Entsyymit

1 Like

“Suurin osa entsyymeistä tarvitsee toimiakseen koentsyymin, joka voi olla metalli-ioni tai vitamiini (tai vitamiinin johdos). Tästä johtuvat vitamiinien ja hivenaineiden puutostaudit.”

Voitko avata tätä enemmän? Puutos tulee siitä, että kaikki vitamiinit ja hivenaineet menee entsyymitoimintaan? Asia ratkeaa antamalla enemmän vitamiineja ja hivenaineita? Vai jotain ihan muuta?

Joo, tuo täytyy kirjoittaa uusiksi. Hyvä/huono esimerkki siitä, että seurausketjua oikaisee tekstissä, koska se on itselle niin selvä.

Suurin osa entsyymeistä tarvitsee toimiakseen koentsyymin, joka voi olla metalli-ioni tai vitamiini (tai vitamiinin johdos). Koska entsyymit eivät toimi ilman koentsyymiään ja koska molemmat tehdään elimistössä eikä niitä saada ruuasta, niin kaikki vitamiinien puutoksista johtuvat sairaudet ovat seurausta vitamiinien puutoksista. Sama koskee suurelta osin myös hivenaineita.

Mineraaleissa on joitain poikkeuksia ravinnin puutteiden aiheuttamissa sairauksissa, kuten sinkin puutteessa vaikeus valmistaa vasta-aineita tai raudanpuutosanemia, mutta niitä ei yleensä kuitenkaan luokitella varsinaisiksi puutossairauksista malliin keripukki tai pellagra.

Ei tuokaan hyvä ole, mutta kohta täytyy alkaa töihin. Joten kyllä – puutoksista johtuvat sairaudet estetään antamalla enemmän (niin kauan kun kyse ei ole seuraus jostain muusta sairaudesta, kuten autoimmuuniongelmasta tai vaikka haiman rikkinäisyydestä).

1 Like

Suolistotulehdus kuuluu myös ryhmään muut sairaudet?
Miten on sisäloisten kanssa? Lapamato aiheuttaa b12 puutteen, koskeeko myös muita heisimatoja?

Kysymyksissä on taustalla koiran b12 ja folaattiarvot, jotka oli 2.7.2020
b12: 659
Fol: 16,6

Ja 9.2.2021
B12 381
Fol: 3,7

Onhan nuo vielä viitearvoissa, mutta on todella reipas lasku. Haima-arvo oli noussut 46 → 450.

Koska tuossa puolessa vuodessa on löydetty

  • tähystyksessä lievä krooninen suolistotulehdus (ja peloiteltu mahdollisella ple:llä) sekä
  • oksennuksesta ja ulosteista merkkejä sisäloisista

Sekä koettu suoliston pysähtyminen, niin pitäisin mahdollisena, että haima-arvon nousu on seuraus (eikä välttämättä syy/ haimatulehdus). Sinällään merkityksetöntä juuri tällä hetkellä, mutta osaanpahan taas ensi kerralla kyseenalaistaa ellin höpötykset :woman_facepalming:

Ihan vähän vaan meni offtopiciin :see_no_evil:

Tässä on koko ajan kyse kahdesta eri asiasta: se mitä tapahtuu kropassa ja mitä tapahtuu kropan ulkopuolella.

Jos B12-vitamiinista on puutetta, niin mm. hemoglobiini lähtee laskuun ja kaikkea muuta kivaa, mitä B12-vitamiinin puutteesta/vajauksesta johtuukin. Mutta se tapahtuu aivan riippumatta syystä.

Syy voi olla ravitsemuksellinen tai ulkoinen (joojoo, ulkoista se ruokakin on…). Jos koira on vegaani, niin silloin syy on ravitsemuksessa. Jos haima ei eritä sisäistä tekijää, lapamato syö kaiken tai suolisto on totaalisen rikki, niin silloin syy on ulkoinen. Mutta aina tulee puutos ja puutosoireet ovat aina samoja ja johtuvat siitäm että uupuvasta vitamiinista ei saada tehtyä koentsyymiä tai entsyymiä.

Sitten on tietty sellainenkin, että verikoe kertoo liikkeessä olevan määrän, ei varastoja. Mutta ei takerruta siihen nyt.

Ei muut heisimadot jaksa heilauttaa B12-tasoja. Ne on liian vaivaisia, vaikka niitä olisi paljon. Anemiaa ne voivat kylläkin aiheuttaa, ja ripulia, mutta silloin olisit nähnyt jo jaokkeita paskassa.

Kiitos ratakiskon vääntämisestä jälleen kerran :slightly_smiling_face: :+1: