Ancient Dog DNA Shows Early Spread Around the Globe

Tuo saattaa olla rekisröitymispakon takia. Mutta lyhennelmänä/klikin säästäjänä:

Muutamankymmenen muinaisen koiran genomi on määritelty. Tehtiin siis samaa kuin ihmisillä, kun on yritetty selvittää miten kaksijalkaiset levisivät ympäriämpäri maapallon.

11 000 vuotta sitten kotikoira oli jakautunut viiteen päälinjaan ja oli leviämässä ihmisen tahtiin maapallolla. Tämän perusteella ehdotetaan, että domestikoitumisen aika siirrettäisiin aiemmin oletetusta 15 000 vuodesta hieman varhaisemmaksi, 20 000 vuotta sitten. Tuon lisäksi olisi viitteitä, että nuo päälinjat olisivat jopa alkaneet yhdistymään toisiinsa.

Ilman varsinaista näyttöä ehdotetaan, että koirien kantaisä/emä olisi joku sukupuuttoon kuollut susi, eli koira ei olisi harmaasudesta vaan kehittynyt rinnalla. Tuo ei ole muuten teoriana uusi ja jo aikana ennen DNA-testejä ehdotettiin, että osa roduista, kuten basenji, olisi kehittynyt jostain afrikkalaisesta sudesta ja pohjoiset rodut taasen olisivat saaneet alkunsa “esikoiran” ja harmaasuden risteymänä.

Koirien geneettinen monimuotoisuus on kaventunut vuosituhansien saatossa rajusti. 4000 vuotta sitten eurooppalaisten koirien geenit olivat paljon nykyistä suuremmalla vaihtelulla. Sitten viimeistään viktoriaanisella kaudella, kun rotuja alettiin jalostamaan, vaihtelu hävisi. Nykyisten erilaisten rotujen uskotaan olevan alkujaan hyvin pienestä määrästä eurooppalaista alkukoiraa ja samalla kun geneettinen vaihtelu romahti, niin ulkonäkö- ja kokoerot hoidettiin kourallisella geenejä. Itseasiassa ei tämäkään ole mikään uutinen, mutta ilmeisesti sille alkaa nyt löytyä näyttöä.

Vaikka koira periytyy sudesta 15 000 (tai 20 000) vuoden takaa, niin koiran perimässä ei ole sutta jäljellä. Edes susisekoitukset eivät saa suden perimää leviämään koiramaailmaan. Sen sijaan susista löytyy koirien geenejä, ainakin määrätyiltä alueilta. Tämä on hieman askarruttanut tutkijoita, mutta minä paljastan salaisuuude: sellaista se on kun jalostetaan takaisin koiraan eikä yksikään susiin liittyvä ominaisuus ole haluttu, että se löytyisi jalostuskoirissa hiukankaan pidempään. In your faces koirasusiharrastajat :laughing:

Sioilla kävi päinvastoin. Kesysika tuli Eurooppaan Anatolian suunnalta, ja niiden kaverereiden perimä korvaantui täysin villisian perimällä.

Koiran leviäminen kulkee paikka paikoin yhdessä ihmisen leviämisen kanssa ja toisaalla taas ei. Ei tiedetä miksi joskus koira on kelvannut kaveriksi ja joskus ei. Samaten muuttoliike aroilta Eurooppaan muutti eurooppalaisia, ainakin kielen osalta, mutta myös muutoin. Koira sen sijaan ei muuttunu. Mutta kun arojen muuttoliike tapahtui itään, niin ihminen pysyi muuttumattomana, mutta koiran perimä muuttui – taidettiin tarvita erilaista työkoiraa, mutta samanlaista ihmistä tai sitten ei ollut muota ihmisiä, joiden kanssa muuttua. Tai jotain.

Silti edelleekään ei tiedetä koska, missä ja mistä varsinainen koiran domestikaatio alkoi.