Berliinin koirat osaavat odottaa vapaana kaupan edessä

Mielenkiintoista :thinking:

No suoraa vastausta ei tohon saanu, ainoastaan mun mielestä oli olettamus. Mutta hienoa kun onnistuu. Onnistuispa täälläkin.

Irlannissa liikkui kylissä koirat laumoina. Ei niillä ollut ongelmia, eikä (useimmiten) ihmisilläkään. Koirat pyörivät aikansa raitilla ja sitten jokainen meni kotiinsa.

Ne olivat oppineet siihen, pennusta alkaen. Sama tuolla. Yhdellä tutulla oli greyhound aina vapaana Turun keskustassa ja ihan ilman ongelmia.

Myös aikoinaan Turussa puistoissa oli eräällä tavalla kimppaulkoilutuksia. Omistajat juttelivat paskaa ja koirat olivat vapaana. Ne oppivat olemaan toisten kanssa. Se oli myös aikaa, jolloin PK-koulutuksissa opeteltiin asioita ryhmäliikkeinä.

Sitten maailma muuttui eikä koiria sopinut enää pitää vapaana. Samaan aikaan omistajista tuli pelokkaampia. Lopputuloksena meillä on hervoton määrä hihnaongelmaisia, jotka eivät pysty olemaan toisten kanssa.

Maailma muuttui toisellakin tavalla. Rotukirjo laajeni ja kaupunkeihin tuli koiria, joita ei olisi koskaan saanut tuoda asutulle alueelle. Sekä rotuja, joilla on vahva tausta olla epäsosiaalisia. Ja samaan aikaan koirien ulkoilu väheni samaan tahtiin ihmisten liikkumisen romahtamisen myötä.

Aikoinaan, ennen internetiä, juttelin aika paljon yhden berliiniläisen kanssa — se oli aikana, jolloin oli Itä-Saksa ja Berliini oli suljettu. Hän selitti myöskin, että koirat ovat aina vapaana. Kun ihmettelin miten se onnistuu, niin hän vaan totesi, että mihin niiden kanssa sitten voisi lähteä — Stasia moikkaamaanko. Samaten hän totesi, että jokainen aggre tai karkaava lopetetaan.

Joten… kyse on vahvasti kulttuurisesta asiasta. Laajassa merkityksessä. Suomessa kulkukoirat lahdattiin aikoinaan ja otettiin käyttöön koiravero. Ei siksi, että ne olisivat olleet kaupungeissa ongelma. Se tapahtui siksi, että irtokoirat olivat maalla ongelma. Ja samalla ennen vapaa metsästys meni säädellyksi (hirvet olivat kuolla sukupuuttoon Suomessa) ja koirakurilla hidastettiin salametsästystä.

Ja silloin opittiin juoksunarun käyttö ja koirien vapaanapito kiristyi. Juurikin päinvastoin kuin vaikka osassa Saksaa.

3 Likes