Cavalierien roturisteykset

Kingcharlesincaveliereilla aloitetaan roturisteytykset. Eikä päivääkään liian aikaisin, ainakaan minusta. Ransjanbulldogit saisi seurata perästä — tai sammuttaa valot ja laittaa ovet lukkoon. Eikä moinen tekisi pahaa valkoisillepaimenkoirillekaan. Tulee pari muutakin rotua mieleen.

”Facebookin lainaus aiheesta

Upottaminen Facesta on niin tuskaa, että kopypeistaan tekstin. Enkä edes tiedä miten iPadin FB-apista edes saisi upotukseen vaadittavan linkin (olenko koskaan maininnut, että Facebook tekee kaikkensa, että sieltä ei poistuta…)

CAVALIERIEN ROTURISTEYTYSTYÖRYHMÄ ON ALOITTANUT TOIMINTANSA

Suomen Cavalier Kingcharlesinspanieliyhdistys ry:n alla toimiva roturisteytystyöryhmä järjestäytyi 2.9.2021.

Cavalieryhdistys kartoitti heinäkuussa 2021 roturisteytysprojektista kiinnostuneita yhdistyksen jäseniä. Toimintaan mukaan ilmoittautuneet ovat nyt muodostaneet työryhmän.

Työryhmän alkuvaiheen tehtävä on roturisteytykseen liittyvä, valmisteleva selvitystyö ja tiedonkeruu niin roturisteytyksen tavoitteiden kuin käytännön toimienkin osalta, sekä yhteistyökumppaneiden kartoitus ja kontaktointi.

Roturisteytys on pitkäaikainen ja läpinäkyvä projekti, jossa edetään suunnitelmallisesti vaihe vaiheelta, selkein, pitkäjänteisin tavoittein. Avaamme toimintaamme tarkemmin joulukuun 2021 Cavalierlehdessä.

Roturisteytystyöryhmän jäsenet ovat eläinlääkäri Kati Lehtimäki (puheenjohtaja), tutkija Hanna Juppi (sihteeri), Jenni Vidgren (tiedottaja), Satu Korhonen ja Ville Wahlman. Cavalieryhdistyksen toimihenkilöitä edustavat Jaakko Lehessaari (SCKCS ry:n puheenjohtaja) sekä Lotta Allén-Ollas (jalostus- ja terveystoimikunnan puheenjohtaja).

Cavalierkasvattaja, kiinnostaako sinua roturisteytysprojektiin osallistuminen kasvatusmielessä? Ota yhteyttä:
Kati Lehtimäki, pj, kati.h.lehtimaki(a)gmail.com
Hanna Juppi, sihteeri, hannakoji(a)hotmail.com

Osa jo ehti vinkumaan, että moiset risteykset eivät sitten ole cavaliereja. Rakkaudesta rotuun moisia risteytyksiä ei saisi tehdä.

Tuo on minulle aivan käsittämätön ajatus. Ottaen huomioon, että rotua ja sen muuttumattomuuden betonointia rakastaneet kasvattajat nimenomaan ovat ajaneet rodun umpikujaan, niin voisiko jopa kysyä, että miten meni niinkuin omasta mielestä?

Tarkkaan ottaenhan jokainen, tai siis suurin osa, roduista on sekarotuisia, joissa sisäsiitoksella on saatu yhdenmukainen muoto, ja sen jälkeen suljettiin rotukirjat, niin mitä risteykset niinkuin muuttaisivat kokonaisuus ja historia huomioiden?

Se, että saadaanko risteytyksillä rotu pelastattu vai yritetäänko sammuttaa metsäpaloa bensalla, sitten riippuukin. Jos pelastukseen käytetään yhtä sisäännanitua rotua, joka on kokonaisuus huomioiden aivan yhtä sairas, niin mikään ei korjaannu — vaikka paperilla ulkosiitosta onkin.

Kun paska ei muutu kohvehdiksi, vaikka kuinka sekoitettaisiin eri väristä paskaa.

Uskon, että jalostusihmiset ymmärtävät tuon perustan. Tai ainakin toivon niin.

Kyse on oikeastaan vain siitä, että ollaanko jo liian myöhään liikkeellä?

1 Like

Kingcharlesincavalier on hyvä esimerkki siitä miten koottuna saan ajatukseni pidettyä.

Tein samaan aikaan taustatyötä yhden kingcharlesinspanielin takia — siitä sitten saakin tehtyä sellaisen rotumuunnoksen… Tosin, kingchrlesit mahtuu minun kirjoissani myös risteytystarpeen joukkoon.