FEDIAFin yksiköitten muunto johonkin ymmärrettävään

Olen nyt saavuttanut pisteen, missä oma ajattelu ei enää riitä. Tarvin siis apua. Millähän konstilla pystyisi FEDIAFin yksiköt muuttamaan johonkin ymmärrettävämpään muotoon? Vaikka yksikköä/kg tai jotakin siihen suuntaan. Sinänsä hyvä ja saatavilla oleva Nutritional Guidelines- julkaisu tarjoaa ravintoainelistauksissaan kolmea vaihtoehtoa. Yksiköt/ 100 g kuiva- ainetta, yksiköt/ 1000 kcal tai yksiköt/ MJ. Kahdessa jälkimmäisessä vieläpä metaboloituvana energiana. Oma osaaminen loppuu kesken, varsinkin kun kyseessä on vielä kissan ravintoainesaantisuositukset, joihin löytyy kosolti vähemmän “tupakkiaskikansitiivistyksiä” kuin koiran vastaaviin. Koiran saantisuisitukset on helppo tarkistaa vaikka Jaken kirjasta tai täältä, mutta nuo kissa- asiat meinaa viedä järjen.

Älä edes yritä laskea energiasisällön kautta. Se on liian työläs tapa, eikä sitä ole koskaan tarkoitettu millekään muulle kuin teollisuudelle. Joten älä käytä FEDIAF:n tarpeita, käytä NRC:tä — johon FEDIAF perustuu.

Löydätkö kissan tarpeet per metabolinen paino? Jos et, niin voin laittaa ne illan aikana näkyviin.

Mutta siinä suhteessa koira ja kissa eroavat yhdellä olennaisella tavalla. Eikun kahdella :joy:

Koiran metabolinen paino on siis elopaino0,75, joka on likiarvo aidosta elopaino0,67 — jota käytetään kissoilla. Ero johtuu siitä, että koirien tarpeita laskettiin ennen kuin taskulaskimet keksittiin ja potenssiin korotus 0,75:llä onnistuu laskutikulle (jonnet ei muista), mutta 0,67 on liian vaikea.

Se toinen ero kulkee sitten käsi kädessä sen kanssa miksi kissoilla ei koskaan murehdittu potensseja. Koirissa on tolkuton kokovaihtelu, jostain kilosta lähes sataan, mutta kissat on aina laskettu 4 kg painon mukaan — joo, onhan niitä isompiakia lötköjä, mutta silti :wink: Joten kateilla riitti vain yksi tarvemäärä. Ja kissojen tarpeita alettiin murehtimaan aika paljon myöhemmin.

Se käytäntö.

Koirien metabolisen painon tarpeet aika usein puolitetaan ja ehkä lisätään hiukan, ja a vot meillä on tarpeet per elopainokilo. Se antaa hiukan liian vähän kääpiöille ja hiukan liikaa jättiläisille, mutta ei tämä ihan niin pilkuntarkkaa ole.

4 kg kissan metabolinen paino on 2,5 kg. 8 kiloisen taasen 4 kg, joten ihan sama muunnos toimii kissojenkin tarpeissa.

Ja jos ei löydy kissojen tarpeita, niin koirien tarpeet käy samalla tavalla — niissä kun ei ole oikein mitään aidon oleellista eroa. Paitsi, että koirien A-vitamiinin tarve on hieman kissaa korkeampi, että sellainen ero lihansyöjien välillä :wink:

1 Like
1 Like

Herrajumala, että oli hyvä kun tajusin tänne kirjottaa. Kiitos miljoonasti. Kaljan tarjoan ko nokikkain satutaan.