E-vitamiinin annostaminen käytännössä

BE-litkuja käytetään aika paljon koirien E-vitamiinin lähteenä. Ne ovat halpoja ja edullisia. Ja BE:tä käytetään siksi, että pelkät E-vitamiininesteet sisältävät yleensä saman määrän kuin BE, mutta ei saada B-vitamiineja, tietenkään. Ollaan siis ahneen taloudellisia ja otetaan samaan rahaan (tai jopa edullisemmin) enemmän.

Harvemmin koirilla on B-vitamiinien vajetta, jos suolisto toimii edes siedettävästi ja koira syö riittävän paljon. Syömismäärä näyttäisi nykyään olevan suurempi kysymysmerkki kuin suolisto…

ADE-litkuja usein laimennetaan, koska niissä on turhan tiivis määrä A:ta. BE-vitamiineja taasen tarvitsee jatkaa vedellä harvoin, jos koskaan.

Käytännössä kaikissa (hevosten) BE-nesteissä on E-vitamiinia 30 mg/ml ja sen kautta mietitään tavallinen annostus. Tavattomat annostukset ovat yleensä hermovaurioita sun muita, jossa tukihoitona käytetään ns. neuro-B-vitamiineja – silloin annostus mietitään tapauskohtaisesti, mutta sen verran heitän jäävettä niskaan, että ei niistä apua ole.

Koiran E-vitamiinin tarve on hyvinkin epävarma. Usein 2 mg/kgEP pidetään alarajana ja mitä rasvaisempaa ruokaa syödään tai aktiivisempaa elämää eletään, niin sitä enemmän E-vitamiinia tarvitaan. Voitaisiin sanoa, että 4 mg/kgEP olisi sellainen normaalimpi tarve ja siitä sitten hiilataan ylöspäin tarpeen mukaan.

BE-vitamiineissa E-vitamiini on ns. synteettistä. Tuolla ei vaikuta mihinkään muuhun kuin annostukseen. Synteettisessä on aktiivista E-vitamiinia puolet ns. luonnollisesta, joten sitä pitää antaa kaksi kertaa enemmän.

Se tarkoittaa silloin sitä, että jos koiran laskennallinen tarve olisi 4 mg/kg, niin annostus on laskettava määrällä 8 mg/kg. Kun BE-vitamiineissa on 30 mg/ml, niin se tarkoittaa, että yksi milliltra eli gramma kattaisi 3,75 koirakiloa. Tai 4 kiloa, jos haluaa laskea helpommalla.

Jos koira syö rasvaista ruokaa malliin 20 % rasvaa, ja/tai on sellainen everlasting duracell-pupu, niin E-vitamiinin tarve voidaan helposti nostaa ainakin 8 mg/kgEP määrään. Joten synteettistä E-vitamiinia annettaisiin tupla, 16 mg/kg.

Silloin pullon 30 mg/ml riittäisi enää kahteen koirakiloon.

Katiska faceryhmässä kysyttiin BE-litkun annostuksesta 23 ja 33 kg koirille, Kopypeistaan vastauksen:

 • 23 kiloinen 10 mg/kg x 23 kg = 230 mg
 • 33 kiloinen 10 mg/kg x 33 kg = 330 mg
  joten
 • 230 mg / 30 mg/ml = 7,7 = 8 ml = 2 tl
 • 330 mg / 30 mg/ml = 11 = 12 ml = 1 rkl

Ja koska elämää saa helpottaa, niin anna ruokalusikallinen päivässä molemmille.

2 Likes

Kopion taas yhden vastaukseni Facen puolelta.

Kysytiin E-vitamiinin (ja sinkin) annostusta hevostuotteilla.

 • E-vitamiinia on (luultavasti) 30 mg/ml ja pullon pumppu antaa 2 ml
 • sinkkiä on tuotteessa 12 000 mg/kg
 • koiran kokoa ei kerrottu, mutta villi veikkaus on malinois
Alkuperäinen kysymys


E-vitamiini.Jos sopiva annostus on 2mg/kg,eli n.80mg.Kuinka paljon se on ml:na.Hevosille yksi pumpun painallus tuo 2ml,onko se liikaa koiralle? Sinkkiä on täydennysrehussa 12 ooo mg/kg Annostus hevoselle on 5g.Saako liikaa sinkkiä jos heittää ruuan sekaan tuon 5g?Aika sokeripitoista tuo näyttää kyllä olevan 630g/kg.Et annanko vaan hepalle?

Ja vastaukseni:

2 mg/kg on oikeastaan vähimmäisannos E-vitamiinissa.

Millilitra on periaatteessa sama kuin gramma, mutta kuten sen sinkin kanssa olet huomannut, niin siinä millissä tai grammassa on suurin osa jotain muuta.

Hevosten E-vitamiineissa on useimmiten 30 mg/ml, mutta se kannattaa tarkistaa. Jos se olisi kuitenkin tuo määrä, niin nyt pitäisi tietää paljonko koirasi painaa :wink:

Jos leikitään, että koirasi painaa noin 30 kg (25 - 35) ja halutaan antaa vähintään 2 mg/kg, niin se tarvitsisi 2 x 30 = 60 mg.

Tiedät, että siinä hevosten litkussa on pumpun painalluksessa 60 mg (yksi painallus 2 ml, millissä 30 mg), niin se sitten tarkoittaa, että tarvitaan vähintään sen yhden painalluksen.

Tai kaksi. Minä antaisin kolme.

Joten kyse ei ole siitä, että saako koira liikaa, vaan saisiko hevonen tarpeeksi :wink:

Sinkkiä on 12000 mg/kg. Kun se jaetaan tuhannella, niin saadaan per gramma, eli 12 mg/g.

Jos koiralle halutaan antaa 2 mg/kg ja se painaisi edelleen sen 30 kg, niin 2 x 30 = 60 mg.

Nyt sitten jaetaan se mitä koira tarvitsee sillä mitä on jauheessa, niin saadaan annos: 60 / 12 = 5 grammaa. Se on einen kukkurallinen teelusikallinen, noin.

Eli taaskaan kyse ei ole siitä, että saako koira liikaa, vaan saako hevonen tarpeeksi…

Muualla kysyttiin, että paljonko BE-vitamiinia annetaan 30 kilon kokoluokalle. Vastasin vakiovastauksella ruokalusikallinen päivässä, joka ei niin tolkuttoman vahvasti perustu koirien tarpeille — ihan siksi, että tarve on ylipäätään arvaus, ei tieto.

Siihen tuli jatkokysymys:

oikeesti niin paljon päivässä? Kattelin noita annostuksia tuotantoeläimille, lähinnä porsaille (rinnastin ne johonkin kymmenkiloiseen koiraan) ja olisko viisi milliä oikea

Kommenttini tuohon oli lyhyesti sanottuna, että porsas ei ole koira:

Ulla Sieranta Possut ei syö lihaa :wink: Eli se saavat antioksidantteja rehuistaan. Siksi toiseksi possut elävät luokkaa 6 kuukautta mahdollisimman alhaisilla kuluilla maksimaalisella lihomisella, niin ei niitä oikein voi vertailla koiriin.

Sitten on sekin, että pääsääntöisesti koskaan ei pullojen annostelu perustu mihinkään perusteltuun.

Mutta vilkaistaan, ihan harjoituksen vuoksi, mitä se ruokalusikallinen tarkoittaa.

Kysytty tuote oli Black Horse BE-special. Siinä on noin 30 mg/ml E-vitamiinia, ns. synteettisessä muodossa, joka siis vain vaatii tupla isomman annoksen verrattuna luonnolliseksi kutsutuihin (jotka nekin ovat pääsääntöisesti aina synteettisiä).

Ruokalusikallinen on noin 12 ml, joten E-vitamiinia saadaan 12 ml x 30 mg/ml = 360 mg. Koska puolet tuosta on vitamiiniaktiivista, niin koira saisi E-vitamiinia 180 mg.

Tuo tarkoittaisi 30 kg koiralle silloin 180 mg / 30 kg = 6 mg/kg. Sitä voidaan pitää eräällä tavalla keskivertoisena annoksena minimin ja rasvaista ruokaa syövän aktiivisen koiran välillä.

Yksi vastaus muualta, jossa kysyttiin paljonko E-vitamiinia pitäisi antaa 50/50-ruokinnassa. En mennyt sen enempää itse laskuihin, koska ketjussa oli jo linkattu ketjun aloituksen juttu.

Koska E-vitamiinia on hankala yliannostaa, niin tarvittava annos sitten riippuu. Hiukan siitä paljonko kuivamuonaa menee, kuinka rasvaista lihaa käyttää, kuinka aktiivinen koira on ja varsinkin kuinka paljon itsellä on viitseliäisyyttä.

Osa kuivamuonien E-vitamiinista ei ole E-vitamiiniaktiivista, vaan on säilöntäaineena. Silti sen saa ilmoittaa E-vitamiinina. Ei siitä haittaa ole, mutta ei syöjälle iloakaan. Joten siltä osin lisääminen kannattaisi.

Mutta E-vitamiini ei terveillä normaaleilla koirilla ole sellainen, josta saisi näkyvää etua. Joten siksi ollaan akselilla oma viitseliäisyys.

2 mg/kg voidaan miettiä minimiksi, mutta se edellyttäisi ns. luonnollista vitamiinia (ei se sen luonnollisempaa yleensä ole kuin muutkaan, vaan sisältää vain vitamiiniaktiivista muotoa, mutta ei mennä siihen nyt).

Kun kuitenkin suurin osa käyttää järkevämmän hintaisia E-vitamiineja, niin niissä on sama juttu kuin kuivamuonissakin: vain puolet toimii vitamiinina. Silloin koiralle se 2 mg/kg annos onkin 1 mg/kg.

Jos sitä annettaisiin sellainen määrä, että katetaan eräällä tavalla se kuivamuonan vaje 50/50-ruokinnassa, niin lopputuloshan on täysin sama kuin pelkällä kuivamuonalla. Mutta jos kuivan valmistaja noudattaa tarvelaskuja, niin he ovat itseasiassa lisänneet 4 mg/kg, että koira saisi 2 mg/kg.

Menikö sekavan hankalaksi :wink:

Mutta pointti on, että jos E-vitamiinia kaipaa, niin on kaksi vaihtoehtoa:

 • ei anna
 • antaa määrän X

Ja nyt päästiin siihen kysymykseen, että paljonko se määrä X sitten pitäisi olla. Valitan, tuohon ei ole olemassa selvää vastausta, koska aidosti juuri sen koiran tarvetta ei tiedetä. Mutta jos kerta vaivautuu antamaan, niin antaa sitten kunnolla.

Kunnolla antaminen tarkoittaa sitten sitä, että annostellaan E-vitamiinia sen verran, että annetaan ainakin 8 mg/kg (jolloin koira hyötyy 4 mg/kg) tai vaikka jopa 16 mg/kg (jolloin koira hyötyy 8 mg/kg).

Jos on kuitenkin ostanut ns. luonnollista, niin silloin ei tarvitse piitata noista puolikkaista saamisista, vaan antaa sitten 4 - 8 mg/kg.

Saakohan tästä tuotteesta mitenkään laskettua kuinka paljon E-vitamiinia lorahtaa yhdestä pumpun painalluksesta?
Kuinkahan paljon yli 60 painallusta per pullo tuo voi olla?
Olisiko kukaan tätä käyttänyt ja laskenut?

Avital vitamin E-öljy 100ml.

 • Sisältää runsaasti luonnollista α-tokoferolia (200 IU/ml) nestemäisessä muodossa.
  -Kätevä pumppupullo, riittoisuus yli 60 pumpun painallusta.

Kun sitä annat (siis mikäli sulla tätä jo on) niin jos alle laittaa vaikka ruokalusikan niin siitä saa suurinpiirtein mitan.
Ja sitten tietysti ihan jakolaskulla: 100ml:60= n. 1.6ml eli yksi painallus vois olla n. 1.5ml eli n. 1/3 teelusikallista.

Niin ja en usko että kovin paljon on yli 60:tta, ton ylläolevan mukaan menisin itse.

Edit. Mä oon ostanu sitä hevosille tarkoitettua ja siirsin osan pienempään pulloon jonka korkkiin tein reiän lääkeruiskulle. Se ruisku on siinä koko aika pystyssä ja siitä saa aina sen verran otettua mitä milloinkin tuntuu että tarvii.

Ei kai sitä painalluksen tilavuutta tiedä valmistajakaan — sen kun riippuu miten painaa. Mutta siinä 1,5 - 2 millin välillä ne aina on. Ja niin kauan kun ei muuta tiedetä, niin mennään valmistajan ilmoittaman mukaan, eli Avital E-vitamiini antaa pumpun painalluksessa 1,6 ml ja silloin saadaan n. 320 mg E-vitamiinia.

Kun koiran aito minimitarve on 2 mg/kg, niin tiedetään saman tien, että yksi painallus joka päivä riittää 160 kilolle. Jos käytetään realistisempaa 4 mg/kg, niin saadaan 80 kg koira hoidettua. Ja jos mennään sillä määrällä, joka on perusteltu 20 % rasvaa syövälle ja aktiiviselle koiralle, eli 8 mg(kg, niin 40 kg koira on tyytyväinen.

Jos joku nyt kysyy, että mihin perustuu Avitalin ohjeet

 • laiskalle aikuiselle koosta riippumatta 160 kiloisen annos
 • todella raskaassa liikunnassa koosta riippumatta 40 kiloisen annos
 • tiineelle ja imettävälle nartulle koosta riippumatta 25 kilon verran

niin vastaus on tismalleen sama kuin aina ennenkin: se ei perustu yhtään mihinkään, älkääkä koskaan lukeko valmistajan annossuosituksia.

2 Likes