Fiksuin tapa esittää video

Video alkaa olla suositumpi media kuin kuvat. Videolla on oma kiistämätön arvonsa, mutta videolla on myös rajoitteensa. Kaksi sellaista on, että ollaan sidottu videon esityksen kestoon (jopa silloin kun joku on lisännyt aikaleimat sisällysluetteloksi) ja siitä ei voida tehdä hakuja.

Useimmiten teksti ja kuvat ovat parempi ja toimivampi tapa. Ainakin kun yrittää selvittää jotain. Mutta video on vaivattomampi.

Videoisen ongelma on koko. Noin 80 % internetin koko liikenteestä tulee videoista. Se johtuu vain siitä, että videot ovat isoja. 4K-videot vasta isoja ovatkin.

Hieman yleistä asiaa sivustojen tiedostoista ->

Sivustojen ja serverin tuska

Sivustoilla videoiden koko on ongelma siksi, että kovalevytila maksaa. Kotikoneissa ulkoisten kovalevyjen hinnat ovat halventuneet reippaasti viime aikoina, mutta tuo ei päde servereillä. Niissä hinnat ovat nousseet koko ajan.

Siksi sivustot ovat hieman ihmeissään kululiikenteensä kanssa. Julkaistua materiaalia ei oikein voi ottaa poiskaan, vaikka sitä ei kukaan enää katsoisi uudestaan julkaisun jälkeen. Media on käyttämättömänä, ja maksaa joka kuukausi.

Eikä tuo rajoitu pelkästään videoihin. Sen jälkeen kun keksittiin, että puhelimella voi ottaa valokuvia, niin kuluttajille alettiin myymään jokaisessa uudessa puhelinmallissa tehokkaampaa ja tarkempaa kameraa. Samalla kuvakoot räjähtivät kasvuun.

Tavallisen ihmisen tuska

Kuluttajilla kuvakokojen kasvu näkyi siinä, että yhä useammin puhelimen muisti loppui — ja sen muistin kasvattaminen vasta kallista onkin. Siihen tuli sitten ratkaisuksi pilvipalvelut.

Muistatteko vielä ajan, jolloin Gmailin kanssa sai rajoittamattoman tallennustilan? Ja sitten se etu loppui ja nykyään Google rajoittaa pilvitallennuksen kokoa ja myy lisätilaa. Tuo johtui valokuvien ja videoiden räjähdysmäisestä kasvusta, niin kappalemäärissä kuin gigojen määrissä laskettuna.

Valokuvien kanssa kyetään elämään. Ihmiset valittavat usein kun kuvien laatu romahtaa Facebookissa. Se johtuu täysin siitä, että Facebook kutistaa ja tiivistää kuvia, että ne eivät veisi niin paljon tilaa. Itseasiassa jokainen sivusto tekee samaa — myös Katiska ja foorumi.

Videot ovat hankalampia. Niille voi tehdä vastaavan kikan — itseasiassa isot some-alustat ovat tiivistäneet ja pakanneet videoita aivan alusta asti. Jos julkaiset videoita Youtubessa, niin ne eivät koskaan näy heti latauksen jälkeen. Sen sijaan Youtube ilmoittaa, että videota käsitellään ja se voi joskus kestää melkoisen kauankin. Youtube pakkaa ja kutistaa silloin asiakkaan lataamaa videota.

Tuo tekniikka on mahdollista biljardi dollarin bisneksessä, mutta ei tavallisilla sivustoilla. Moinen olisi vain aivan liian kallista.

Siksi joudutaan tekemään kompromisseja Sellainen kompromissi on rajoittaa ladattavan tiedoston maksimikokoa. Jos video, kuva, audio tai mikä tahansa jää sallitun giga- tai megakoon alle, niin sivusto on omassa toiminnassaan hyväksynyt moisen latauksen kulutason.

Sen sijaan jos koko on liian suuri… silloin joudutaan keksimään jotain muuta. Kuvissa usein pienennetään sen pikselikokoa, jolloin tiedostokokokin pienenee. Video onkin hankalampi, ja silloin oikeastaan ainoaksi ratkaisuksi jää julkaista se jossain muualla, ja tehdä linkillä upotus.

Oman puhelimen laina

Foorumilla lähes jokainen video on upotettu, yleensä Youtubesta — Vimeokin olisi mahdollinen, mutta käytönnössä valinta on tehtävä noiden kahden välillä.

Vaikka ei piittaisi sivustojen tilaongelmista, niin foorumille tai mihin tahansa ladattu video aiheuttaa käyttäjällekin ongelmia. Nimittäin aniharva sivusto kykenee niin sanotusti streamaamaan videoita — eli alkaa esittämään niitä lataamatta kuin aivan pienen palasen asiakkaan laitteelle.

Sivustot lataavat koko videon (tai audion, kuvan, tekstin jne.) kävijän omalle laitteelle. Joten jos leikitään, että pystyt lataamaan parin gigan videon jollekin sivustolle, niin tapahtuu muutama asia:

  • oma siirto kestää aika kauan, paitsi jos sinulla on ruuhkaton 5G-yhteys
  • kävijä joutuu siirtämään sen pari gigaa omalle koneelleen, yleensä selain osaa aloittaa toiston ennenkuin siirto on valmis, mutta silti se siirretään ja tallennetaan kokonaan kävijän laitteelle
  • jos kävijällä ei ole laitteessaan sitä pari gigaa tyhjää, niin siirto epäonnistuu
  • jos tyhjää tilaa on, niin siitä sitten rohmutaan se pari gigaa yhdelle videolle

Ollaan siinä tilanteessa, että jos vaikka puhelimesta yllättäen loppuu tyhjä tila, niin yksi neuvoista on tyhjentää selaimen välimuistitiedostot — ne ovat juuri kaikki se mitä sivustoilta on ladattu.

Selaimet tyhjentävät aika ajoin lataamiaan tiedostoja, mutta nyt päästään siihen kieroimpaan asiaan. Noilla väliaikaistiedostoilla on ikäänkuin viimeinen käyttöpäivä. Kun se aika tulee täyteen, niin tiedosto poistetaan.

Sivustoilla on kuitenkin aika paljon toistuvia asioita. Kuten fontit, logo tai valikoiden ikonit. Ne tallennetaan kävijän laitteelle, jotta niitä ei tarvitsisi joka sivulatauksessa ladata uudestaan. Kaikki on nopeampaa laitteella kuin netin yli. Joten sinun puhelintasi käytetään tarkoituksella välimuistina, että sivusto olisi nopeampi käyttää.

Ja nyt päästään siihen tylsään asiaan. Koska isojen tiedostojen lataaminen vie paljon aikaa, niin niissä säilytysaika kävijän koneelle on poikkeuksellisen pitkä. Ihan siksi, että jos vaikka viikon päästä haluatkin katsoa videon uudestaan, niin sitä ei tarvitse ladata uudestaan. Kiva ajatus, mutta samalla se video vie tilaa puhelimeltasi.

Jos videon kohdalla laitteesi kysyy, että näytetäänko video vai tallennetaanko, niin valitse aina näytä. Ota tallennus vain, jos ehdottomasti haluat tallentaa sen. Tallennus kun on aivan sama kun jos tallentaisit minkä tahansa tiedoston, vaikka hassun kuvameemin.

Moista ei koske mitään aikasidonnaiset rajoitukset, koska se on… itse tallennettu tiedosto. Se pysyy koneellasi ja siirtyy mahdollisesti käyttämääsi pilvipalveluun, jos et sitä itse poista.

Miten videot ladataan Youtubeen

Videoita voi ladata Youtubeen niin, että koko maailma ei näe niitä. Kaikki foorumin ohjevideot on tehty niin — ei niistä ole tämän foorumin ulkopuolella mitään iloa.

Joten sinulla on ylipäätään kolme päävaihtoehtoa Youtuben kanssa:

  1. julkinen video, jonka voi periaatteessa kuka tahansa katsoa
  2. piilotettu video, jonka voi katsoa vain, jos tietää sen osoitteen, linkin
  3. yksityinen video, jonka voi katsoa vain sellainen henkilö, jolle olet antanut pääsyn videolle

Kun aiheena on videon upottaminen foorumille, niin vaihtoehdot 1 ja 2 ovat mahdollisia — kolmonen ei, koska sinun pitäisi tietää jokaisen foorumilla kävijän sähköpostiosoite.

Laatikko nro 2 on turvallisin vaihtoehto sellaiselle, jolla ei ole mitään halua esitellä mitään Youtuben sekalaiselle yleisölle.

Videon lataaminen

Sinulla on video, jonka haluat esittää muille foorumilla käyville. Voit tehdä asiat selaimella tai Youtuben apilla — molemmissa on suunnilleen samat asiat, joten makuasia. Suurin osa käyttänee puhelimellaan juurikin appia.

Kuvakaappaukset ovat kaikki iPhonella. Jos sinulla on jokin muu puhelin, niin varmasti osa asioista on vähintään eri näköinen — mutta samat asiat kuitenkin löytyvät.

Avaa appi. Alapalkista löytynee latausnappi: + näköinen.

Joutunet antamaan luvan tiedostojesi tai kuvakirjaston käytölle. Se miten tuo tehdään onkin täysin valmistajakohtainen asia.

Sinulta kysytään millaisen julkaisun haluaisit tehdä. Valitse ihan vaan videon lataus.

Koska Youtube ei vaan suostu uskomaan, että olet lataamassa tavallista videot (tämä vaihe myös riippuu videon pituudesta), niin seuraavasta vaiheesta mennään nappulalla Seuraava eteenpäin.

Olet tärkeimmässä vaiheessa, jossa punnitaan aito luovuus. Sinun täytyy keksiä vähintään nimi videollesi. Kuvaus ei ole oleellinen piilotetuille videoille, mutta jos se menee julkiseksi, niin ehkä siihen kohtaan kannattaa hieman panostaa.

Yksityisyys on se mikä sinulla on viimeksi ollut käytössä. Jos tämä on ensimmäinen kertasi, niin se on julkinen. Vaihda se piilotetuksi.

Muista kohdista sinun ei tarvitse piitata.

Aletaan olemaan loppusuoralla. Nyt sinun täytyy päättää videon julkisuus — taas, koska Youtube ei helpolla usko. Valitaan piilotettu, taas, eli katsominen onnistuu linkillä — ja linkkiähän tässä ollaan foorumille upottamassa.

Koska Google on huomattavan huolissaan lapsista — tai kiljardin taalan korvausvaatimuksista — niin joudut päättämään onko video sopiva lapsille. On itseasiassa aivan se ja sama onko se sopiva vai ei, koska linkin kautta katsottaessa Googlea ei voisi vähempää kiinnostaa katsojan oletettu ikä. Mutta oman mukavuutesi takia merkitse mikä tahansa video aina lapsille kielletyksi.

Tähän on parikin syytä… Yksi on se, että jos jossain vaiheessa innostutkin ja päätät isona tulla youtube-influenseriksi, joka saa ilmaisia näytepaketteja, niin sinun on sallittava mainokset — mutta mainoksia ei voida esittää lapsille.

Varsinainen syy on kuitenkin valvonta. Jos video on merkitty lapsille sallituksi, niin googlen botit ja muut automaatit valvovat sitä — eli tekevät tismalleen samaa kuin mitä Facebookissa tapahtuu. Jos automaatti tekee virheen ja päättää, että viaton kissavideosi onkin K-18 materiaalia, niin saatu huomautuksen, muutamien työkalujen käyttöä rajoitetaan, videosi suurella todennäköisyydellä poistetaan ja jos syyllistyt vastaavaan rikokseen uudestaan, niin ensin poistetaan Youtube-tilisi ja sitten gmailisi.

Joten — älä salli videoita lapsille. Hassua sinänsä — minä saan ponivideoihin aika ajoin kommentteja alle 10 vuotiailta — Youtubessa on 13vee ikäraja :wink:

Sitten vaan odottelet, että video on ladattua ja säädetty Googlen toimesta.

Videon linkittäminen foorumille

Löydät oman videosi kun klikkaat itsesi kirjastoon ja sitten etsin Omat videot. Se on listassa ensimmäisenä.

Kun klikkaat työkaluvalikkoa tarkoittavaa ikonia, niin avautuvasta valikosta löytyy kohta Jaa video. Valitse se.

Saat jakovaihtoehdot. Sinua kiinnostaa saada videon linkki:

Tule takaisin foorumille. Kun liität saamasi linkin yksinään ikiomalla riville, niin tapahtuu tämä:

1 Like

Sitä en tiedä miten linkitys chattiin onnistuu. Kokeillaan…

Ja toimihan se: