Foorumin TOP-3 haut

Foorumin kolme yleisintä hakua eivät ole foorumin sisäisiä hakuja. Ne ovat kolme eniten Googlen kautta liikennettä tuoneita hakuja.

kuva

Syyskuu 2021

1. Werraton koiranruoka ja kokemukset

Werraton-sarjan ruuista ei löydy foorumilta suuremmin kokemuksia, ainakaan tätä kirjoitettaessa. Mutta kylläkin pientä analyysiä sen koostumuksesta ja säkkitietojen antamista viitteistä laadusta tai laaduttomuudesta.

Werratonta käsittelevän ketjun löytää täältä:

2. Terveimmät koirarodut

Koirarotujen terveys on ikuisuusaihe. Se keskittyy aina kahden kansanuskomuksen varaan: rotukoiria suojelee kasvattajien valinnat ja pevisa. Sekarotuisia taasen… sekarotuisuus.

Minä pidän kumpaakin väitettä kestämättömänä.

Lienee helpompaa rakentaa pari kärjistävää muistisääntöä:

  • käyttö- ja harrastusroduissa, joissa ei puhuta sairauksista, on eniten terveitä
  • kääpiöt ja jätit ovat sairaimpia
  • muotirodut muuttuvat sairaiksi noin viiden vuoden kuluessa
  • sekarotuisilla on kaikkien perimiensä rotujen sairaudet

Terveysaiheita on foorumilla useita. Kannattaakin selata koko koirien terveys -kategoriaa.

3. Neurontin ja haittavaikutukset koiralle

Kyse on oikeammin halusta tietää aiheuttaako gabapentiini haittavaikutuksia koiralle. Kyllä sillä haittansa ovat - turvotusta, lihasarkuutta, painon nousua, sekavuutta…

Haittojen merkitys riippuu sitten siitä mihin gabapentiiniä käytetään. Sitä ymmärtääkseni käytetään harvemmin koirilla epilepsian hoitoon ja useimmiten se on kivun lievitykseen suunnattu. Ja siinä ehkä tuleekin gabapentiinin suurin haitta.

Sitä käytetään ihmisillä hermokipujen hoitoon, koska siinä ei tulehduskipulääkkeet oikein tee mitään. Ja kodeiini/morfiinipohjaisillakin on omat ongelmansa kroonisen kivun hoidossa. Lisäksi osalle ihmisistä, kuten minulle, jokin Panacod ei edes toimi.

Koirien kohdalla gabapentiinillä yritetään korvata tulehduskipulääkkeet silloin kun pitkäaikainen kipulääkitys alkaa aiheuttaa vatsa-suolikanavan (tai maksan) ongelmia. Käytännössä puhutaan aina nivelrikosta ja spondyloosista.

Ongelma on siinä, että gabapentiini pitäisi olla viimeinen hoito, kun pelataan aikaa lopetusta vastaan. Nyt yhä useampi eläinlääkäri on alkanut käyttämään sitä ensimmäisenä kivun lievityksenä ja jopa tapauksissa, jotka eivät välttämättä tarvitse jatkuvaa kivunlievitystä.

Gabapentiini ei ole varsinainen kipulääke merkityksessä, että se poistaa kivun tunteen — vaikka kun ibuprofeeni tekee omistajan niskakivuissa. Gabapentiini keskushermostoon vaikuttavana pyrkii nostamaan kivunsietokykyä tai kipukynnystä.

Kipukynnys tarkoittaa sitä rajaa, jonka jälkeen kipu huomataan. Lapset voivat potkia säärensä mustelmille huomaamatta koko asiaa. Heillä on korkea kipukynnys.

Kivunsietokyky ei hävitä kiputuntemusta, mutta sen kanssa kyetään elämään ilman, että se suuremmin vaikuttaa arkipäiväiseen elämään.

Kummassakin tapauksessa ihminen tietää rajoitteensa. Jos pää on sumussa, niin sekin syy ymmärretään. Koira ei ymmärrä kumpaakaan. Jos kivun tunteesta ei piitata, niin koira ei sääli itseään ja on hetken kuluttua entistä kivuliaampi. Jos lääkitys aiheuttaa sekavuutta, niin koira ei ymmärrä tilannetta ja alkaa siirtymään pelon puolelle.

Riippumatta miten koira reagoi keskushermostolääkitykseen, niin kipu ei poistu. Se on edelleen olemassa — eikä piittaamattomuus kivusta vähennä kroonisen kivun koko ajan kasvattamaa stressiä.

Mikään ei ole kategorisesti paha tai hyvä ja gabapentiinillä on myös koirien kivunhoidossa käyttötarkoituksensa, jos sitä käytetään oikein ja hoitava eläinlääkäri pitää kivun funktion vielä kirkkaammin mielessä kuin mitä ihmislääkäri — ihminen pystyy valittamaan, mutta koira on puhtaasti omistajan tulkinnan armoilla, ja omistajan näkemyksiin vaikuttaa vahvasti eläinlääkäri vartin vastaanottoajalla.

Gabapentiinistä koirien kivunhoidossa voi keskustella ketjussa: