√§ hieman edullisempi kuin naturellit ‚ÄĒ ainakin jos ei kilohintaa katso.

1 Like

Tuo teksti on kirjoitettu 2011 ja siinä puhutaan hampaiden harjauksesta yhtä tärkeänä asiana kuin kynsien leikkaus. Mulla on sellainen muistikuva, että @Jagster olisit sitä mieltä, että harjaaminen on turhaa… muistanko taas väärin? :thinking:

Me ollaan viety koiruus vuosittain hammastsekkiin ja hammaskiven poistoon. Se on sen verran hintava urakka, että pohdinnassa on, josko ensi vuonna vain poistattaisi hammaskiven. Jotain seurantaa vaativaa tuolla tosin on hampaissa, tähän väliin en muista mitä. Elli jauhaa joka kerta harjauksen tärkeydestä, on sitä kokeiltukin, mutta se kokeilu kesti alle viikon. Sittemmin vaan mietin toistuvasti, että eipä siitä haittaakaan olisi, jos vain saisi aikaiseksi.

En usko, että harjaus kokonaan pitäisi hammaskiveä poissa, mutta ehkäpä se sitä vähentäisi. Myös miehelle kiertyy hammaskiveä, mutta sillä on harvemmin paikattavaa. Mulla taasen on aina tarkastuksen jälkeen paikattavaa, mutta hyvin vähän hammaskiveä, joten olen siinä käsityksessä, ettei kiven määrä ole vain harjauksesta riippuvainen :woman_shrugging:
Koiralle sitä kiertyy vuodessa turhan hyvät määrät ja närästyksen takia rustot ei ole vaihtoehto. Keppejä se kyllä palastelee ja sylkee irronneet palaset pois. Kuivaa sämpylää ei ole vielä tullut kokeiltua.

Ehkä se koiran hampaiden harjaaminen vielä jonain päivänä muuttuu muuksikin, kuin ajatukseksi :woman_facepalming:

Mä muistelisin näin myös :thinking:

Meillä kaksi koiraa käy vuosittain, yhden pitäis melkein käydä kaksi kertaa vuodessa, yksi käynyt vasta kerran ja tulee 4v. Mutta se onkin isoin ja hotkii ruuan paljolla vedellä :woman_shrugging:
T√§ss√§ just katsoin ett√§ 2vuotta sitten kun k√§ytin kaikki samaan aikaan, otettiin rtg ja putsattiin hampaat ja joltakin jopa poistettiin joku hammas niin maksoi koko k√§ynti noin tonnin. Nyt netiss√§ hinnasto n√§ytti pikku koiralle pelk√§n hammaskivenpoiston ja rtg alkaen 433e :exploding_head: YHDELT√Ą KOIRALTA! En voi ymm√§rt√§√§‚Ķ

Me kokeiltu myös harjaamista mutten nähny mitään etua siinä. Yksi ell joka perehtyny hampaisiin sanoi että 2 viikkoa menee että se töhnä muuttuu hammaskiveksi eli periaatteessa jos 1-2 kertaa viikossa antais jotain pitkäaikaista kovaa pureskeltavaa niin pitäis auttaa.
Tiedä sitten.

Mulle kertyy itselle myös hammaskiveä tosi helposti ja sit taas reikiä vähemmän. Ja se kuulemma johtuu syljestä tjs.

Muistat ihan oikein.

Tuolloin oli sellainen vaihe, kun yritin noudattaa jotain konsensusta ja mukaan tuli yleisen k√§sityksen mukaisia asioita ‚ÄĒ joihin en uskonut silloinkaan. Mutta elin siihen aikaan k√§sityksess√§, ett√§ ihmisten on helpompi ottaa asioita vastaan kun mukana oli tutumpia juttuja.

Sitten huomasin, että

  • ihmiset valikoivat rusinat pullasta eli vain ne tutut asiat
  • en pit√§nyt moisesta tyylist√§ ja minulla oli koko ajan olo, ett√§ valehtelin

Olen minäkin pessyt koirien hampaita. Varmaan enemmän tai vähemmän jokainen on. Yhtään ainutta hammasta sillä ei ole säästetty eikä saatu vähennettyä eläinlääkärireissuja.

Ja sitten tulee vastaan joku sakemannin omistaja, joka elvistelee koiransa valkoisilla hampailla ja kehuu sen johtuvan braunin pyörivästä harjasta ja virbacin hammastahnasta. Sakemanneilla nyt vaan tuppaa olemaan hyvä hammaslaatu (vaikka ne muutoin joka paikasta romuja ovatkin) vaikka mitään ei tekisi.

Eli saman tapaista kuin ihmisillä, missä joku tulee toteamaan, että ei hammaslääkäriä tarvitse pelätä eikä hoito satu. Ja kun kysyy kokemuksia, niin elvistelevät että 40 vuoteen ei ole tarvinnut paikata yhtään hammasta eikä poistaa kertaakaan hammaskiveä.

Siin√§ sitten meik√§l√§inen ny√∂kyttelee. Kun 12 vuotiaaksi menness√§ oli melkein kaikki hampaat paikattu kahteen kertaan ‚ÄĒ ensi maidot ja sitten pysyv√§t ‚ÄĒ ja aikuisi√§ll√§ on kaksi poskihammasta revitty ilman puudutusta.

Kummassakaan tapauksessa kyse ei ole harjaamisesta tai harjaamattomuudesta, vaan geneettisestä edusta tai haitasta.

Enkö enää tiedä yhtään miten tämä liittyy mitenkään koirien hammaskiveen :man_facepalming:

2 Likes

Jaa, mulla on taas aika positiiviset kokemukset koirien hampaiden harjauksesta, sanoisin että sen ansiosta molemmat koirani on välttänyt hammaskiven poiston eläinlääkärissä 11v ja 7v. Vanhemmalla sekarotuisella koiralla on luonnostaan hyvä suu, silleen että se on märkä eli tuntuu että sinne ei niin helposti pääse kertymään hammaskiveä, nuorempi koira taas on sellainen, että sylkeä erittyy aika vähän suuhun ja se on useinkin aika kuivan tuntuinen hampaiden ulkopinnoilta ja sille kertyykin enemmän hammaskiveä ja ientulehdusta, mutta harjauksella on pysynyt kurissa. Sillä kun hammaskiveä harjaa päivittäin vaikka parin viikon ajan, niin se silleen pehmenee ja halkeilee pois, samoin ienten verenvuoto heti helpottaa kun alkaa harjaamaan mutta en sit tiiä, nää on vaan mun omat kokemukset :thinking:

1 Like

Juu, 460e taisi olla loppukevään hammashoitoreissu :crazy_face: siksi mietin, josko vaikka rönkan jättäisi ensikerralla pois. Tosin sen osuus summasta taisi olla melko pieni.
Et sillai tavallaan se hampaiden harjaamisen aikaansaaminen saattaisi tulla halvemmaksi :see_no_evil: jos siitä on hyötyä. Ja se selviää vain kokeilemalla :expressionless:

1 Like

Taitaa olla aika harvassa lekurit jotka rapsuttelee ilman rönkkaa.

2 Likes

Ai, en tiennyt että se siihen kiven poistoon liittyy :+1:
Luulin sitä yleisemmäksi hampaiden kunnon tarkastukseksi. Mies on aina varannut sen hammashoitoajan, oon vaan vierestä ihmetellyt, että miksi se noin laajan setin ottaa :joy:

1 Like

Tsekkaavat samalla täytyykö joku nyppäistä pois.

2 Likes

Mutta pitäis jaksaa vuosi niitä hampaita nitkuttaa niin huomais onko hyötyä :grimacing:

Meinasin kans jos ei rtg ottais seuraavaksi, katotaan mitä ovat lekurilla mieltä.


Meillä 7-vuotiaan purukalusto näyttää muuten hyvältä, mutta molemmissa yläkulmahampaissa hieman hammaskiveä ja ienrajassa tollanen harmaa alue. Mikä se on? :thinking:

Hammaskiven jäljiltä, ja hissukseen alkavaa parondiittiä. Aika normaalia, eikä aiheuta sen kummallisempia toimenpiteitä.

1 Like

Screenshot_20220731_162636

Toi kohtako paron alkua? En oo tiennytk√§√§n ett√§ se n√§ytt√§√§ tolta. T√§ytyykin ottaa otsavalo ja tutkia jokaisen koiran hampaat kun kahdella toi paro alkaa olla ‚Äúmelkein‚ÄĚ ongelma.