Aktiivisten koirien proteiinin tarve

https://www.koiranravitsemus.fi/index.php?title=Aktiivisten_koirien_proteiinin_tarve

Tekstissä oli kesken jäänyt kappale, joka on fiksattu tähän muotoon;

Pitkänen ym. (2002[1]) tutki voimaharjoituksen ja kahden erilaisen juoksuharjoituksen vasteita plasman aminohappopitoisuuksiin teholajien urheilijoilla. Tulosten mukaan voimaharjoitus aiheutti kahteen muuhun harjoituksen verrattuna erilaisen vasteen aminohappopitoisuuksissa, sillä voimaharjoitus laski kaikkien aminohappojen pitoisuuksia veressä, kun taas juoksuharjoitusten vaikutuksesta alaniini ja glutamaattipitoisuudet nousivat. Lyhyen juoksuharjoituksen jälkeen myös arginiinin ja tauriinin pitoisuudet nousivat plasmassa. Huomioitavaa kuitenkin oli, että kaikki harjoitukset laskivat niiden välttämättömien aminohappojen määrää, jotka pääosin vaikuttavat lihaksen anaboliaan. Alaniinin voimakas nousu viittaa siihen, että alaniini/glukoosi-sykliä käytetään energian tuottamiseen kuormituksessa. Tässä tutkimuksessa koehenkilöiden proteiinin saanti oli noin 1,3 g/kg/päivä. Tuloksista voi päätellä, että nopeuslajin urheilijan tulee saada ravinnostaan hyvin erityisesti välttämättömiä aminohappoja.

Ymmärrän perusteet siitä, että aminotarve nousee ylipäätään ja nimenomaan sillä akselilla, jota tarvitaan huoltoon ja koska erilaiset rasitustyypit vaikuttavat eri tavalla lihaksistoon, niin myös aminotarpeissa on eronsa.

Mutta miksi myös tauriini muuttuu tarpeelliseksi? En ole tuota koskaan oikein ymmärtänyt. Johtunee siitä, että minulle tauriini ja sen merkitys on ylipäätään hieman vahvasti kartoittamatonta aluetta.