152: Porsaanliha voi olla koirille ongelma (podcast)

Alunperin julkaistu: 152: Porsaanliha voi olla koirille ongelma (podcast) | Katiska

Koirien ruokamaailma muuttuu tällä hetkellä niin lujaa, että ei meinaa vauhdissa pysyä mukana. Kyse ei ole uusista tuotteista markkinoilla, koska sitä ei koirien raakaruokinnassa tapahdu. Kyse on kiristyvän inflaation ja lihantuotannon ongelmista. Se aiheuttaa, oletettavasti tai varmuudella, laatukysymyksiä syöjän kannalta. Tarkoittaa, että ruoka alkaa olla yhä useammin ongelma koirille tapauksissa, jossa ennen ongelmaa ei ollut.

Podcastin ajatus oli herättää kysymyksiä porsaanlihan mahdollisista ongelmista koirilla. Ihan siksi, että törmään tapauksiin aiva liian usein. Kyse ei voi olla sattumasta, koska tapauksia on aivan liian paljon ja usein. Minulle asian henkinen ongelma syntyy siitä, että en ymmärrä mistä moinen johtuisi. En keksi minkäänlaista järkevää selitystä miksi noin tapahtuisi. Mutta tapahtuu silti.

Jotta en pettäisi odotuksia, niin menee ainakin 40 minuuttia, että pääsen aiheeseen. Sitä ennen ihmettelen tuttuja perusasioita, kuten vaikkapa kuivamuonien reseptikysymyksiä, kun märällä lihalla piilotetaan lihan vähyys. Tai että samalla tempulla häivytetään kysymys mistä ruokaan oikein tulee kalsium.

Teen myös sivuhypyn maksan ihmeelliseen maailmaan. Vanhasta raskaana olevien naisten A-vitamiinisäikyttelystä hypätään jouhevasti pikkulasten korvatulehduksiin sekä vatsatauteihin, koska maksaa ei enää syödä. Ja A-vitamiini oleellisin on, niin immuniteetille kuin myös koirankin suolistoterveydelle, kuin maitohappobakteerit.

Jossain kohtaa pävitellään miten lihatalot tappoivat ensin sikalat ja nyt on menossa lihanavetat samaa tietä. Itse olisin valmis lopettamaan turkistarhauksen saadakseni koirien rehut paranemaan.

Varoittelen myös hevosenlihan tulevasta puutteesta samalla kun asetan ylipäätään peruslihat eräänlaisen järjestykseen laatu- ja erävaihteluiden mukaan. Mutta tuohonkin päästään vasta sitten kun olen arvuutellut pullatuotannon ja liian hienon jauhatuksen merkitystä koirien suolisto-oireille ja närästykselle.

Minkäänlaista selvyyttä ei saada mihinkään muun kuin sen osalta, että koirien ruokinta kallistuu koko ajan ja se on yhtenä tekijänä ohjaamassa ihmisiä ostamaan pieniä sylikoiria.

Lopputulos on myös selvä. Koirien ruokintaongelmien, johtuivat ne sitten

  • kutinasta
  • ripulista
  • närästyksestä

selvittäminen ja korjaaminen vaikeutuvat koko ajan, koska ruokien kokeilu koirilla monimutkaistuu vauhdilla.

En kerenny tota vielä kuunnella mutta tuli tosta liian hienoksi jauhetusta jauhelihasta mieleen että se on myös sellasta tosi liisterimäistä, hankalaa saada ns pieneksi vaan jää klöntiksi helposti.
Mahtaako johtua liian hienosta jauhatuksesta vai mistä? Itselle ei oo vielä selvinny se.

Siitähän se. Tulee varsinkin linnunlihassa, joka on ikäänkuin liian mureaa, eli lihassyyt on liian heikot.

Meillä ei lintua syödä, ainoastaan nautaa mutta tekee samaa, varsinkin, jos siellä joukossa jotain ei niin ravitsevaa. Mutta rehujen joukosta ei löydä enää sopivaan hintaan sellasta missä ei olis vaikkapa keuhkoa. Siis kun puhutaan naudasta. K-R pentunauta sen hintaista etten raaski enää ostaa. Siinä sydäntä lisänä ja koostumus parempi. Mutten pelkästä koostumuksesta halua maksaa maltaita.

Siirsin muualta tänne:

Tähän on nyt pakko kommentoida. Olen syöttänyt sekaisin nautaa, possua ja broiskua meidän puudelille. Nyt on viimeisen puolen vuoden aikana tullut järjestäin ripaska, silloin kun on ollut vuorostaan kypsän possunniskan vuoro.

Olen siis ostanut possunniskaa usein alennuksesta isot määrät ja kypsentänyt uunissa koska näin helppo pakastaa ja tarjoilla. On toki aika rasvaista, mutta rasva ei ole ollut meillä naudan lihan 17% kohdalla mikään ongelma.

Olen kuvitellut että tämä on vain minun mielikuvitusta, että eihän tämä nyt voi olla syy, kun ei ole aikaisemminkaan aiheuttanut mitään ongelmaa. Nyt ihan pakko pitää selkeä tauko vaikka useampi kuukausi possusta ja kokeilla uudelleen.

Mulla on sellainen muistikuva, että olisin jostain lukenut että possuille syötetään herneitä ja papuja nykyään koska niistä saa proteiinia ja rasvaa rehuihin. Mutta en nyt mene vannomaan tästä

2 Likes

Hassu juttu, olen syöttänyt koiralle 30 kg sikanautaa ja nyt tilasin uuden satsin. Otin mukaan myös pelkkää nautaa, niin nyt ei tahdo sikanauta upota. Jos laittaa kuppiin kumpaakin, niin nauta lähtee heti ja sikanaudan syö sitten just ennen nukkumaan menoa. Aiemmissa erissä ei ole ollut maistumisongelmia.

1 Like

Mä aloin tota asiaa miettimään myös omassa ruuassa. Nyt oon pari kertaa tehny sika-nautajauhelihasta kastiketta ja se vaan maistuu todella oudolle. En tiiä kuvittelenko vaan vai mikä on mutta ei se aiemmin ole samalle maistunut :thinking::woman_shrugging:

2 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Pienet tulot ja terveellinen syöminen

Ja sitä ei myöskään ole saatavilla tyyliin koskaan… :weary: Ihan ei viitsi joka päivä pitää K-R sivua auki ja päivittää että olisiko saatavilla ja mihinkä autoon pääsisi hakemaan. Mutta itse olisin siitä vielä valmis maksamaan, koska se toimii ja uppoo meillä, mutta ei voi ruokintaa laittaa noin saatavuudeltaan epävarmaan lihan varaan pelkästään. Ihmislaatuista sika-nautaa meillä tuo syö kun joskus kaupasta pakko ollut ottaa jotain, mutta koirien rehulihat sika-nautana ei uppoa.

1 Like

Nyt on saatavilla, tai eilen oli ainakin. Tosin hinta oli jo kiivennyt 5e/kg

1 Like