Epäseksikäs hyötyliikunta

Tiedän erittäin hyvin, että se arjen normi liikkuminen, töissä, kotona jne. on yksi peruskunnon tukipilareita. Ja ihan pahuksen hyvä esimerkki myös siitä, että arkiliikunnalla ja sen askeleilla ei laihduta eikä sinällään tulla sen parempaan kuntoon.

Tuo johtuu ihan siitä, että elimistö ja myös syötävät kalorit ovat mukautuneet siihen rasitukseen jo aikoja sitten. Ainoat, jotka auttavat, ovat syömisen vähentäminen siitä mitä normaalisi syö, ja rasituksen nostaminen korkeammaksi kuin mitä muutoin liikkuisi.

Ja noistakin kahdesta syöminen on se ykkönen. Lisääntyneellä liikunnalla saadaan muita hyötyjä, mutta toki sekin lisää kulutusta ja samalla auttaa laihtumaan.

Otetaan kaksi esimerkkiä.

Tämä on sykkeen kuvaaja, kun ollaan siivoamassa talleja, laittamassa hevosille heinät ja vedet jne.

kuva

Kello arpoi kulutukseksi 353 kcal, mutta se ei auta minua laihtumaan tai pääsemään parempaan kuntoon. Ihan siksi, että tallit siivotaan ihan joka ainut päivä. Se ei myöskään salli minun syödä iltapalalla enenmmän, jos syön joka päivä suunnilleen saman verran kaloreita.

Ihan siksi, että mikään ei muutu.

Otetaan toinen esimerkki. Tein hieman lumitöitä:

kuva

Kaksi tuntia kävelyä lumikolan kanssa, hienoinen hiki pintaan ja syke normaalia korkeammalla. Kello arpoi kulutukseksi 878 kcal.

Tuo sen sijaan nosti kuntoa. En tee lumitöitä joka päivä, joten nyt hyötyliikunta tuli ekstrana normaalin laiskottelun päälle.

Se myös laihduttaa, mutta vain yhdellä edellytyksellä: syödään normaalisti. Jos lumitöiden varjolla antaa itselleen luvan syödä enemmän, niin siihen se laihtuminen hukkaantui.

Tuossa on koukku. Jos tästä tulee lumitalvi ja joudun tekemään kaksi tuntia lumitöitä ihan joka päivä, tai edes suurimpana osana päivistä, niin jossain vaiheessa se lakkaa kohottamasta kuntoa. Se johtuu vain siitä, että ollaan saavutettu se taso, johon tuo rasitus riittää.

En yritä väittää, että arkiliikunta on hyödytöntä. Kun meillä vielä treenattiin greyhoundeja, niin olin paljon paremmassa kunnossa. Joka päivä liikuttiin joku määrä. Mutta se liikkuminen ei kuitenkaan tehoa määräänsä enemmän.

Kun treenaaminen loppui, niin kunto romahti ja paino nousi — lihominen ei sinällään johtunut liikkumisen rajusta vähenemisestä, vaan että minulla oli enemmän aikaa syödä :upside_down_face:

Törmään aika ajoin käsitykseen, että niin omistaja kuin koirakin ovat tolkuttoman hyvässä kunnossa, koska käydään ulkoilemassa kolmesti päivässä. Riippuu ihan siitä mitä tekee ja olen törmännyt tapauksiin, joissa niin omistaja kuin koirakin olisi syytä laittaa laihikselle ja treeniin — vaikka kolmasti päivässä kävelyllä käydäänkin.

Arkiliikunta ylläpitää. Jos sen halutaan muuttavan jotain, niin määrän täytyy lisääntyä. Joko mennään kauemmin tai sitten kovemmalla vauhdilla. Mitään eroa ei ole omistajan ja koiran välillä.

Meillä russelit ovat… russeleita. Vauhti päällä koko ajan. Mutta niiden kunto ei enää kehity, koska joka päivä on sama vauhti.

Omistajan laihtuminen on vaikeaa, koska joutuu itse kantamaan vastuun syömisistään. Jokainen meistä tietää, että se on vaikeaa.

Koirat sen sijaan laihtuvat nopeasti. Ihan yhtä nopeasti kuin mitä ne lihovat. Molemmat johtuvat siitä, että koira ei päätä syömisistään. Ei määrästä, ei laadusta eikä aikataulusta.

Ihminen harrastaa itsepetosta ja suuntaa kuin varkain mukavamman vaihtiehdon suuntaan. Koiraa kohtaan on paljon helpompi olla tiukka ja periksiantamaton — empatia ei ihan kanna koiran väittämän nälkäkuoleman suuntaan.

Tai jos kantaa, niin koira ei laihdu.

2 Likes

Nyt näyttää siltä ( ainakin meillä), että seuraavat päivät saa treenata aivan tosissaan tuota lumikolatreeniä. Sen verran iso piha kyseessä.

Toinen uusi treeni tulee siitä, kun mennään lenkille pellolle tai metsään umpihankeen. Siinä saa sykkeet kivasti nousemaan kun tarpoo menemään.

1 Like

Meillä on umpihankeen vielä matkaa. Ja sitten kun moinen tulee, niin minä passaan. On vieläkin muistissa mitä helvettiä se oli takavuosina, kun täälläkin oli lunta paljon.

1 Like


Meillä on lumilinko. Tosin se toimii vaan oman pihan ulkopuolella, joten melko hyödytön.

Olisin halunnut laittaa videon. En osaa jakaa google/samsungin pilven kautta vaikka käytin ohjeen etsimiseen puoli tuntia. Siis senkin ohjeen, että miten sinne googlen pilveen edes saa mitään. En sitten jaa videoita :joy:

1 Like

Pääset paljon vähemmällä, kun laitat youtubeen tai Vimeoon ja merkitset videon yksityiseksi, ettei se suotta ilmesty muiden suosituksiin. Tosin, hitonko väliä moisissa on vaikka näkyisikin.

Nuo pilvijaot eivät osaa striimata, vaan yleensä pakottavat lataamaan.

1 Like

Kunhan kokeilen.

https://drive.google.com/file/d/0B5-oaXRk6B-SblN1Q2xMekNoMTg/view?usp=sharing

Eli auki https://drive.google.com/ ja sitten

 • Latausta varten
  • klikkaa uusi
  • valikosta tiedoston siirto pilveen
  • valitsee normaalisti tiedoston
 • Jakamista varten
  • valitsee haluamansa tiedoston
  • avaa ominaisuudet tai läppärillä klikkaa väärällä hiiren nappulalla
  • valitsee Jaa
  • asettaa katseluoikeuden kaikille linkin saaneille

Noin siis läppärillä, mutta ihan samat asiat appista löytyy. Yleensä latausta varten kannattaa aina etsiä hervottoman isoa plus-merkkiä :wink:

2 Likes

Noin, tulipa sekin taito opeteltua :+1:
Driven käyttö kaatui siihen, ettei ole wifiä :laughing:

Jotta sain koiran vietyä puistoon pöllyttämään lunta, piti ensin lapiolla kaivaa oven eteen tilaa, jotta sai oven kunnolla auki. Sitten noin 7m käytävän lapiointia portille ja portin edusta auki pihan puolelta. Jäljellä vielä aura-auton tekemä lumivalli portin ulkopuolella, jotta pääsin hakemaan lumikolan.
Toistaiseksi vielä tykkään lumesta ja lumitöistä :joy:

2 Likes