ūüí¨ Chatti

Foorumilla on käytössä chatti. Periaatteessa vastaava kuin mikä tahansa pikaviestin, oli kyse sitten Slackista, Whatsappista, Discordista, IRC:stä jne. Se on siis tarkoitettu nopeaan, ja usein vapaampaan, jutteluun ja ajatusten vaihtoon.

Chatissa on yksi huomattavan oleellinen asia. Se on sallittu vain ja ainoastaan rekister√∂ityneille, ja uusille k√§ytt√§jill√§ ilmestyy n√§kyviin kun p√§√§set luottamustasolle 1 ‚ÄĒ eli rekister√∂itymisest√§ on 24 tuntia ja olet avannut ainakin pari ketjua,

Pelisäännöt

Säännöt ovat hyvinkin yksinkertaiset ja yleispätevät:

 • k√§ytt√§ydy kunnolla
 • √§l√§ siirr√§ tolkuttoman isoja tiedostoja malliin videot, koska ne kaatavat foorumin ‚ÄĒ k√§yt√§ mieluummin vaikka Youtube-linkityst√§

Siinä se, pelisäännöt.

Chatin avaaminen

Chatti-ikkunan saa auki kahdesta paikasta

 • yl√§palkista
 • hampurilaisesta

Yläpalkissa tunnistat chatin puhekuplaikonista:


Hampurilaisessa taasen on tekstilinkki *Chat*.

kuva


Nuo avaava hieman erilaisen näkymän. * Chat-kuplaikoni avaa ensimmäiselle chat-kanavalle tai siihen, jossa on lukemattomia viestejä; jokainen klikkaus siirtää seuraavalle kanavalle, jossa on lukemattomia viestejä, tai sitten pysytään listan ensimmäisessä, joka on foorumin ns. yleiskanava * hampurilaisesta pääsee kanavalistaukseen

Jos sinulla on työpöytänäkymä, eli käytät puhelinta suurempaa näyttöä, noilla kahdella linkillä ei ole kovinkaan suurta eroa. Silloin kuplaikoni esittää avoimena kanavana aina sen, jossa on lukemattomia viestejä. Hampurilainen taasen avaa ensimmäisen kanavan. Molemmissa näkymissä vasemmalla on kuitenkin aina kanavalistaus näkyvissä.

Chattikanavat

Foorumilla on käytössä (tai mahdollisuus käyttää, tilanteet kun muuttuvat) kolmenlaisia kanavia:

 • yleiset kanavat, joihin voi liitty√§ kuka tahansa; p√§√§kanava, joka on kekseli√§√§sti nimetty Chatti, on automaattisesti k√§yt√∂ss√§ jokaiselle rekister√∂ityneelle, jolla on aktiivinen tili, mutta muihin t√§ytyy erikseen liitty√§
 • suljetut kanavat, jotka ovat sallittuja vain m√§√§r√§tyille ryhmille; jos n√§et kanavan listauksessa, niin pystyt liittym√§√§n siihen ja jos jotain et n√§e‚Ķ no, silloin sinulla ei ole k√§ytt√∂oikeutta
 • yksityiset kanavat, joita jokainen k√§ytt√§j√§ voi avata keskustelua varten yhden tai useamman muun k√§ytt√§j√§n kanssa

Puhekuplaikonin esittämä kanavalistaus esittää suoraan ne kanavat, joihin olet liittynyt:


Hampurilaisen kautta pääset näkemään jokaisen kanavan, ne joihin olet liittynyt ja joihin voisit liittyä:

Chatti-ikkuna

Kun chatti-ikkuna aukeaa, niin ympäristö on aika itseään selittävä:

Alhaalla olevaan laatikkoon kirjoitat. Yläpalkissa näet kanavan nimen #-merkillä ja sen edessä olevasta <-merkistä pääset takaisin kanavalistaukseen.

Työpöytäversiossa on muutama toiminto lisää.

kuva

 • saat laajennettua chatin koko ikkunaan
 • saat pienennetty√§ chatin sivun alareunaan
 • saat suljettua chatti-ikkunan

Mobiileissa chatti-ikkunan saa suljettua klikkaamalla uudestaan puhekuplaikonia. Tai foorumin logo, joka vie etusivulle

Chat-viestin kirjoittaminen

Kun alat kirjoittamaan viestiäsi, niin muokauslaatikossa on kaksi toimintoa:

Vasemmalla olevasta paperilennokin näköisestä lähetät viestin. Hieman varoituksen sanaa, sillä enter toimii eri tavalla eri laitteissa. Useimmiten mobiileissa enter tekee normaalin kappalevaihdon, mutta pöytäkoneissa enter tuppaa lähettämään viestin.

Fun fact: useimmissa napp√§imist√∂iss√§ backspace eli ‚Üź on enterin yl√§puolella. Aika usein kun yrit√§n korjata kirotusvirhett√§, ly√∂nkin vahingossa enteri√§ ja l√§het√§n keskener√§isen tekstin kirjoitusvirheeseen p√§√§ttyen.

Oikealla oleva + -merkki avaa valikon, josta saat liitettyä tiedoston.

√Ą√§ piittaa Lis√§√§ p√§iv√§m√§√§r√§/aika kohdasta ‚ÄĒ ellet sitten nimenomaan halua k√§ytt√§√§ sit√§. Se ei lis√§√§ viestiin p√§iv√§yst√§, vaan sit√§ k√§ytet√§√§n kalenterimerkint√∂ihin. Kuten jos on vaikka jotkut pippalot jossain.

Joten sitä pystyy käyttämään tapahtumista ilmoittamiseen.

Voit t√§g√§t√§ muita k√§ytt√§ji√§ foorumin tapaan laittamalla viestiin @-merkill√§ k√§ytt√§j√§n k√§ytt√§j√§tunnuksen ‚ÄĒ kuten @jagster.

Hymiöt/emojit/reaktiot saat käyttöösi laitteesi kautta. iPhonella ne löytyvät täältä:


Jos näet puhekuplaikonissa sinisen pallukan:

niin se juoruaa uudesta tai uusista viesteistä chatin puolella.

Kanavien muokkaaminen

Jos olet avannut chatin hampurilaisesta, niin olet suoraan kanavien muokkauksessa. Jos taasen käytit puhekuplaikonia, niin klikkaa luettelonäkymässä -ikonia.


Ollaan jo tutussa kanavanäkymässä.


Sinua kiinnostanee eniten Avoinna välilehti (typerä käännös, muokkaan ehtiessäni, se pitäisi olla Vapaat, Avoimet tms.)

Voit liitty√§ t√§√§ll√§ halutessasi suoraan sellaiselle kanavalle, jota et ole tilannut. Klikkaat vain Liity-nappulaa ja olet samantien j√§sen. Tai tilannut kanavan ‚ÄĒ mit√§ ilmaisua sitten haluatkaan k√§ytt√§√§.

Hammasratas-ikonista p√§√§set muokkaamaan paria asetusta sek√§ vilkaisemaan kanavan kuvausta ‚ÄĒ joka saattaa olla ihan hyv√§ kikka liittyess√§kin, jos ei ole ihan varma mihin tarkoitukseen kanava on luotu.

Sinulle aukaistaan ensimmäiseksi välilehti Asetukset (vaikka et olisikaan edes liittynyt kanavalle; tiedän, typerää suunnittelua). Täällä pystyt muokkaamaan milloin ja miten kanavan viesteistä tulee sinulle erilliset ilmoitukset.


Jäsenet välilehti lienee täysin selvä, joten siirrytään välilehteen Tietoa (tuonkin käännöksen voisi korjata…).

Se ei turhan informatiivinen, mutta onpa ainakin kuvaus.

Foorumilla chat-kanavat on aina liitetty johonkin alueeseen, kategoriaan. Chat on suunniteltu laajentamaan alueiden aiheita, mutta täällä kanavia käytetään laajemmin, foorumin tasolla. Linkitetty alue kertoo mihin kategoriaan kanava liittyy. Nyt se on merkityksetön tieto, mutta foorumille saattaa ilmestyä juurikin määrättyyn alueeseen liittyviä kanavia. Joskus.

Oleellisempaa on tieto, ett√§ t√§√§ll√§ pystyt liittym√§√§n kanavalle ‚ÄĒ mutta my√∂s eroamaan. Silloin painonappi muuttaa muotoaan ja teksti√§√§n:

kuva


Chatin edistyneempi käyttö

Jos klikkaat mitä tahansa chattiviestiä, niin se aukaisee työkaluvalikon. Sen sisältö on suunnilleen sama omassasi kuin jonkun toisen viestissä, kahdella erolla:

 • omaa viesti√§ voi muokata, mutta ei liputtaa ongelmaksi
 • toisen viesti√§ ei voi muokata, mutta sen voi liputtaa

kuva

Viestin oikealle puolelle ilmestyy viestin ikä.

En tied√§ miten asiat toimivat androideissa, mutta perusajatukseltaan t√§ss√§ ollaan tismalleen samassa kuin iPhonen tekstiviesteiss√§ ja tied√§n, ett√§ chattipalikan koodarit ovat Appelen k√§ytt√§ji√§ ‚ÄĒ joten inspiraation l√§hde lienee selv√§.

Viestiin vastaaminen

Jos klikkaat  - ikonia, niin saat vastattua johonkin määrättyyn viestiin.

Se näkyy muille pienemmällä fontilla esitetyllä lainauksella vastauksen yläpuolella.

kuva

Jos klikkaa lainausta, johon vastaus on kirjoitettu, niin chatti-ikkuna esitt√§√§ viestin kokonaan hieman vahvemmalla taustav√§rill√§ vahvistettuna ‚ÄĒ taustav√§ri palautuu jonkun sekunnin kuluttua normaaliksi.

Oman viestin muokkaus

Voit muokata omaa viestiäsi jälkeenpäin  - ikonista. Se toimii kuten mikä tahansa muokkaus avaamalla muokattavan viestin.

Toisen käyttäjän viestin liputtaminen

Jos klikkasit jonkun muun viestiä, niin muokkaamisen sijaan sinulla on mahdollisuus liputtaa chattiviesti  - ikonista.

Liputtaminen on kuin ilmianto ylläpidolle. Se ei ole tehty sitä varten, että kerrot kuinka erimieltä olet tai että et pidä vastauksesta. Se on tarkoitettu tilanteisiin, jossa viesti on

 • hyvin sopimaton
 • loukkaava
 • off topic
 • muutoin ongelmallinen

Jos sinulla on riitt√§v√§n korkea k√§ytt√§j√§taso, niin liputtamisesi piilottaa v√§litt√∂m√§sti viestin. Muutoin siit√§ l√§htee vain tieto yll√§pidolle, mutta viesti pysyy n√§kyviss√§. Lopullisen p√§√§t√∂ksen viestin kohtalosta tekee aina yll√§pito tai moderaattorit ‚ÄĒ jos sellaisia on k√§yt√∂ss√§.

Viestin siirto foorumille

Klikkaamalla  - ikonia pystyt valitsemaan yhden tai useamman chattiviestin. Ne saa siirrettyä foorumin puolelle.

kuva

 • voit aloittaa kokonaan uuden ketjun
 • pystyt siirt√§m√§√§n viestit vastauksiksi johonkin jo olemassa olevaan ketjuun
 • voit l√§hett√§√§ ne yksityisviestin√§

Jos sinusta jokin chattiviesti olisi foorumialoituksen arvoinen, tai sopisi sinne paremmin, niin voit aivan vapaasti tehdä kopioinnin.

Huomaa kuitenkin:

 • tavallinen k√§ytt√§j√§ ei pysty muuttamaan foorualoituksen kirjoittajaa, mutta yll√§pito ja moderaattorit pystyv√§t. K√§yt√§nt√∂√§ ei ole viel√§ t√§√§ll√§ olemassa, mutta voisin kuvitella, ett√§ olisi kohteliasta vaihtaa viestist√§ tehdyn foorumiketjun aloittajaksi chattiviestin alkuper√§inen kirjoittaja aivan riippumatta kuka siirron teki.

Kyse ei ole chattiviestin siirtämisestä foorumille, vaan kopioinnista. Viesti pysyy siirrosta huolimatta edelleen chatissa.

Oman viestin poistaminen

Oman viestin saa poistettua  - ikonista.

Poistoissa kannattaa käyttää hieman tervettä maalaisjärkeä. Jos viesti on jo herättänyt keskustelua, niin sen poisto vain sotkee asioita, ja kaikki ovat sen kuitenkin jo nähneet.

Tipautin chatin muistin 14 päivään. Se on ollut 21. En näe mitään syytä miksi chatissä pitäisi säilyttää viestejä yhtään pitempään.

Jos on aihe, joka saattaa kantaa pidempään ja kirvottaa enemmän keskustelua, niin kopioikaa moiset foorumin puolelle. Kannattaa muistaa, että Foorumin asiat -kanavaa lukuunottamatta muut eivät näy kirjautumattomille eivätkä Googlelle.

Ylipäätään kanavaan liittyvä foorumiryhmä on tismalleen samoilla rajoituksilla näkyvyyden suhteen kuin itse kanavakin (itseasiassa kanava seuraa juurikin foorumiryhmänsä rajoituksia, ei toisinpäin).

Tuohon näkyvyyteen on kuitenkin olemassa poikkeus. Chatti on ylipäätään näkyvissä luottamustaso 1 ja siitä ylöspäin. Eli pelkkä rekisteröityminen ei vielä avaa chattia. Mutta yleiseen chatti-kanavaan liittyvä alue taasen näkyy aivan kaikille, myös satunnaisille kävijöille. Joten

 • Chatti-kanava n√§kyy vain LT1 ja yl√∂sp√§in
 • Chatti-ryhm√§ n√§kyy aivan kaikille

Privaattichateissa pysyy 365 päivän näkyvyys. Mutta niissäkin aihe kannattaa siirtää yksityisviestiksi, jos haluaa ikäänkuin turvata sen.

On kysytty, että koska kannattaa käyttää chattiä ja koska yksityisviestiä. Tuohan on ihan makuasia, mutta jos viesti on yksi- tai kaksirivinen, eikä merkitse mitään enää ensi viikolla, niin ehkä chatti on järkevin. Mutta jos tulee kaksikin kappeletta, luetteloita jne. niin ehkä priva on toimivin.

Ylipäätään yksityiviesti/privaviesti on minusta huono nimi tuolle. Kun kyseessä on enemmänkin yksityinen alue/kategoria kahdelle tai useammalle henkilölle, ja aivan kaikki työkalut, tageja myöten, mitä on foorumipostauksissa, pätee privoissakin.

No. Ihan sama. Pääasia, että sisältöä liikkuu.