Ennaltaehkäisevä glukosamiini

Melkoinen osa koiranomistajista antaa glukosamiinia muuhun kuin oireilevaan nivelrikkoon. Hatusta heitettynä väitän, että yleisin syy antaa mitä tahansa nivellisää on varmuuden vuoksi.

Osa antaa muuten vain, joko sukulinjojen tai rodun tuoman riskin takia, tai harrastuksen, kuten agilityn, takia. Maailmasta ei taida löytyä kuin pari pientä ihmistutkimusta glukosamiinin ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta. Ehkä eniten lainattu - ainakin aikoinaan - oli jääkiekkoilijoilla tehty japanilaistutkimus.

Otanta oli pieni ja tutkimusasetelma erittäin huono, mutta tulokset olivat toki positiivisia. Joten kysymysmerkit ovat akselilla olisiko koko tutkimus kannattanut jättää tekemättä vai antoiko se viitteitä jostain positiivisesta mahdollisuudesta.

Koska ei tiedetä, niin eletään toivemaailmassa. Tokikaan glukosamiini ei ole kustannuskysymys, ja jos se ei aiheuta koiralle laktoosi-intoleranssin tyyppisiä vatsavaivoja, niin koiralle voi antaa paljon huonompiakin lisiä. Kunhan antaa glukosamiinia.

Mikään ei kuitenkaan anna viitteitä, että glukosamiinilla olisi kyetty estämään lonkkadysplasian tai olkanivelen ongelmia. Tai edes estetty rasituksen ja iskujen vaikutusta, jonka takia agilityssä niveltuotteita käytetään.

Koska kukaan ei tiedä auttaako glukosamiini ennaltaehkäisevästi, ja koska kukaan ei tiedä edes millä annostuksella pitäisi antaa, niin tarkkaan ottaen moinen on myyjätasolla laiton terveysväite. Onko taas kerran yllättävää, että se ei hidasta myyjiä eikä Ruokavirastoa kiinnosta…

Silloin pohtiminen rajoitetaan kahteen asiaan:

  • mitä annetaan
  • kuinka paljon annetaan

Kysymykseen mitä annetaan on helppo vastata. Glukosamiinia. Se on ainoa, jolle on saatu edes jotain näyttöä. Kondroitiinisulfaatti on paljon epävarmempi – plus se nostaa hintaa sekä siinä on vahvoja eettisiä kysymysmerkkejä.

Sen sijaan kaikki muut ovat turhia ja totaalista rahanhukkaa. Jos latoo odotuksia kurkumaan/kurkumiiniin, ruusunmarjaan, C-vitamiini, kollageeniin tai hyaluronihappoon, niin maksaa totaalisen turhasta eikä tee koiran eteen mitään. Silloin ainoastaan rahoittaa epätervettä lisäravinnekauppaa.

Kysymys glukosamiinin muodosta on hankala. Ihmsitutkimuksissa glukosamiini HCL:n tehottomuus oli syynä sille, että glukosamiinin kelakorvattavuus poistettiin ja se tipautettiin lääkkeenomaisesta tuotteesta ravintolisäksi. KCL on muuten sitten ihan samaa tavaraa.

Edut oli saatu glukosamiinisulfaatilla. Se on minulle riittävä syy olla ostamatta mitään niveltuotetta, josta riittävän glukosamiinin saanti tulee jostain muusta muodosta.

Hevosilla glukosamiineja on tutkittu hieman ja kaikki tutkimukset – jotka on tehty HCL:llä – osoittivat täyttä hyödyttömyyttä. Ei mitään apua. Toki osassa myös annostus oli aivan mitä sattuu ja kaikkia vaivasti surkea tutkimusasetelma, mutta silti.

Yksi hevostutkimus löytyy, jossa glukosamiini HCL:lle löydettiin tehoa. Sama tutkimus sai tehon myös kurkumaan. Voitte googlettaa sen, jos haluatte hyvän :exploding_head: esimerkin tarkoitushakuisesta ja erittäin huonosti tehdystä tutkimuksesta.

Kannattaa olla muutenkin hereillä. Glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin nimellä myydään myös aivan muita aineita, kuten simpukankuorta ja rustoa. Laitonta puuhaa tuokin, mutta taas – myyjiä ei kiinnosta muu kuin eurot ja Ruokavirasto valikoi lakisääteisiä tehtäviään, eikä niihin kuulu ravintolisä- ja eläinrehumarkkinoilla kuin satunnaiset merkityksettömät kilvenkiilotukset.

Kysymykseen mitä annetaan kuuluu olennaisesti myös pitoisuudet. En ymmärrä miksi joku haluaisi ostaa laihoja ja kalliita tuotteita, jossa maksetaan vedestä tai muusta hyödyttömästä jatkeesta. Osa vahtii huomattavan tarkkaan kuivamuonien koostumusta ja sitten ostetaan lisinä hyödytöntä sontaa,

Annostus eli kuinka paljon annetaan on vaikea sekin. Annos 1000 mg/30 kgEP glukosamiiniyhdistettä on vakioitunut koirien annokseksi ja se on sitten takaisinlaskun mukaan asettanut annettaviksi määriksi 30 - 40 mg/kgEP. Ja kun puhutaan ennaltaehkäisevästä, niin sitten annettaan puolet tai vähemmän.

On muistettava, että puolikas annos ei perustu yhtään mihinkään. Se on keksitty ajatuksesta, että koska ei ole kipeä, niin annetaan vähemmän – niin vahva pohja siis löytyy.

2 Likes

Sitten on niitä ongelmia, johon glukosamiini ei auta koskaan ikinä milloinkaan. Ja vielä vähemmän mikään muukaan nivellisä.

  • Koiran vanhuudenjäykkyys
  • Spondyloosi
  • Välimuotoinen lannenikama LTV
  • Koiran jänne- ja lihasvammat
  • Koiran lihasjumit ja muu lihashuolto

Glukosamiini ei tee mitään noissa edes teoriassa. Tilanne on samankaltainen kuin väittäisi maitohappobakteerien parantavan koiran kynsiä tai anturoita (väite on muuten elävästä elämästä).

1 Like

Glukosamiini ennaltaehkäisevästi. Nyt testattu Fortixin Glukosamine sulphatea, mutta aiheuttaa vatsaongelmia. Varmaan kannattaa jättää nyt kokonaan pois, jos ennaltaehkäisevästä hoidosta ei ole näyttöä. Mutta miten vanhemmalla iällä? Nivelongelmia tulee varmasti, uskaltaako silloin testata glukosamiinia? Kenties jotain muuta valmistetta? Voiko vatsaongelmia välttää jos yksi valmiste niitä tuottaa?

Glukosamiini on huonosti sulava sokeriyhdiste ja voi aiheuttaa laktoosi-intoleranssin tapaisia vatsaoireita. Silloin sitä ei oikeastaan kannata antaa, koska haitat ylittävät toivotut edut.

Tietysti voi myöhemmin koittaa uudestaan. Ei sekään sinällään uutta ole, että välillä jokin sopii ja välillä ei.

Tai sitten voit antaa vähemmän ja sekoittaa se ruokaan (no, eiköhän suurin osa aina sekoita glukosamiinin ruokaan…) Paljonko annoit?

Ruokaan tosiaan sekotin. Koira syö pelkkää raakaa, lisät purkista. Painoa koiralla 12kg ja annoin tl kärjellisen joka ilta.

Parin viikon verran on meillä yksi syöny glukosamiinia, ei mitään isoa määrää kun koirakin vaan 4 kilonen.
Mutta on alkanu öisin nuolee tassuja. Annoin siis iltaruuan joukossa jauheen. Uloste ollut ihan normaalia, ainoastaan tosiaan toi tassuvaiva.
Epämukava olo tietysti voi aiheuttaa tota tassujen nuolentaa mutta voisko johtua glukosamiinista vai vaan sattumaa?

Nyt jätin jauheen tauolle että sittenhän sen huomaa jos ei mitään tuu ja uudestaan ku testaa jos taas tulee.

1 Like

Ja tassujen lupsutus loppu ku seinään kun jätti iltaruuassa glukosamiinin antamatta.
Voiko oikeasti noin äkkiä loppua?

Tietty voi. Kuten kaikki jotka aiheuttaa närästystyyppistä ongelmaa. Mutta testaa se silti uudestaan parin päivän päästä, voi olla sattumaakin.

1 Like

Tätä mietin myös itse, eritoten kun samaan hetkeen osui noi vesisateet…
Tutkailen nyt muutaman yön ilman ja sit uusi testi. Todennäköisesti vaatii vielä useamman testin ennenkuin ymmärrän tai että löytyy annos mikä ei vaivaa aiheuta. Mutta mahtaako sitten niin pienestä olla mitään hyötyä edes :thinking:

Onhan aina vähän parempi kuin ei yhtään.

1 Like