Eettisyys ei koske kissoja ja koiria

Facebookista:

Lähetä palautetta vegaanisiin tuotteisiin keskittyneelle kivijalka- tai verkkokaupalle, että haluat eettiset koira- ja kissanruuat heidän valikoimiinsa!

Esimerkki tuotetoivomuksesta, jonka voit muokata sinun suuhusi sopivaksi:

Minusta olisi ihanaa jos kauppanne ottaisi valikoimiinsa eettisiä eli eläinrääkkäysvapaita koiran- ja kissanruokia. Minulle olisi tärkeää saada näitä tuotteita paremmin saataville Suomeen, ja haluaisin ehdottomasti tukea teidän kaltaistanne yritystä, jonka kulmakivenä eettisyys ja eläinystävällisyys on.

Eettinen ruoka tarkoittaa tässä tapauksessa vegaanisia kissan- ja koirienruokia. Eettisyyttä ei ole laajenettu koirien ja kissojen oikeuteen saada lajityypillistä ravintoa, koska moinen ruokintta on eläinrääkkäystä. Catch22.

Otetaanpa näkyville yhden suositellun merkin valmistusaineet:

Luomukikherne, perunaproteiini, kuivattu hiiva, ruskea riisi (luomu), herneproteiini, luomubataatti, luomupellavansiemenet, luomukaura, luomuherne, luomuauringonkukkaöljy (säilötty tokoferoleilla), maapähkinäöljy, ruskea riisisiirappi, luomuporkkana, ruoho, leivinjauhe (koko sisällylista linkissä).

Asialla on eräs kissa-aktiivi, joka omalla tavallaan on pelottavampaa kuin jos kyseessä olisi koiraihminen.

Hän selittää sinänsä ihan asiaa siitä, että ravitsemus ei ota kantaa ruoka-aineisiin, vaan ravintoaineisiin ja niiden sulavuuteen selittämällä miten tauriinia saadaan tehtyä synteettisesti, arakidonihappoa saadaan mmerilevästä ja spirulinasta, ja ultraprosessoimalla saadaan sulavuus. Sekä kuinka FEDIAF ja AAFCO ovat antaneet hyväksyntänsä kasvisruuille.

Itseasiassa oikein mikään noista väitteistä ei pidä paikkaansa. Varsinkin kun jaetaan linkkejä jenkkiläisiin vegaanivirityksiin, jotka eivät kata

  • FEDIAF:n/AAFCO:n ravintovaatimuksia
  • prosessointivaatimuksia
  • aminohappoedellytystä

Öh… ilmeisesti taaskaan uskovaisuus ei edellytä faktoja. Tai jotain.

Mutta — tämäkin foorumin ketju saattaa kiinnostaa:

kuva

1 Like

Reippaasti offtopic, mutta pakko päästä kertomaan: en ole avannut naamakirjaa kohta kahteen viikkoon.
Tän aloituksen kaltaiset jutut on about se syy, miksi poistin sovelluksen puhelimesta. Ei naamasta saanut kuin ankaran vitutuksen.

Ai että on hyvä olo :joy:

3 Likes

Facen puolella kommentointiin eettisyyttä yleisellä tasolla:

Tämän kyseisen kissaihmisen viestittelystä en tiedä, mutta noin yleisesti eettinen koiranruoka/kissanruoka ei AINA tarkoita vegaanista ruokaa. Usein kyllä. Valtaosa lemmikkejä pitävistä vegaaneistakin on kiinnostuneempi lihan alkuperästä ja sellaisesta selittämättömästä “tuotantoketjun puhtaudesta”, jolloin helpoin ratkaisu on joku kotimainen nappula. Sen kanssa voi ainakin kuvitella että ollaan eettisemmillä vesillä, koska Suomi :woman_shrugging:t3:.

Laitan vastaukseni myös tänne, siis lihan eettisyyden suhteen, koska kirjoitin jo saman asian viikon sisään varmaan kuudennen kerran…

Yleisesti eettinen ruoka koirien ja kissojen tapauksessa tarkoittaa nimenomaan vegaanista sapuskaa, ei siis edes kasvisruokaa. Se, että se ei saisi tarkoittaa, on oma juttunsa.

Lähtökohtaisestihan karnvorelemmikkien ruoka on aina eettistä. Epäeettisyys, joka useimmiten tarkoittaa possua, broileria ja kalaa, koskee ihmisten ruokatuotantoa.

Mutta jos pysytään tuossa tuotantoketjun puhtaudessa, mitä se sitten milloinkin tarkoittaa, niin Suomihan on puhdas. Ihan kaikessa tuotannossa. Jos parempaa hakee, niin vastaus ei ole joku hemmetin Alppi-alueiden romantisointi.

Mutta sehän ei tarkoita, että suomalainen ruoka on lähtökohtaisesti parempaa. Se on reseptiikkakysymys ja nykyään suuntaus on, että Suomessa pyritään tekemään huonompaa kuin muualla.

Keskustellaanko kansanuskomuksesta suomalainen rakennustaito? Ei keskustella.

Kun näissä asioissa sotketaan aina kaksi tai useampi eri asia:

  • eettisyys ottaa huomioon eläintenpidon, jossa yksi vaatimus monien muiden ohella on oikeus lajityypilliseen ravintoon; tätä oikeutta ei nyt oltaisi sallimassa kissoille ja koirille, freteistä kukaan ei ole puhunut mitään, mutta kissojen kanssa ne samassa menee.

  • Eläintenpito on eettinen kysymys, mutta ei porsassikaloiden ja broilerkasvattamoiden korjaannu sillä, että siirretään koirat ja kissat härkäpavulle ja luulemassa levien antavan arakidonihapon

  • PeTA:n ja Oikeutta Eläimille, sekä laajasti vegaaniyhteisön käsitykset eläinten vapauttamisesta ihmisten orjuudesta ei ole eettinen kysymys, vaikka kuinka haluttaisiin. Se on moraalinen kysymys.

  • Tuotannon, logistiikan ja kaupan ongelmat luonnon, ilmaston ja mm. hiilikuorman suhteen eivät ole eettisiä tai moraalisia kysymyksiä. Ne ovat luonnonsuojeluun liittyviä teknisiä ja juridisia asioita (aidosti kyse on liian usein vain katteettomasta markkinoinnista, jonka moraalisista arvoista voidaan toki keskustella)

Jos unohdetaan se, että aloitus liittyi elämästä vierottuneeseen kissanomistajaan, jonka mielestä on ok syöttää ravintotarpeita täyttämätöntä vegaaniruokaa, koska mainokset sanoivat niin, ja samaan aikaan antaa omalleen hiiriä, niin perimmäisenä ajatuksena tässäkin on petalainen eläintenoikeusliike — en jaksaisi aina toistaa tätä, mutta eläintenoikeus on aivan eri asia kuin eläinsuolu.

Muistatteko vielä OE:n operaation suojeluharrastusta vastaan? Sehän ei liittynyt mitenkään koulutustapoihin, vaan oli johdonmukainen petalaisen maailman peliliike. Murennetaan koiranpidon suosiota hyökkäämällä suurimmalle osalle tuntematonta ja pelottavaa harrastusta vastaan.

Siksi OE ei puuttunut agilityyn, jossa loukkaantumismäärät ovat mielenkiintoisen kovia. Eikä näyttelyitä vastaan, vaikka niiden fundamentalistinen perusta sotii täysin kaikkea sitä vastaan mitä eläinoikeusliike ajattelee ja ajaa.

Samasta syystä tavoite tehdä karnivorelemmikkien ruokinta mahdollisimman vaikeaksi keksimällä höpöä lemmikkien ruokinnan ilmasto- ja eettisistä vaikutuksista on niin paljon parempi kohde kuin vaikkapa akvaariokalat tai hevoset.

Oikeastiko joku pitää hevosten (ja kanien) ruokintaa eettisenä, kun eettisyyden painotukseksi otetaan luonto ja ilmasto? Jos näin ajattelee, niin kannattaa joskus piipahtaa heinäpellolla. Mutta niihin puuttuminen ei myisi ja koskisi asennetasolla liian harvaa ihmistä.

Tämä on se mitä ei nyt ymmärretä. Ei tässä ole kokonaisuus huomioiden kysymys ruuan eettisyydestä. Tässä on kyse asennemuokkauksesta.

No, kun sama poppoo on sitä mieltä, että supikoirien ja minkkien eettismoraaliset oikeudet ylittävät lintujen arvot, tai että on ihan hyväksyttävää antaa hirvien, peurojen ja kauriiden kuolla nälkään — ja samalla tuhota elinympäristö noin kiljuunalta muulta lajilta — niin tiedä sitten kuinka tehokasta moinen asennemuokkaus on.

Mutta hyvin ihmisille menee läpi Alvarin satuilut Tanskassa sikäläisen tehotuotetun ruuan matalasta hiilijalanjäljestä. Hieman samaa kuin Volvolla, joka huomioi omaan neutraaliuteensa käytännössä vain tehdastilojen lämmityksen, ei tuotetta.

Kuitenkin. Koiran ja kissan moraaliseettinen oikeus on syödä sen evoluution kehittämän biologian ja aineenvaihdunnan määräämä ruokaa. Vaikka kuinka haluaisi, niin ihminen ja jokainen ihmisen kanssa elävä eläinlaji ei muutu herbivoreksi siksi, että petalainen vegaani näin päättää.

2 Likes

Tätä koirien ja kissojen veganismia nyt jakava rouvaoletettu (viittaa sukupuoleen, ei statukseen), väittää, että Niin Hesy kuin rescuekoiria välittävä Kulkurit suhtautuvat myönteisesti ”eettiseen” ruokintaan, joka tässä kontekstissa tarkoittaa kissojen ja koirien vegaaniruokintaa.

Nyt haluan kiihkeästi tietää, että

  • ymmärsivätkö molemmat yhdistykset mitä kysyttiin
  • onko tuo yhdistysten virallinen kanta

Tällainen kiertää:

kuva

Muotoilen näin… on vaikea ajaa petalaiseen maailmaan perustuvaa kulttuuria (se kytkentä on vahva nimenomaan Hesyssä, mutta on muissakin) ja sitten irtisanoutua vegaanin käsityksestä eettisyydestä petojen ruokinnassa.

Kuten näkyy, niin ei onnistunut. Nyt vallalla oleva käsitys on, että Hesy ajaa kasvisruokavaliota karnvoreille. Joten nyt heilahti eräällä tavalla vastapalloon tilanne, jossa yritetään keskustella uskovaisten kanssa.

Kyllä, minusta tilanne on einen herkullinen, koska eläinsuojelumaailma on itse aika ajoin harrastanut vastaavaa :wink:

Odotan mielenkiinnolla mikä on Kulkureiden selitys.

Kulkureiden yhden hallituksen jäseneksi itsensä esitelleen mukaan asiaa ei ole käsitelty, eikä näin ollen koirien ja kissojen vegaaniruokinta ole hyväksytty.

Minua vaan mietityttää fretit. Täytyykö nekin syöttää eettisesti kasvisruualla? Entä käärmeet?

Koskeeko eettisyys vain söpöjä eläimiä, joten sirkkojen käyttö olisi hyväksyttyä?

Montako kulhoa poppareita on jo mennyt? :joy:
Laitan kohta oman kulhon valmistumaan seuraavaa päivitystä odottaessa :ok_hand:

Älä odota. Aihe kuivahti.

Kieltääkö suomen eläinsuojelulaki koiran vegaanisen ruokinnan, vai onko meillä laissa jokunen porsaanreikä joka mahdollistaa vegaanisen ruokinnan? Kissoilla varmasti on laitonta. Tää naisoletettuhan väitti että on olemassa vegaanikoiravaljakoita, kuitenkaan ei antanut lähdettä mikä näyttäisi olevan hänen tapansa. Hetkeäkään en kyllä usko että sellaisia löytyy, kun siinä duunissa ois koirat aika luurankoja hyvin äkkiä.

Tulkintakysymys. Ei tuota ole koskaan raastuvassa selvitetty, mutta eläinsuojelulaki kylläkin vaatii lajityypillistä ravintoa.

Joo, oiskin hyvä jos jossain vaiheessa tulis ennakkotapaus. Vaikka toistaiseksi suurin osa varmasti ymmärtää että vegaaninen ravinto ei ole vaihtoehto.