Melkoinen osa koiranomistajista antaa glukosamiinia muuhun kuin oireilevaan nivelrikkoon. Hatusta heitettynä väitän, että yleisin syy antaa mitä tahansa nivellisää on varmuuden vuoksi.
Osa antaa muuten vain, joko sukulinjojen tai rodun tuoman riskin takia, tai harrastuksen, kuten agilityn, takia. Maailmasta ei taida löytyä kuin pari pientä ihmistutkimusta glukosamiinin ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta. Ehkä eniten lainattu - ainakin aikoinaan - oli jääkiekkoilijoilla tehty japanilaistutkimus.
Otanta oli pieni ja tutkimusasetelma erittäin huono, mutta tulokset olivat toki positiivisia. Joten kysymysmerkit ovat akselilla olisiko koko tutkimus kannattanut jättää tekemättä vai antoiko se viitteitä jostain positiivisesta mahdollisuudesta.
Koska ei tiedetä, niin eletään toivemaailmassa. Tokikaan glukosamiini ei ole kustannuskysymys, ja jos se ei aiheuta koiralle laktoosi-intoleranssin tyyppisiä vatsavaivoja, niin koiralle voi antaa paljon huonompiakin lisiä. Kunhan antaa glukosamiinia.
Mikään ei kuitenkaan anna viitteitä, että glukosamiinilla olisi kyetty estämään lonkkadysplasian tai olkanivelen ongelmia. Tai edes estetty rasituksen ja iskujen vaikutusta, jonka takia agilityssä niveltuotteita käytetään.
Koska kukaan ei tiedä auttaako glukosamiini ennaltaehkäisevästi, ja koska kukaan ei tiedä edes millä annostuksella pitäisi antaa, niin tarkkaan ottaen moinen on myyjätasolla laiton terveysväite. Onko taas kerran yllättävää, että se ei hidasta myyjiä eikä Ruokavirastoa kiinnosta…
Silloin pohtiminen rajoitetaan kahteen asiaan:
- mitä annetaan
- kuinka paljon annetaan
Kysymykseen mitä annetaan on helppo vastata. Glukosamiinia. Se on ainoa, jolle on saatu edes jotain näyttöä. Kondroitiinisulfaatti on paljon epävarmempi – plus se nostaa hintaa sekä siinä on vahvoja eettisiä kysymysmerkkejä.
Sen sijaan kaikki muut ovat turhia ja totaalista rahanhukkaa. Jos latoo odotuksia kurkumaan/kurkumiiniin, ruusunmarjaan, C-vitamiini, kollageeniin tai hyaluronihappoon, niin maksaa totaalisen turhasta eikä tee koiran eteen mitään. Silloin ainoastaan rahoittaa epätervettä lisäravinnekauppaa.
Kysymys glukosamiinin muodosta on hankala. Ihmsitutkimuksissa glukosamiini HCL:n tehottomuus oli syynä sille, että glukosamiinin kelakorvattavuus poistettiin ja se tipautettiin lääkkeenomaisesta tuotteesta ravintolisäksi. KCL on muuten sitten ihan samaa tavaraa.
Edut oli saatu glukosamiinisulfaatilla. Se on minulle riittävä syy olla ostamatta mitään niveltuotetta, josta riittävän glukosamiinin saanti tulee jostain muusta muodosta.
Hevosilla glukosamiineja on tutkittu hieman ja kaikki tutkimukset – jotka on tehty HCL:llä – osoittivat täyttä hyödyttömyyttä. Ei mitään apua. Toki osassa myös annostus oli aivan mitä sattuu ja kaikkia vaivasti surkea tutkimusasetelma, mutta silti.
Yksi hevostutkimus löytyy, jossa glukosamiini HCL:lle löydettiin tehoa. Sama tutkimus sai tehon myös kurkumaan. Voitte googlettaa sen, jos haluatte hyvän esimerkin tarkoitushakuisesta ja erittäin huonosti tehdystä tutkimuksesta.
Kannattaa olla muutenkin hereillä. Glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin nimellä myydään myös aivan muita aineita, kuten simpukankuorta ja rustoa. Laitonta puuhaa tuokin, mutta taas – myyjiä ei kiinnosta muu kuin eurot ja Ruokavirasto valikoi lakisääteisiä tehtäviään, eikä niihin kuulu ravintolisä- ja eläinrehumarkkinoilla kuin satunnaiset merkityksettömät kilvenkiilotukset.
Kysymykseen mitä annetaan kuuluu olennaisesti myös pitoisuudet. En ymmärrä miksi joku haluaisi ostaa laihoja ja kalliita tuotteita, jossa maksetaan vedestä tai muusta hyödyttömästä jatkeesta. Osa vahtii huomattavan tarkkaan kuivamuonien koostumusta ja sitten ostetaan lisinä hyödytöntä sontaa,
Annostus eli kuinka paljon annetaan on vaikea sekin. Annos 1000 mg/30 kgEP glukosamiiniyhdistettä on vakioitunut koirien annokseksi ja se on sitten takaisinlaskun mukaan asettanut annettaviksi määriksi 30 - 40 mg/kgEP. Ja kun puhutaan ennaltaehkäisevästä, niin sitten annettaan puolet tai vähemmän.
On muistettava, että puolikas annos ei perustu yhtään mihinkään. Se on keksitty ajatuksesta, että koska ei ole kipeä, niin annetaan vähemmän – niin vahva pohja siis löytyy.