Biojätteen kierrätys on pian pakollista myös omakotiasujille – HSY:n uudistus

Hyvä se on, että kierrätetään. Mutta käännetään suomeksi kaksi HSY:n mainintaa.

Uudistuksen myötä kotitalousjätteiden lajittelumahdollisuudet paranevat noin 50 000 kiinteistöllä.

Ei parane, vaan tulee pakolliseksi. Ja kuten aina, se nostaa selvästi jätehuoltomaksuja. Eikä nousu ole 1:1 kustannusten kanssa, vaan yli.

Sen sijaan ei kerrota mikä on se pakottava syy biojätteen kierrätykselle. Se ei ole polttolaitosten toiminta, eikä suunnattoman paskasti toimivat massakompostoinnit.

kaikki kiinteistöjen omistamat, käsin siirrettävät jäteastiat tullaan jatkossa korvaamaan HSY:n vuokra-astioilla. Astiavuokra sisältyy tyhjennysmaksuihin.

Monopoli pakottaa käyttämään HSY:n säilöitä HSY:n määräämään hintaan. Joka nostaa entisestään jätehuoltomaksuja. Ja taas: hinnankorotus ei ole 1:1 aitojen kulujen kanssa.

Kun kyse on vain ja ainoastaan, tietysti nousevien tariffien lisäksi, näistä:

sekajätteen tyhjennysväliä voidaan pidentää kahdeksaan tai jopa 16 viikkoon

Ei tarvitse kiertää niin usein, joka tarkoittaa suurempia jätemääriä roikkumassa kiinteistöjen pihalla ja — yllätys pyllätys — lisäveloitusta, kun tyhjennysväli ei olekaan riittävä.

Kun täysinäisistä roskiksista ei vastaa jäteyhtiö, vaan kiinteistö. Jopa silloin, kun jäteyhtiöllä on monopoli ja lain suoma oikeus sanella tyhjennys.

Yhtenäisillä astioilla taataan muun muassa jätekuljettajien työturvallisuus ja tyhjennystoiminnan sujuvuus.

Hienoa sanahelinää joka tarkoittaa sitä, että HSY haluaa päästä hiukan helpommalla, ja artisti maksaa sen, että HSY:tä ei nappaa.

Mutta onneksi on vaihtoehto.

Myös kompostointi omassa, elintarvikejätteille suunnitellussa kompostorissa on vaihtoehto biojätteen keräykselle. Tällöin HSY:lle täytyy tehdä biojätekompostoinnin ilmoitus, mutta erillistä keräysastiaa ei tarvitse tilata.

Kompostorivaatimukset ovat melkoisen kovat. Itseasiassa niin kovat, että sillä on haluttu aidosti estää kompostorien käyttö. Tuon toisaalta ymmärrän, koska rotat ovat ongelma.

Mutta samalla kun kompostoi, niin pääsee taas yhteen rekisteriin lisää sekä saa kunnan tarkastajan kylään.

Mutta ihan oikeasti taas — tämä saa melkein silmät vuotamaan verta:

hyödyntää luonnonvarojen säästämisen ohella myös Suomen omavaraisuusastetta, toteaa HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred

Ihan oikeasti taas HSY. Älkää keksikö satuja.

Biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen määrää

Niin tekee. Mutta jätteen määrä ei vähenny. Sen vaan siirtyy kiinteistössä kahteen pyttyyn.

1 Like

Ehkä pitäis lukea toi juttu mutta en usko että sieltä saan lisätietoa yhtään enempää. Jos nyt sekajäte poltetaan ja sitten jos bio ja seka kerätään erikseen niin minne se biojäte menee? Polttoon sekin? Koska jos näin niin mitä merkitystä sillä sitten on.

Suurimmaksi osaksi polttoon, koska kompostointilaitoksia ei oikein ole.

Tuo koskee muutakin maata, HSY vain aloitti sen. Meidän kulmilla Pohjois-Uudellemaalle tulee seuraavaksi. Vihtihän on kovaan vauhtia menossa siihen kun monopoli jätekaivoja myöten annettiin suurimmalle.

Joo Lohjalle tulossa myös. Mietittiin meille sitä biolanin pikakompostoria. Mutta täytyy katsoa mitä säädökset sitten sanoo mikä on järkevin.

Mutta en ymmärrä.

Mulla on ollut Biolanin pikakompostori 14 vuotta.En luopuisi.Se kannattaa huomioida että vaatii sitten toisenkin kompostiastian jälkimaatumiseen.Maalla asun eikä täällä vielä ole erikseen mitään biojätekeräyksiä.Taajamassa vissiin joku kokeilu on meneillään.