👉 Aiheen jakaminen maailmalle ja kavereille

Isossa maailmassa todetaan, että sharing is caring, jakaminen on välittämistä. Sillä tarkoitetaan yleensä linkin jakamista johonkin mielenkiintoiseen aiheeseen tai asiaan. Linkkijaot ovat eräällä tavalla webin kantava voima ja usein unohdetaan tai e tulla ajatelleeksi, että juuri siitä on kyse hakukoneiden toiminnassa.

Jakojen anatomia

Jokainen tietää tämä, mutta kerrataan silti. Linkkijakoja tehdään kahdella eri tavalla.

Linkki voidaan jakaa somessa, vaikka Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Silloin linkki jaetaan yhteisesti kaikille, jotka samaa somemediaa seuraavat. Aivan kuten minä teen Katiskan juttujen kanssa. Joko mielenkiintoinen sivusto tai bloggaus jaetaan omana päivityksenään tai vastauksena johonkin ketjuun. Mutta silloin kyse on aina siitä, että yksi — eli sinä — jaat tiedon monelle.

Linkki voidaan jakaa myös henkilökohtaisesti. Lähetetään linkki sähköpostit, yksityisviestinä, pikaviestimaailmassa… Silloin kyse on aina jaosta, jossa yksi — eli sinä — annat vinkin yhdelle, jopa silloin kun käytät useampaa vastaanottajaa.

Vielä yleisemmin ja lyhyemmin: somejako on aina julkinen (vaikka jakoympäristä, kuten Facebookin ryhmä, olisikin suljettu) ja viestinä tehty jako on aina yksityinen ja henkilökohtainen.

Kumpaa sitten kannattaa käyttää? Itsestäänselvyys, jonka jokainen tietää, on tietysti, että se riippuu. Sivuston ylläpitäjänä olen tietysti tyytyväinen, että jako tehdään julkisena. Silloin se saavuttaa laajemman yleisön. Mutta vaikka linkin klikkaaminen onkin aina valinta, niin silti silloin tuodaan linkki myös sellaisten näkyville, joita asia ei kiinnosta. Facebookissa voi scrollata ohi, mutta täällä voi hieman valita mitä aiheita ylipäätään tulee näkyville.

Kannattaa tutustua ilmoitusasetuksiin. Tunnistat moisen aina kuvakkeesta.

Yksityinen jako taasen täyttää useimmiten vastaanottajan tarpeen. Jos kaverin koiralla on vatsa löysänä ja eläinlääkäri syyttää tilanteessa lihapohjaista raakaruokintaa (eli syyllistää omistajaa rajusti ruokintavirheestä), niin silloin hänelle voi jakaa vaikkapa foorumiketjun koiran neosporasta. Vaikka ylläpidon kannalta jako tuottaa vain yhden katselun, niin se suuremmalla todennäköisyydellä tulee tarpeeseen. Ja sisällöntuottajan ominaisuudessa olen paljon tyytyväisempi jos saan vastattua yhdelle kysymykseen kuin haalittua 100 uteliasta.

Joten… käyttäkää molempia jakoja, mutta aina tarpeeseen.

Linkin jakaminen

Jotta voi jakaa, yleisesti tai kaverille, mielenkiintoisen ketjun, niin tarvitaan jaettava linkki, eli url eli osoite. Tietysti. Käytännössä se löytyy (lähes) aina, kun näet aina niin tutun linkki-ikonin: .

Jos luet foorumia selaimessa, niin osoitepalkki kertoo aina… no, osoitteen. Usein selaimet siivoavat sitä ja näyttävät sivuston nimen, mutta jos klikkaat tai tökkäät sitä, niin url paljastuu.

Mikäli käytät foorumin lukemiseen appia DiscourseHub, niin linkki löytyy isommilla ruuduilla yläreunasta ja puhelimilla sitten alapalkista.

Selaimilla on varsinainen osoitepalkki. Sama paikka, jossa useimmat tekevät google-hakunsa. Näin osoitteen esittää Edge:

Puhelimessa näkymä voi olla hieman erilainen. Safarissa sivun osoite näkyy lyhennetyssä muodossa:

Kun osoitetta tökkäisee, niin pääsee kopioimaan sen (tässä on eri puhelimien välillä eroja, mutta periaate on aina sama):

  • On makuasia miten linkki kopioi, kunhan sen kopioi. Ă„lä koskaan jaa kuvakaappausta, ellei se ole hassu kuva. Tämä ehdoton sääntö koskee niin somea kuin foorumia, tai yksityisviestejä. Kuvakaappauksesta kun ei pääse katsomaan mitä sivulla on muuta.

Jaot foorumin sisältä

Koska jakaminen on niin tärkeä perusasia, niin löydät jakomahdollisuudet myös aiheiden ketjusta. Paristakin paikkaa.

Nopein tapa on klikata minkä tahansa kommentin alta löytyvää linkki-ikonia. Silloin pääset suoraan kopioimaan linkin.

Mutta tässä on pieni koukku takana. Silloin jaat linkin juuri siihen kommenttiin, joka jakonappulaa olet käyttänyt. Vastaava tapahtuu muuten selaimellakin — osoitepalkki näyttää juuri sen kommentin osoitteen, jonka kohdalla olet. Joten selaimen kohdalla rullaa aina ketjun aloittavaan viestiin, jos haluat jakaa nimenomaan ketjun.

Toki jakoasi klikkaava pääsee lukemaan koko ketjun, mutta hänelle aukeaa ensimmäisenä silloin se kommentti, ei ketjun aloitus. Tapauksesta riippuen moinen on joko haluttua tai hämmentävää. Jo esimerkkinä käyttämässäni koiran neospora -ketjussa jaan useimmiten juurikin yhden kommentin, en ketjun aloitusta. Johtuu aivan siitä, että aloitus on kysymys ja kommentissani taasen olen jakanut pari linkkiä, joissa kerrotaan, että neosporaa ei voi saada pakastetusta lihasta (eikä helposti ylipäätään lihasta, mutta se on jo off topikkia tässä). Joten haluan jakaa vastaukseni, koska sitä yleensä muualla kysellään.

Hieman laajemmat vaihtoehdot löydät, kun rullaat aivan ketjun loppuun. Siellä olevat työkalut yleensä koskevat aina koko ketjua, ei yksittäistä viestiä tai kommenttia. Sinua kiinnostaa  Jaa ikoni.

Jos olet satunnainen kävijä, niin saat tuolta vain suoran linkin ketjuun. Mutta jos vaivaudut rekisteröitymään ja kirjautumaan foorumille, niin mahdollisuudet ovat laajemmat.

Saat, taas, kopioitua suoran linkin. Mutta löydät myös muutaman pikatoiminnon.

sallii linkin jakamisen sähköpostitse. Pystyt tietysti kirjoittamaan jopa saatteen (joka on tietysti hyvä idea, koska muutoin kaverisi saattaa ihmetellä, että mikähän vedätys tämäkin on).

Ja lienevät itsestäänselviä. Niiden kautta et pysty jakamaan privoja, mutta pystyt jakamaan aiheen omalla seinälläsi.

 Vinkkaa on tarkoitettu foorumin sisäiseen jakoon jollekin toiselle käyttäjälle. Jos törmäät ketjuun, tai kommenttiin, jonka uskot kiinnostavan jotain foorumilla olevaa tuttuasi, niin käytä tätä. Klikkaa ja ala kirjoittamaan käyttäjätunnusta, kunnes oikea osuu kohdalla. Valitse se ja lähetä. Vinkkaamisessa on yksi puute, joka ymmärtääkseni on jossain vaiheessa korjaantumassa — siihen ei pysty kirjoittamaan saatetta, joten kaveri saa vain yksityisviestin, jossa on linkki. Jos saate on oleellinen, niin kopioi linkki ja lähetä priva normaalisti.

Jos sinulla on admin-oikeudet, niin pystyt kutsumaan foorumille, ryhmään ja aiheeseen jonkun ihmisen — mutta jos moinen nappula sinulla näkyy, niin tietänet miten sitä käytetään; tavallisilla käyttäjillä sitä ei ole.
—

Jako-nappula tykkää, kun sitä painetaan. Ja linkki rakastaa jakamista. Käytä siis niitä. Aivan samoin kuin jakaessasi asioita Faecobookin sisällä.

 Reply