Epäkaupalliset messut

Kirjoitettu alunperin 28.4.2013

Kävimme Helsingissä messuilla. Oli tyypilliseen tapaan useampaa kivaa yhdessä - kädentaitoa, lemmikkieläimiä, lasta ja vaavia, pienoismalleja. Ja se pakollinen outlet.

Lyhyt luonnehdinta messujen annista saattaisi olla, että hitosti kiitos saamistamme vapaalipuista. Pidempi luonnehdinta taasen… ajan- ja rahanhukkaa.

Ovatko messut hinnoitelleet itsensä niin kalliiksi, että yksikään järkevä yrittäjä ei enää moiseen rahojaan laita, koska eivät myynnillään saa sitä katettua ja markkinointina ei toimi, koska hukkuu massaan. Vai ovatko messut masentava läpileikkaus siitä missä suomalaisessa käsityö- ja pienyrittämisscenessä mennään?

Joko kaikki paikat tukkivat lastenvaunut olivat vähentyneet, tai sitten kolmen aikoihin lauantaina messuille saapuminen oli taktisesti järkiveto.

Mielenkiintoisen uusi kokemus oli se, että pääsimme kurvaamaan suoraan parkkihalliin jonottamatta. Kun parkkipaikoista ei ole pulaa, niin messut eivät ole täynnä. Hesan messukeskuksen parkkihalleissa saisi muuten olla muitakin opasteita kuin vain maksuautomaattien suunta - kaikki eivät aidosti tiedä mihin päin lähteä kävelemään, että ylipäätään löytävät messuille.

Messualueella kävelimme virtaa vastaan. Piltit olivat sammuneet ja perheet suunnistivat kotiin päin. Lupaavaa. Toki lapsiperheiden on päästävä tuhlaamaan rahojaan, ja he olivat osan messujen kohdeyleisöä, mutta ei minun silti tarvitse vaunuruuhkista pitää. He nimittäin tukkivat kaikki mahdolliset kulkureitit melkoisen tehokkaasti.

Minä en ymmärrä miksi vaaveleita ei voi viedä vaikka isovanhemmille kylään kun vanhemmat suuntaavat messuille. Mutta ilmeisesti elää kuvitelma, että parivuotiaat nauttivat messutarjonnasta, heillä on kivaa ja reissusta jää mukavat muistot. Se, että lapsi ei viikon päästä enää muista koko happeningista mitään, ja vaunuissa väsymystään raivoava lapsi todennäköisemmin ei nauti mistään, on varmaan aivan erillinen asia.

Helsingin messarissa järjestetään maan suurimmat koiranäyttelyt. Pelkästään koiria on enemmän kuin tällä messulla ihmiskävijöitä. Eikä yksikään haukku osaa käyttää roskiksi tai vessoja. Kun messuille kootaan paljon lapsiperheitä, niin samalla tavalla roskisten käyttö unohtuu. Messuhallit olivat niiltä osin kuin missä lapsiperheitä parveili todella roskaisia. Siivottomia. Koiranäyttelyt ovat siistejä, koska niissä on varauduttu siivoamiseen ja sitä tehdään koko ajan.

Kun suomalaiset lapsiperheet päästetään valloilleen, niin siivoojien armeija olisi näemmä vähintään tuplattava. Ei pitkään tarvitse mietti miksi lapset eivät osaa käyttäytyä ja kouluissa on ongelmia: riittää kun katsoo vanhempien puuhailua. Mutta jostain nämä tuoreet vanhemmat ovat omat käytöstapojen puutteensa oppineet… Joko nyt jollain ikäluokalla alkaa posket punottamaan?

Vessat olivat lapsiperheiden jäljlltä karmeammassa kunnossa kuin kännisten kakaroiden ryyppyfestivaaleilla. Se, että asiakkaat sotkevat urakalla ja mielin määrin on oma ongelmansa. Se, että paikalla oli vain pari siivoukseen keskittyvää, oli puhtaasti työnjohdollinen ongelma.

Kannattaisiko ehkä kuitenkin harkita muutaman siivojaan palkkaamista lisää, ja jopa maksaakin heille hieman enemmän kuin kahvirahoja?

Sen tiedän, että kun ensimmäinen myyntikoju oli kestovaippayhdistyksen, niin olin poistunut omalta mukavuusalueeltani. Minä olen kolmen lapsen isä, mutta en enää hedelmällisyyttäni jakavassa iässä.

Me kuljimme kohtuullisen vähätarjontaisen alueen läpi nopeasti tutustumaan muihin anteihin. Kädentaito oli se, miksi messuille ylipäätään saavuimme. Tarjonta oli vähäisempää niin määrässä, laadussa kuin vaihtelevuudessakin kuin mitä viime vuonna. Ainakin muistin mukaan.

Paljon mainostetut työnäytökset - siis ne mihin me törmäsimme - rajoittuivat yhteen paniikkikohtauksen partaalla olevaan mikä-lie-pitsynnyplääjään tai pipomaakariin, ja työkalunsa iloiseen sekasortoon pöydälleen levittäneeseen hopea- tai koruseppään.

Ennen pääsi nyppimään, kokeilemaan ja ihmettelemään. Ei enää. Se, että tusina nuorta naista ostaa Kiinasta samoja erivärisiä helmiä ja pujottelevat niitä nauhoihin mainostaen edustavansa suomalaista käsityödesigniä, on aika kaukana kädentaidoista, designistä puhumattakaan. Ehkä minä en vaan osaa arvioida noita asioita. Mutta samat kelttikorumyyjät messuilta toiseen alkavat kuitenkin jo kyllästyttää. Ehkä siksi, että en ole kohdeyleisöä.

Kuulin, että ständin hinta parilta päivältä sähköineen oli tonnin luokkaa. Tuolla hinnalla luulisi myyjän edes yrittävän myydä. Oli mielenkiintoista, että omaa brändäystä oli yritetty tehdä, sillä mainos/nimitauluun oli usein varmasti uhrattu aikaa, vaivaa ja rahaa kuten jonkun verran myös muuhun rekvisiittaan.

Mutta se, että uskoo omien tuotteiden olevan mainioita ja aivan varmasti erottuvan naapurikojun samanlaisista tuotteista, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työ on valmis. Siis jos tarkoituksena on aidosti myydä jotain, ei vain tyytyä esittelemään vitriininomaisesti tuotteitaan.

Myyjät pelkäsivät ihmiskontakteja. He eivät tehneet elettäkään myydäkseen. Osa oli ns. naama norsunvitulla koko ajan ja näpersivät omia juttujaan, selailivat tablettejaan tai puhelimiaan, tai käänsivät käytännössä selkänsä messuvieraille.

Annan ilmaisen neuvon. Jos osaatte tehdä, mutta asiakkaisen kohtaaminen on pahinta mitä maailma voi teille tarjota, niin älkää lähtekö itse messuille. Maksakaa sen tonnin kojuhinnan lisäksi jollekulle, joka osaa myydä ja esitellä osaamistanne.

Halu myymättömyyteen paistoi läpi jokaisella messualueella. Jos suomalaisessa työelämässä työntekijä on työnantajan suurin rasite, niin ilmeisesti myynnissä ja markkinoinnissa asiakas on suurin kiusa ja haitta mihin voi törmätä. Ehkä olisikin pitänyt käyttää viittomakieltä - eivät myyjät leikkineetkään mykkää, he olivat aidosti mykkiä?

Muutama oli avoin, laittoi itsensä valokeilaan ja oli ihmisten suhteen aktiivinen, jopa proaktiivinen, ei reaktiivinen. He näyttivät tekevän myyntiä. Mutta heistä myös näkyi, että pitivät siitä mitä olivat tekemässä.

Ovatko nettikaupat tappaneen myyntitaidot? Luullaanko, että samalle Woocommerce-pohjalle kyhätty web-kauppa riittää, ja että asiakkaat löytävät myynnin kunhan muistaa oman scenensä foorumeilla ja naamakirjaryhmissä postata kaupan linkkejä tarpeeksi ahkerasti? Osalle se varmasti riittää, mutta jos konsepti on tuo, niin miksi tulla messuille?

Ei tietenkään ole messuasettajan vika, että tyhjä tilaa oli vaikka kuinka, tai että kädentaidot oli työnnetty hämäriin nurkkiin. Mutta kannattaisiko varsinaisen messujärjestäjän pohtia hieman syntyjä syviä miksi näytteilleasettajien määrä tipahtaa?

Harrastus- ja mallipuoli oli väljempää ja valoisampaa. Enemmän miehiä. Myyjät olivat suurelta osin yhtä vahvasti harrastukseensa hurahtaneita kuin asiakkaansa. Mutta eivät hekään myyneet. Olivat varmaan esittelemässä omia rakennusprojektejaan, jotka olivat kieltämättä hienoja. Istuivat taustalla, onnellisen näköisinä.

Ymmärrän, että minä en olisi ostanut ensimmäistäkään junavaunua tai tonnin lentokoneetta vaikka myyjä olisi ollut kuinka aktiivinen tahansa. Mutta sitä en ymmärrä, että Dremelin edustaja vaipuu samaan.

Mielenkiintoista oli kuinka messualueille kohdentuu ulkoisesti samantyyppistä ihmistä. Harrastuksissa edustuksessa oli enemmistönä miehet, nimenomaan hieman vanhemmat. Vartalon rakenteesta näkyi, että liikkuminen ei ollut pop, mutta järjestelmäkameroita oli paljon ja niitä käytettiin vielä ahkerammin. Lemmikki- ja lapsipuolella käytettiin enemmän kännyköitä.

Mutta mitä ihmettä elämäänsä kyllästyneet Star Wars hahmot siellä tekivät? Joku larp-esitys? Muuta markkinointia? En tiedä, koska sitä ei kerrottu. Mutta olenpa ollut kosketusetäisyydellä Darth Waderista ja selvinnyt hengissä kertomaan kokemuksesta.

P.S. Älkää siirtäkö messuvideoitanne Youtubeen. Ääniraidalta kuuluu taatusti taustamusiikkia, joka aiheuttaa kolme vaihtoehtoa:

  • mainosten näyttö kilahtaa muusikolle, jolla ei ole osaa eikä arpaa videossasi
  • koko ääriraita saattaa poistua, jos muusikko niin on halunnut
  • koko video saattaa mennä esityskieltoon ja sinun oikeuksia rajataan ainakin hetkeksi, koska olet esittänyt videollasi tekijänoikeussuojattua musiikkia

Ja kaikki vain siksi, että hallin toisessa päässä olleet bicciesiintyjät huudattivat Pinkkiä. Tai kuten nyt, Tähtien sota esityksessä soitettiin Star Warsin tunnaria.

Juuri näin. Moni taiteilija ei elätä itseään, koska ei osaa myydä, osaa vain taiteilla. Ilmeisesti sama noissa messuesittelijöissä, he osaavat tehdä käsillä, mutta eivät myydä. Jolloin ratkaisu olisi palkata se myyjä.

Sitten on vielä nekin, jotka

  • pitävät tekeleitään niin mahtavina, että nehän myyvät itse itsensä, tai
  • haluavat myydä omia luomuksiaan vain omaan kuplaan kuuluville, muut voivat reippaasti mennä kiskan ohi. Koska se on hei tärkeempää, kuka niitä omia disaineja käyttää, kuin että sillä touhulla oikeasti elättäisi itsensä.

Suomessa (no ainakin pk-seudulla stokkan ulkopuolella) on hyvin vahvana ajatus, että jos myyjä ottaa asiakkaaseen kontaktin, se alkaa heti pakkomyymään ja tilanne on vaan todella epämukava ja ärsyttävä. Asiakas kyllä itse kysyy jos on kysyttävää.
Omasta kokemuksesta voin kertoa, että moni asiakas ihan oikeasti on tuota mieltä. Ja koska työajan ulkopuolella myyjätkin ovat asiakkaita, jotka ovat tuota mieltä, asenne näkyy myös työajalla. On olemassa poikkeuksia, jotka haluavat palvelua ja ymmärtävät myyjän tekemän tarvekartoituksen hyväksi asiakaspalveluksi (sekä sen, että myyjän työ on myydä). Ne asiakkaat vaan on valitettavan harvassa.

Yt. Myymäläpäällikkö muotikaupassa, sitä ennen useampi vuosi myyjänä muotikaupassa. Ja todella tykkään asiakaspalvelusta ja myyntityöstä.

Edit. Oliko tuossa aloituksessa puhetta myös niistä hukassa olevista käytöstavoista? :joy:

Edit2. Aihe todella mielenkiintoinen, mutta oli pakko poistaa pätkä omaa tekstiä, koska työasioista kirjoittaessa en tietenkään enää edusta vain omia mielipiteitäni :roll_eyes:
(Tekstipätkä oli esimerkki asiakaskohtaamisesta)

Mutta kun se ei ole vain käsitys. Se kumpuaa olevasta tilanteesta. Joka perustuu siihen, että myyjät eivät näe koska on myymisen paikka, vaan toteutetaan — opitusti ja tai luontaisesti — käytäntöä, jossa on aina ja poikkeuksetta myytävä aggressiivisen proaktiivisesti ja vasta kolmas kielto on sellainen, joka saatetaan huomioida.

Aidostihan kieltojen ottaminen myymistä ohjaavaksi tapahtuu vasta sitten kun jo ollaan myyntitilanteessa :wink:

Kun puhutaan kivijalkaliiketyyppisestä myynnistä, niin browsailijoita on, genrestä riippuen enemmän tai vähemmän. Heille on turha edes lähteä myymään, koska se ajan hukkaamista — he katselevat vain tarjontaa (tai etsivät alennuksia). Mutta jos aletaan viettämään toista tuotetta pidempään ihmettelemässä hyllyä, tai vilkaistaan tuotelostetta, materiaalia, mikä sitten onkaan myytävä tuote, niin silloin myyjän tulisi ottaa ohjat käsiinsä.

Se on hienovaraista puuhaa, ja edellyttää, että myyjä tajuaa mitä ympärillä tapahtuu sekä osaa hyödyntää tilanteita. Osa on syntymä lahjakkuuksia, osa on oppinut kantapään kautta, mutta he pitävät kaupan hengissä ja asiakkaat tyytyväisinä.

Mutta…myyvät harvemmin omia tuotteitaan tai ovat edes kauppiasasemassa.

Ei. Kummaltakaan puolelta kassakonetta. Se on oma aiheensa, ja siinä paska kaatuu useimmiten asiakkaiden niskaan :rofl:

Itseasiassa näin sen poistetun pätkän ja jos ei olisi ollut just tulossa asiakasta, niin olisin lähtenyt siitä lainauksesta liikkeelle. Se oli muuten geneerinen tilanne ja toistuu kerta toisensa jälkeen ihan jokaisessa kaupassa.

1 Like

Tää itseasiassa koski juurikin sitä poistettua pätkää :laughing:

Totta tämäkin. Myyjän työtä pidetään tosi helppona. Se on kaukana helposta. Itse myymäläpäällikkönä seuraan toistuvasti tätä dilemmaa: myyjä on sitä mieltä, että asiakas pyytää apua jos sitä haluaa → mutta hei kun se ois se meidän duuni olla hereillä ja tarjota apua ennen kuin asiakas pyytää → toteutus on pakkopullaa (joukossa on toki monia työnsä todella hyvin osaavia ja tekeviä).

Osa asiakaspalautteista on negatiivisia, koska tarjottiin apua, toinen puoli on negatiivisia koska ei tarjottu apua :woman_shrugging:

Joten ongelma koskee myös hyvin vahvasti ihmisten tapaa kulkea siinä omassa mitä-minä-haluan-kuplassa laput silmillä. Mä en voi käsittää, miksi se on niin kamalaa, jos myyjä ottaa asiakkaaseen kontaktin. Itse saatan poistua kaupasta, jos myyjää ei kiinnosta mun tarve ja mun lompakko vs. toiset ei voi käsittää sitä, että jotkut oikeasti haluaa myyjältä kontaktin, palvelua ja jopa aktiivista myymistä.