138: Luiden syönnin taito (podcast)

Halusin alkaa antamaan noin 10kk vanhalle 8kg koiralle luita ajanvieteeksi kalsiumin lähteeksi, mutta ennen kaikkea hammashuoltoon. En oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle ja miten?

Koira on syönyt lihaa, pääsääntöisesti kupista löytyy maukkaan Voitto pullia ja hieman nappulaa. Koira on saanut ihan muutaman kerran jonkun sian kylkiluun tai putkiluun, tällöin luun antamisen jälkeen on tullut vähintään limaista kakkaa tai löysää. Eikö luun pitäisi kovettaa ulostetta?
Onko tuo tottumattomyskysymys vai pitäisikö jo noista päätellä että luita ei tälle koiralle kannata antaa?
Koiralla on ilmeisesti "herkkä maha"ja löysyyden kanssa taisteltiin nuorempana.

Mikäli koiraa voi jotenkin tottutaa luihin, niin miten?
Mikä olisi sopiva luu josta aloittaa tai jota kokeilla, onko eri luiden sulavuudessa eroja?

@Jagster Vastaile kun jaksat :wink:

Ehkä pienemmät luut, sian kylkiluut tai kanan kaulat olisi hyvä vaihtoehto aloittaa, tosin koira kyllä saataa hotkaista pienen luun aika äkkiä, riski että hotkaiseekin kokonaisena voi olla.
Kai se siellä mahassa sulaa, vaikka hotkaisisikin, vai sulaako?
Kypsiäkin luita näyttää olevan myynnissä, olisikohan ne hyvä vaihtoehto aloittaa tai kokeilla jos raa´asta maha menee sekaisin :thinking:

Löydät sen matolta oksennuslammikosta jos on sen kokoinen, ettei vatsa päästä eteenpäin :blush:

1 Like

Vähän menee ohi aiheesta, mutta melkein osuu:

Miksi herkkävatsaisen ja närästävän koiran maha on sitä mieltä, että alle sentin kokoinen luun palanen on turhake joka täytyy oksentaa, mutta parin sentin kokoiset puunpalaset on ihan ok päästää jatkokäsittelyyn?

Mun aivot ei suostu tämmöiseen loogisuuden puutteeseen :laughing:

Jaa-a, siinäpä vasta kysymys :thinking:

No aloitinpa antamalla koiralleni kanankaulan ja sepä näytti ainakin ensi kokemuksilta sopivan, ei tullut ripulia eikä limakakkaa. :partying_face: Joo, tämä on juhlan aihe, välillä tuntuu, että aina kun antaa jotain uutta niin löysyyttä odotettavissa.
Tosin kanankaulassa ei luuta varmaan nimeksikään oikein ole, mutta ehkä se sopi totuttamisen aloittamiseen.
Olipahan koiralla myös hauskaa uuden herkun kanssa, matolla pyörittiin kanankaulan päällä, viskottiin sohvalle, lopuksi vielä pienet rähinät sille ennen herkuttelua :joy:

1 Like

En minä tätä ketjua ole unohtanut, mutta teen aiheesta podcastin – en vaan ole löytänyt sitä tarvittavaa kahta tuntia, jolloin jaksaisi/viitsisi tehdä.

Joten mennään tällä:

27545041_10156136590714375_261696098982873950_n

3 Likes

Onko eroa antaako kanan/ankan/kalkkunankaulan raakana vai kuivattuna.
Meinaan ravintoarvollisesti.
Olenko paskaomistaja kun annan kuivattuina.

Tuokin on muuten mielenkiintoinen kysymys.
Podcast jaksoa siis odotellessa @Jagster.

Samalla mietin onko ruuansulatuksellisesti, vatsa/suolistoystävällisempi antaa ensimmäiset luut ja aloittaa totuttaminen kuivattuihin vai raakanaan luuhun.

En ole ehtinyt vieläkään, mutta tämäkin ketju on jo antanut jutunaihetta lisää. Jos ei ole törmännyt ennen, niin kelpaisiko tämä podcast ikäänkun maistiaisena?

Ei kuivatun ravintoarvot luun osalta mitenkään muutu. Kuivatustahan on vain otettu vettä pois. Muuttuva asia tulee siitä kaikesta muusta rämmäleestä, jota tuoreessa luussa on, mutta kuivatuissa ei.

Tietysti asiaan liittyy hieman sekin miten koiran sisuskalut kuivan tai märän luun käsittelee. Jos suolisto kiihtyy, niin ainahan se vähentää kaiken imeytymistä – mutta sehän ei sinällään liity mitenkään luun kosteusprosenttiin, vaan ylipäätään juuri sen luun sopivuuteen juuri sille koiralle.

Ja ettette pelästyisi, niin siirsin ketjun podcastin alle.

1 Like