ūü•© Ensimm√§iset 3D-printatut vegaaniset "pihvit" tulevat Suomen markkinoille

Minulla ei sinänsä mitään henkistä ongelmaa lihankorvikkeiden, vegelihan tai miksi niitä sitten haluaakaan kutsua, kanssa. Minulle kelpaa halloumi siinä kuin mustaleimaemmentaalikin.

Ne ovat eri ruokia eri tarkoituksiin.

Silloin kun aletaan korvaamaan, niin ongelmaksi muodostuu väite ja markkinointi. Kun jonkun sanotaan olevan maultaan ja rakenteeltaan samanlaista kuin joku muu, eikä ole, niin asia menee siltä osin totaalisen perseelleen.

Toki, jos se korvike maistuu omana itsenään ihan hyvältä, niin hittoako siinä. Meillä on jo aikoja käytetty riisinkorvikkeita. Ne ovat ihan hyviä, mutta ei niitä riisinä erehdy pitämään eivätkä ne toimi läheskään aina kuin riisi.

Lihankorvikkeiden ongelma on tähän asti ollut kahdessa:

  • ne eiv√§t maistu lihalta
  • ne ovat liian kalliita

Onnistuu se joskus. Burger Kingin myymät vegekanatikut maistuivat kanalta, näyttivät kanalta ja tuntuivat suussa kanalta. Tosin… kanan kopiointi lienee aika helppoa, uskoakseni. Siksi juurikin kanakorvikkeita hamurilaismaailmassa ensimmäisenä alettiin käyttämään.

Itseasiassa minusta nuo kotimaiset yhteiskunnan rahoilla yksityiselle yrittäjälle tehdyt tuotekehitykset ovat olleen jopa pahoja. Minä en maksa kolminkertaista hintaa ruuasta, josta en pidä (ja jonka etu ilmastonmuutokselle JA ravitsemukselle ovat kyseenalaisia, mutta ei siitä tällä kertaa enempää).

Odottelen tätä Poutun globaalin yhteistyön hedelmää. Ainakin kerran maistan. Jos se on hyvää, niin… hyvä. Jos se jopa vaikuttaa lihalta, niin aina parempi.

Mutta ‚ÄĒ jos se kalliimpaa kuin jauheliha, tai huikauhistus pihviliha, niin meill√§ pysyt√§√§n 10 % rasvan naudanjauhelihassa.

Siksi jäin miettimään tätä:

Tässä vaiheessa volyymit ovat pieniä ja hinnat korkeita. Hinta tulee kuitenkin painumaan alemmas volyymin kasvaessa

Miten se volyymi voi nousta, jos sen ostaminen on taloudellisesti viel√§ haastavampaa kuin kalan? Ja koska hintoja on oleellisesti laskettu ‚ÄĒ kyll√§h√§n noissa aina odotetaan, ett√§ inflaatio tasaa hinnan. Plus koska vegelihoissa ei ole koskaan tullut volyymi√§ liian kalliin l√§ht√∂hinnan takia ‚ÄĒ ja osaksi koska ne ovat olleet tuotteina niin paskoja, sekasy√∂jille ja vegaaneille ‚ÄĒ niin miten oikein ajateltiin sen volyymin syntyv√§n, ravintoloidenko kautta?

Anteeksi k√∂yhyteni ‚ÄĒ mutta jos aito pihvi maksaa ravintolossa jonkun 30 euroa, niin miksi maksaisin korvikkeesta enemm√§n, tai edes samaa?

2 Likes

Jotta voit tuntea itsesi hyväksi ihmiseksi ja parantaa maailmaa pihvi kerrallaan :laughing:

Kaiketi juuri näin. Tuosta Meeatista oli hesarissa juttu aikaisemmin kesällä. Niiden tavoitteena ei ole viedä Suomessa valmistettuja tuotteita maailmalle kylmäketjun hankaluuden takia, vaan etsiä paikallisia valmistajia yhteistyökumppaneiksi valmistamaan heidän kehittämiä tuotteita. Ja hakea volyymia myymällä tuotteita ravintoloille. Tässä tehdään ilmeisesti sama toiseen suuntaan…

Eli franchise tuotantotasolla. Onhan noita ollut ennenkin, ne on vaan vissiin toimineet hiukan kehnosti.