5-htp ja koira

1 Like

Löysin netin syvyyksistä väitteen 5-htp:n ja eosinofilia-myalgiaoireyhtymän yhteydestä. En alkanut penkomaan todenmukaisuutta, mutta olen valmis uskomaan asiaan - tosin väitteen kirjoittaja oikaisi muutamia mutkia, joten?

EMS iski jenkeissä 1989 ja silloin yli 5000 sairastui, joista ainaki 37 kuoli. Silloin syylliseksi löytyi 5-htp (tosin kirjoittaja puhuu tryptofaanista). Jenkkien FDA kielsi 5-htp:n myynnin ja maahantuonnin lisäravinteena (ja taas puhutaan tryptofaanista, mutta ymmärtääkseni sitä ei kylläkään koskaan kielletty). Sittemmin syylliseksi näytti nousevan yhden japanilaisvalmisteisen ravintolisän kontaminaatio, ei 5-htp/tryptofaani, ja 2009 myyntikielto poistettiin.

Niin tai näin, niin kannattaa muistaa jenkkilisien kanssa, että niissä on huolestuttavan usein tapauksia, jossa purkin sisältö onkin jotain muuta kuin mitä pitäisi olla. Yrttipohjaiset erektiolisät sisältävätkin ihan aitoa sildenafiilia, elinvoimaa lisäävissä on ollut puhdasta efedriiniä ja lihasmassabuusterit aiheuttivat anabolisia dopingpositiivisia.

Minä olen pariin kertaa pyöritellyt silmiäni kun jengi on tilannut iHerbistä tai Amazonilta jotain kiinalaista yrittisekoitusta ilman pienintäkään epäilynhäivää.

FDA:n toiminta eroaa eurooppalaisesta vahvasti siinä, että vaikka molemmat toimivat jälkitarkastuspohjalta, niin FDA toimii aina vasta sitten, kun on löytynyt terveysongelmia. Euroopassa tehdään koko ajan tullitasolla satunnaisnäytteitä. Ainakin parissa jenkkien lihasgainerissä kielto tuli ensin EU:lta ja vasta sitten FDA reagoi.

1 Like

Ihmisillä 5-HTP on uuselintarvike, eli aines, jota ei ole ennen käytetty ruokana ja nyt alettu käyttämään vähintään ravintolisänä. Niiden käyttö ei ole sallittua ilman vahvaa/jonkinlaista näyttöä ainakin turvallisuudesta.

Se, että 5-HTP:tä on kuitenkin ollut kohtuullisen vapaasti myynnissä, on johtunut tulkinnasta. Tai… tulkinnan puutteesta.

Yhteenkään 5-HTP:tä sisältävään tuotteeseen ei ole lisätty 5-HTP:tä. Niihin on lisätty Griffonia simplicifolia siemenuutetta, joka väitetysti sisältää määrän X 5-HTP:tä. Silti ravintolisien markkinoinnissa on myynti- ja terveysväitteenä kuitenkin käytetty nimenomaan 5-HTP:tä.

Nyt Ruokavirasto on tehnyt linjauksen, että Griffonia simplicifolia on nimenomaan 5-HTP:n(kin) kautta uuselintarvike ja sitä sisältävät tuotteet poistetaan markkinoilta.

Tuo vie aikaa, koska päätökset tehdään per tuotemerkki. Ja jos juoku lisöravinnekauppias haluaa aloittaa piirileikin, niin hän voi tuoda saman tuotteen uudella nimellä, ja Ruokavirasto joutuu tekemään päätöksen. Koska vaaditaan vastine, niin käytännössä tuote voi olla aina markkinoilla 2-3 kk.

Aika n√§ytt√§√§ l√§htev√§tk√∂ valmistajat tuohon ja alkavatko EU-maiden tullit pys√§ytt√§m√§√§n rahteja rajalle. Mutta sill√§ v√§lin ensimm√§inen takaisinveto on k√§ynniss√§ ‚ÄĒ Puhdistamon Ilta Magnesium meni kielletyksi.