Alaviite

Aina silloin tällöin alaviite on toimivampi tapa kuin linkitys. Sen pystyy tekemään, vaikka täällä alaviite onkin melkoisen yksinkertaisella tekniikalla tehty[1].

Alaviitteen vaatimaa merkintää ei löydy editorin työkaluriviltä, vaan se täytyy tehdä Markdown-merkinnällä itse. Käytettävä merkintä on [^1] jossa numero on viitteen numero. Tekstin loppuun, tai mihin sitten haluaakaan viitteen imestyvän, laitetaan [^1]: viitteen teksti – numero viittaan tekstissä olevaan viitteen numeroon.

Viite voi olla myös monirivinen ja käyttää muuta kuin numeroa, kuten seuraavassa viitteeä olevaa muotoa [^katiska]. Viitenumeron laskuri asettaa viitenumeron niiden esiintymisjärjestykseen. Monirivisessä voin vaikka todeta, että Katiskan ylätunnisteen teksti on koettu kissoja halventavaksi[2].

Edellä olevat kirjoitetaan muokkauksessa:

Tekstissä ensimmäinen on
[^1]
ja alhaalla viitetieto on
[^1]: Koodi [Githubissa](https://github.com/discourse/discourse-footnote)

Toinen monirivinen on tehty tekstissä viitteen paikkana:
[^katiska]
ja alhaalla viitetekstinä
[^katiska]: Tämän toteamuksen koettiin alentavan kissojen arvoa:
Kissalla on yhdeksän elämää,
mutta koiran on pakko mahduttaa
seitsemän vuotta yhteen
.

Leipätekstin ja viitteet erottava ajatusviiva on tavuviiva tuplasti -- ja siinä täytyy olla tyhjä rivi ennen ja jälkeen, muutoin se muotoileekin tekstiä.

Viitteet saisi myös näkymään klikkaisulla tekstissä ns. inline muodossa, mutta en ottanut sitä käyttöön. Vaihtoehdot olivat jokotai ja koin perinteisemmän tavan esitellä viitteitä parempana.


  1. Koodi Githubissa ↩︎

  2. Tämän toteamuksen koettiin alentavan kissojen arvoa:
    Kissalla on yhdeksän elämää,
    mutta koiran on pakko mahduttaa
    seitsemän vuotta yhteen
    . ↩︎