Equibalans BE-liuos

1 Like

Onko tää BE tai pelkkä E kuinka tärkeä pelkkää lihaa syövälle koiralle?
En nimitt√§in oo antanu mutta tuli mieleen ett√§ pit√§isk√∂h√§n :thinking: jotenkin kuitenkin saanut sellaisen ajatuksen p√§√§h√§n ettei olis tarvis ‚Äújos ei halua‚ÄĚ eli √∂ljyt koiraa n√§r√§st√§√§ tms.

Beetä ei tarvitse antaa, eetä tarvitsee, paitsi jos se aiheuttaa ongelmia pienenäkin annoksena :sweat_smile:

1 Like

Ei se ehdoton ole samalla tavalla kuin D-vitamiini. Mutta saattaa olla hyödyksi, se hiukan riippuu.

Yleisesti ottaen antioksidantit, eli C- ja E-vitamiini kun mietit√§√§n vitamiineja, ovat simppeleit√§ hapettumisenestoaineita ‚ÄĒ elimist√∂n ruostesuojausta siis. K√§yt√§nn√∂ss√§ kaikki muut vitamiinit ovat enemm√§nkin hormoneita (oikeammin, hormonien kaltaisia yhdisteit√§). Ne siis k√§ynnist√§v√§t erilaisia reaktioita, kun antioksidantit osallistuvat niihin itse aktiivisesti.

Hormonit taasen ovat viestiaineita, jotka käynnistävät tai sammuttavat reaktioita.

Eli energiaa ei tuoteta, ellei joku/jotkut B-vitamiineista niin kommenna siin√§ reaktiossa. Sen sijaan vaikka raudan imeytymisess√§ C-vitamiini lis√§√§ aktiivisesti rautaan ionin, eikun poistaa ‚ÄĒ oikeasti, t√§ss√§ aletaan l√§hestym√§√§n osaamisen rajaani. Otettiin pois tai lis√§ttiin elektroni, ihan sama, mutta C-vitamiini hapettaa rautaa ja tekee siit√§ Fe++ muotoisen ja tuota varausta tarvitaan, ett√§ rautaioni saadaan siirretty√§ suoliston l√§pi.

Valitettavasti asia ei ole ihan näin simppeli, mutta kelpaa yleistyksenä. Kuten sekin, että antioksidanttien päätehtävä on tuhota mm. energiantuotossa syntyviä happiradikaaleja. Ne taasen eräällä tavalla härskiinnyttävät elimistöä, josta syntyy kudosvaurioita ja jotka sitten esimerkiksi saattavat vanhentaa nopeammin tai aiheuttaa kasvaimia, kuten syöpää.

Happiradikaalit eivät ole kategorinen paha ja kysymys on taas määristä. Happiradikaalit ovat myös osa immuunipuolustusta. Mutta ei upota enempää tähän.

Antioksidantit tekev√§t kuitenkin muutakin. C-vitamiinia esimerkiksi tarvitaan sidekudoksen valmistamiseen ja yll√§pit√§miseen ‚ÄĒ ettei tulisi keripukki. E-vitamiini taasen osallistuu mm. ihon huoltoon, mutta silloinkin kyse on nimenomaan sen antioksidanttivaikutuksesta, johon kuuluu olennaisena osana solukalvojen suojaaminen. Olen usein kuvannut E-vitamiinin toimintaa kylpyhuoneen laatoituksen kautta, jossa primer toimii vesieristyksen√§ laatoituksen ollessa ihon pintasolukko, ja silloin E-vitamiini on kuin kaksikomponentti primerissa se kovettava ainesosa.

C- ja E-vitamiinissa on kaksi olennaista eroa:

  • C-vitamiinia tehd√§√§n kehossa, E-vitamiinia ei
  • C-vitamiinin puutos aiheuttaa n√§kyvi√§ sairauksia, E-vitamiinin puutos ei

Niillä on myös yhteinen tekijä. Kun puutosoireita tulee, niin varsinainen perussyy ei ole vitamiinin puutos ruuassa, vaan muu elimellinen sairaus. Niin tai näin, niin C-vitamiinin puutos on käytännössä tuntematon, eikä se helposti onnistu E-vitamiinillakaan.

E-vitamiinia kuitenkin käytetään iho-oireilussa tukihoitona. Silloin kyse on eräällä tavalla puutoksesta, vaikkakin se kulkee käsikädessä muiden ongelmien kanssa. Mutta koskaan E-vitamiinin vaje ei ole aiheuttanut ongelmaa, vaan syy on muualla. Kun syy korjataan, niin E-vitamiinin lisäämisellä pyritään tehostamaan korjausta ja kuntoutumista.

Mutta siis se varsinainen kysymys: tarvitseeko koira E-vitamiinia. Vastaus on aina niin mukava. Ei ehdottomasti tarvitse, mutta jos se (iho)sairas, niin saattaa tarvitakin. Min√§ en ole aikoihin antanut E-vitamiinia kotikoirilla perusruokinnassa, kisakoirat olivat hieman eri asia, mutta minulla ei ole perussairaita ja menee my√∂s kuivamuonaa koko ajan, josta saa hiukan E-vitamiinia. Puhtaasti raakaruokituilla E-vitamiinin k√§ytt√∂ saattaisi olla j√§rkev√§√§ ‚ÄĒ huomataan taas konditionaali, ei se ehdottoman v√§ltt√§m√§t√∂nt√§ ole (aika harvat asiat itseasiassa ovat‚Ķ).

E-vitamiinin tarve nousee, kun energia tulee rasvasta. Mitä enemmän rasvaa, niin sitä enemmän tarvitaan E-vitamiinia. Mutta tuokin perustuu happiradikaalien syntyyn, kun rasvaa poltetaan kaloreiksi. Joten aidommin tilannetta pitäisi kuvitella jossittelulla, että mitä enemmän käytetään rasvaa, niin suuremmaksi nousee vanhuuden syöpäriski ja E-vitamiinia annetaan toiveella, että koira ei kuolisi 10 vuotiaana syöpään, vaan vasta 12 vuotiaana.

Mitä tulee B-vitamiineihan, eli miksi käytetään BE-vitamiinia mieluummin kuin E-vitamiinia, niin se on hieman piheyskysymys. Pelkkä E-vitamiini tuppaa maksamaan enemmän ja yleensä pitoisuus on suurempi kun BE-vitamiinissa. Mutta koska kyseessä on antioksidantti, joka ei tykkää valosta eikä ilmasta, niin se ei säily tolkuttoman pitkään merkityksellä, että E-vitamiiniaktiivisuus säilyisi (jep, säilöntäaine, joka ei säily).

Silloin saattaa olla hankalaa saada kulutettu koko litraa sen vuoden aikana, joka sen käyttöajaksi kannattaa laskea. BE-vitamiineissa on hieman vähemmän E-vitamiinia, jonka takia annos on korkeampi ja pullo kuluu hieman nopeammin. ja kun BE-litku on lisäksi halvempi, niin sillä mennään.

Jos tuo syy kuulostaa liian laihialaiselta lähestymiseltä, niin asiaa voidaan miettiä myös B-vitamiinien toiminnan kautta. B-vitamiinien tärkein rooli on tuottaa energiaa. Kun missä tahansa tehdään tai käytetään kaloreita, rasvalla, sokereilla, sitruunahappokierrossa, maitohaposta… niin aina käytetään B-vitamiineja. Siksi niitä saadaan ihan joka eläinperäisestä, mutta kasvipuolella onkin heikompaa.

Kun koira saa enemmän rasvaa, jonka takia tarvitaan E-vitamiinia, niin oletusarvoisesti koira käyttää enemmän energiaa. Silloin myös B-vitamiinien tarve on korkeampaa. Samaten jos koiralla on melkein mikä tahansa sairaus, niin se nostaa elimistön energiantarvetta (ei vanhaa korjata ja uutta rakenneta ilmaiseksi). Koiralla varsinainen B-vitamiinien puutos on aika tuntematon, jos sitä ei syötetä vegaanisesti, mutta lisä saattaa olla hyödyksi. Ja koska ne eivät varastoidu ja ylimäärä pissitään naapurin postilaatikon nurkkaan, niin annettaessa E-vitamiinia koiralle, niin annetaan myös enemmän B-vitamiinia, ja se tehdään BE-vitamiinille.

Syy siihen miksi nuo on ylip√§√§t√§√§n aikoinaan pakattu pulloon on hieman tuon kaltainen. Aito syy on kuitenkin kasvisruuan kehnossa B-vitamiinikoostumuksessa ja nuo onkin tehty alunperin naudoille ja hevosille ‚ÄĒ koirat saavat sit√§ vain markkinoinnin ja myynnin takia, eiv√§t niink√§√§n varsinaiseen tarpeeseen.

Selkiytyikö vai menikö vaikeammaksi?

4 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Kuivat anturat

Viesti yhdistettiin ketjuun: Kuivat anturat

No vähän niin ja näin :face_with_hand_over_mouth:

Sen verran selkiyty että tilasin hepoille tarkoitettua pelkkää E:tä kun litran pullo maksoi 13e ja BE 10e enemmän.
Ja myös kun näitä laskeskelin niin tuota pelkkää E:tä menee 10kilon koiralle 8mg annoksella 1ml. Siis jos oikein laskin.
Siitä määrästä ei kyllä aiheudu yhtään närästysoiretta edes meiän närästävälle 4kilon koiralle. Se syö kyllä 50/50 mutta kaikkien kuppiin meinasin laittaa kun ei yliannostuksen vaaraa siinä ole.