Eliminaatiossa hevonen ja suolisto-ongelmia

@Jagster Uusia tuulia jälleen meidän eliminaatiokokeiluun :woman_facepalming:t2:

Niinkuin jo Facen puolella kerroin, koiran maha meni hieman kovaksi kokonaan lihalle siirryttyä (viime perjantaista). Sai kakattua pienen pehmoisen kakan perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina vatsa ei toiminut, mutta sitten maanantaina iltapäivällä maha heittikin löysälle. Oli aamulla syönyt 3x40g hevosen lihapullaa.
Ulostetta oli reilummin ja se oli tummanpuhuvaa, lähes mustaa. Tutkiskelin sitä hieman, selkeää verisyyttä en huomannut, näytti siltä kuin siellä olisi limaa, hajosi käsiin kun sitä kokeilin. En siis usko, että loisia olisi. Mutta hyytymiä? Eilen vatsa toimi löysästi yhden kerran ja nyt viime yönä yhden kerran. Yöllinen kakka ei ollut niin tummaa, kuin edellinen.

Voiko lihaan siirtyminen aiheuttaa tämän vai mitä tässä nyt tapahtui? Koira oli sitten eilen loppupäivän paastolla, vettä oli tarjolla, vaikkakin nihkeästi sitä juonut. Koira ei vaikuta kipeältä, ruokahalua näyttäisi olevan, leikkii sisällä ja ulkona. Ikenet kosteat ja ikenien kapillaaritäyttö näytti normaalilta.

Joten kuuluisa kysymys; “pitääkö olla huolissaan tosta paskan väristä?”
Täytyy tietenkin vielä seurata minkälaista tavaraa sieltä tänään tulee :woman_facepalming:t2:

Ikiaikainen koiranomistajien ongelma :wink: Me ollaan aina analysoimassa paskan koostumusta, hajua, väriä ja makua. Jopa tuttavien häissä kahvipöytäkeskusteluissa, jos paikalla on toinenkin koiranomistaja.

Mutta kerrataan perusteet.

Ummetus lihaan siirryttäessä tulee usein siitä, että ruokaa annetaan itseasiassa vähemmän kuin ennen — vaikka ruokakuppi voi näyttää isommalta. Ihan siksi, että lihassa on niin paljon vettä. Tuota sitten monet korjaa kuidulla.

Jos ei tarvitse piitata koiran ruuansulatusongelmista, niin parempi tapa olisi lisätä ylipäätään lihan määrää ja käyttää ehkä ns. huonompilaatuista lihaa. Mutta kasvipohjainen kuitu on toki halvempaa, useimmiten.

Mutta kun koira menee ummelle, niin se kivikova kakkakikkare on suoliston mielestä kuin vierasesine. Ja koska moinen kova biitti halutaan pois, niin suolisto saattaa lisätä limaneritystä suojellaakseen itseään ja helpottaakseen moisen poistamista. Samalla kiihdytetään suoliston liikettä, jonka takia meillä on mukana löysyyttä, jopa ripulia — ja tuo saattaa tulla viiveellä.

Kun ruuassa on mitä tahansa suoloa tai metallia liikaa, niin se aiheuttaa aina löysyyttä. Rautatabletit suurimmalle osalle tutuin esimerkki on. Rautaa tulee liikaa, niin ripuli on lähes taattua.

Sen takia kerran viikossa maksan antaminen on osalle koirista mahdoton ratkaisu.

Ulosteen väri riippuu siitä mitä on syöty ja miten paksusuolen bakteerit toimii. Ensimmäisessä tapauksessa koiran syömät väriliidut ovat aiheuttaneet omistajille paskahalvauksia ja jälkimmäisen takia vauvoille (ja koirillekin, plus aikuisille ihmisille) tulee sinappipaskaa, joskus jopa vihreää (aika ajoin se vihreys on muuten ihan vaan lehtivihreää; oli barffin aikana aika yleistäkin).

Mutta välillä ulosteen väriä muuttaa muukin kuin syödyn väri. Aika ajoin joku komponentti ruuassa reagoi hapon, entsyymien tai jonkun muun syödyn kanssa — eli päästään kemian ihmeelliseen maailmaan.

Tutuin sellainen on rauta, joka hapettuessaan muuttuu tummaksi, joskus se näyttää ihan mustalta. Rautatabletit tekevät tuota ihan yleisesti.

Kun nuo yhdistetään, niin tiedetään miksi maksan antaminen tummentaa ulostetta ja saattaa aiheuttaa ripulia, tai löysyyttä, ja ripuli itsessään aiheuttaa suolustoärsytystä, joka synnyttää limaa. Mutta syy ei ole maksassa, vaan maksan sisältämässä raudassa.

Hevosenliha on tummaa, koska se sisältää paljon myoglobiinia. Myoglobiini on kuin hemoglobiini, eli rautaa sisältävä solu, joka varastoi happea. Ero on siinä, että hemoglobiini on veressä, sen tehtävä on ”yleinen” hapen kuljettaminen ja veri on päästetty pois teurastuksessa. Myoglobiinilla taasen mahdollistetaan kovan ja äkkinäisen rasituksen vaatima hapen tarve ja sitä on lihaskudoksessa.

Yhteistä hemoglobiinilla ja myoglobiinilla on väri. Hemoglobiini tekee verestä punaista, ja myoglobiini värjää lihan punaiseksi. Mitä enemmän kumpaakin on, niin tummemmaksi väri muuttuu ja voi lopulta näyttää jopa lähes mustalta.

Hevosenlihalla on toinenkin piirre. Se on huonommin sulavaa raakana kuin muut lihat, vaikka usein luullaankin toisinpäin. Ei mennä sen syvempää syihin, mutta se johtuu lihassolujen varastosokerista, joka on kuin perunan tärkkelys, joka ei myöskään sula raakana.

Kyllä te tiedätte mihin tämä johtaa. Koska hevosenlihassa on paljon myoglobiinia, jossa on paljon rautaa, niin hevosenlihalla on taipumusta värjätä ulostetta tummeman suuntaan, jopa mustaksi. Aivan samoin kuin maksa tekee. Tai ne rautapillerit.

Ja sitten oma kuorruttuu sillä, että hevosenlihassa on paljon vettä ja kun se imeytyy, niin ulostetta tulee vähän, mutta koira saa niin paljon nestettä, että sille ei tule jano. Ja toiselta puolelta se mitä lihasta jää jäljelle sulaa huonommin kuin muut lihat, ja aiheuttaa ummetuksen. Kun tulee ummetus, niin se alkaakin aiheuttamaan löysyyttä, ja samalla limaa, koska suolisto suuttuu. Ja sen kiukkureaktio vaan pahenee, koska mukana on enemmän rautaa,

Joten arvauksesi oli luultavasti oikea. Kaikki johtuu siitä, että on siirrytty lihaan ja nimenomaan hevoseen.

Korjausliike saattaa olla odottelu. Annetaan suoliston tottua (hevosen)lihaan. Tai helpotetaan urakkaa kypsentämällä, jolloin saadaan ainakin lihalle hiukan parempi sulavuus. Samalla nostetaan lihan määrää tai mahdollisuuksien mukaan lisätään kuitua — tai tehdään molemmat.

Valitettavasti on myös mahdollista, että koiralle ei vaan sovi hevonen.

En päässytkään muokkaamaan edellistä tekstiä.
Asiaan, Eli näin Facen puolellakin vihjattiin, että väri johtuu hevosenlihasta. Olen kypsentänyt lihan keittämällä, jättänyt hieman raa’aksi keskeltä.

Yhteenvetona: jatkan kypsennetyllä hevosenlihalla vielä ensi viikkoon (?) Ja lisään sen kuidun, esim. pellavarouheen mukaan? kuinka paljon?

Kutinaa koiralla edelleen on, kuonoaan välillä rapsuttelee, silmänympärykset edelleen hieman punoittavat. Närästelyä en ole huomannut :thinking:

Jatka, jos ei mene huonommaksi. Tämä on sellainen poikkeustilanne, jossa kannattaa odottaa muutama päivä ja katsoa tokeneeko vatsa.

Minä en käyttäisi nykyään pellavansiemenrouhetta mihinkään, mutta jos keittiökäyttöön tarkoitettua löydät — sitä on paikallisesti jossain myynnissä — niin sitten joo. Mutta onhan noita muitakin vaihtoehtoja.

Kuitu on sellainen, jossa vaan kokeillaan. Ei sen juuri määrätylle koiralle tarvittavaa määrää tiedetä. Lähde vaikka parista teelusikallisesta liikkeelle. Turvota, kun korjaat ummetusta.

Se sitten periaatteessa rikkoo eliminaatiosi. Mutta… ihan sama, koska eliminaatio ei tule auttamaan.

Kahdessa viikossa viimeistään pitäisi nähdä muutos parempaan. Jos ei, niin kyseessä ei ole ruoka-aineallergia. Jos auttaa, niin saattaa olla kyse allergiasta — mutta savolaisittain: suattaapi olla olemattakin :wink: Mutta silloin asialla ei ole suurta merkitystä, koska hevonen auttaa.

Silloin ruokitaan hevosella niin kauan kunnes koira on terve, se on laihtunut liikaa tai hevosta ei enää saada mistään, jolloin siirrytään vaiheeseen kaksi: etsitään toinen sopiva liha ja taas sellaisesta, jota ei ole ennen saanut (jos mahdollista, valikoima on kuitenkin aika kapea).