110: Koiran mantteli suojaa kylmältä (podcast)

Aina mantteleitä on ollut. Mutta kaipa niistä tuli mainstreamiä siinä vaiheessa kun koirakanta pieneni koossa ja pukeutumisesta tuli myös muotia. Samaan aikaan pantabuumin kanssa. Jos on pakko vetää joku mielivaltainen viiva aikajanalle, niin vuosituhannen vaihde olisi sellainen.

Tämä on vähän suhtautumiskysymys. Itseasiassa aika monet dobberitkin olisivat tarvinneet takin, vaikka niitä ei käytetty. Paljon tietysti vaikuttaa leveysasteetkin. Lapissa on tehtävä asioita eri tavalla kuin etelä- ja länsirannikolla.

Mutta jos koira liikkuu, niin ei sillä hätää ole – pakkasillakaan. Siinä vaiheessa kun aletaan nostelemaan tassuja, niin sillä on kylmä. Silti on ihan selvä syy miksi etelän roduilla on aivan erilainen turkki kuin arktisilla.

VIntit on aika iso ryhmä. Italiaanoja on aina puettu ja on pakkokin. Irliksiä ei. Venakot on muuten vaan niin arkoja turkistaan, että niillä on huppu päässä syödessäänkin :wink:

Kun liitetään irkut ja britit vintteihin, niin se tarkoittaa aina greyhoundeja (juu, on siellä whippetejäkin ja lurchereita, mutta silti). Greyhoundilla on aluvilla, eli se tekee kaksinkertaisen turkin. Se auttaa sietämään kylmää paremmin kuin mitä tilanne on monilla muilla vinttikoiraksi lasketuilla, Mutta ei niitä pueta kuin treenin ja kisaamisen takia, jolloin idea on enemmältikin estää jäykistyminen startin odotusvaiheessa. Asioita tehdään siis paremmin kuin normaalisti kun halutaan huippusuoritusta.

Se, että moni tekee asiat halusta huolimatta väärin, on toinen juttu. Näin minä Irkuissa tyyppejä, jotka piti koiraa odottamassa pienissä lecaharkoista tehdyissä lämmittämättömissä ratakenneleissä muutaman tunnin ja sitten pukivat koiran huolellisesti viisi minuuttia kestävää esittelyä varten. Minä tein juurikin päinvastoin. Tai Suomessa, jossa vedetään botti päälle heinäkuun helteissä muutamaksi tunniksi, ettei vaan lihakset jäähdy – me tehtiin tuokin päinvastoin.

Oli meillä silti aina manttelivarasto kisoissa mukana ja niitä myös käytettiin, jos oli tarve. Meille ei ollut koskaan mikään ongelmaa joskus toukokuun ja syyskuun kylmissä sateissa, koska meillä riitti vaihtaa koiralle kuivaa ylle. Oma pukeutuminen ei läheskään aina sitten ollut niin säänmukaista.

Muutoin – läheskään aina koira ei tarvitse varsinaisesti miinusasteiden takia takkia, vaan viiman ja sateen takia. Jos jätetään laskuista pois aidosti palelevat koirat, niin useimmat eivät tarvitsisi mitään tuplavuorista lämpöpomppaa, vaan tuulitakin. Myös ne, joilla on kunnon turkki. Ei koiran tarkoituksellisessa kastamisessa vain siksi, että rotumääritelmä puhuu säänkestävyydestä ja koira ei piittaa, ole suurtakaan mieltä.

Eli useimmiten syy siihen lyhyelle kusetusreissulle pukemiseen johtuu vaan siitä, että omistaja niin haluaa – joko muuten vaan tai että näytelmäturkki ei mene piloille,

Suurimman osan ongelma ei ole niinkään itse pukeutumisen tarve tai tarpeettomuus, vaan että ne rievut jotka ostetaan, ovat leikkaukseltaan surkeita tai muuten istuvuudeltaan alle kaiken arvostelun

  • liian iso kaula-aukko
  • jättää aidosti puolet kyljistä ja reidet paljaaksi
  • häntä nostaa mantteli ylös
  • liikkuminen on mahdotonta

Botin greyhoundtakki oli hyvä malliltaan. Myyntiväittämät sitten olivatkin aivan täyttä kusetusta ja siinäkin ajattelin silloin, että on se kumma että täytyy keksitä satuja ja valheita, kun tuote itsessään on riittävän hyvä, että siitäkin saisi mainokset aikaiseksi.

Jotain höpisin joskus podcastiin pukeutumisesta – ja nyt on pakko myöntää, että minulla ei ole mitään muistikuvaa mitä olen sanonut :joy:

Mutta… teen tästä samalla linkitetyn julkaisun kommenttiketjun.

110: Koiran mantteli suojaa kylmältä (podcast) | Katiska

1 Like

Meillä laitetaan lyhyt turkkiselle takki päälle korttelikierrokselle silloin kun sataa, koska prinsessa ei suostu muuten lähtemään ulos :joy: Hieman myös vähentää kotiin tulevan kuran määrää.
Sillä on harvemmin merkitystä, jos jo ulkona ollessa alkaa satamaan :man_facepalming:t2:

Sopivaa takkia sille on mahdotonta löytää. Jos haluaa koko selän ja reidet peittoon, on ympärys aivan liian iso.

Ja sitten on vielä erikseen se, kun kaupassa puren huulta jotta en ostaisi sitä muka-hauskaa, täysin tarpeetonta villapaitaa, jolla koira ei tee yhtään mitään :sweat_smile:

2 Likes

Toissa talvena käytettiin takkeja ja paitoja enemmänkin, kun oli usein paljon pakkasta. Vaate päälle siirtymien ajaksi ja pois vapaana remutessa.
Viime talvena oli aika harvoin tarvetta muulle kuin sadesuojalle.

1 Like

Oi, nämä prinsessat on oikeasti ihania :joy:.

Tuo, on kyllä ihan järkevää ennen ja jälkeen treenien pitääkin koira lämpimänä.

Mietin taas, että kuinka paljon metsästyskoirilla ajon jälkeen käytetään loimia?
Useamman tunnin ajon jälkeen olisi varmasti koiralle mukava palautuminen.

Omille vanhuksille olen kyllä nykyään laittanut pakkasilla, viima ja sadekeleillä loimet päälle, koska liikkuminen, aineenvaihdunnan hidastuminen ja palautuminen on ihan erillainen kun nuoremmilla.

1 Like

Samasta syystä laitan sadetakin lyhytkarvaiselle, aluskarvattomalle koiralle. Pitää puoliväkisin raahata sateella ulos, mutta takki päällä on selvästi halukkaampi lähtemään. Miksei laittaisi, kun ei kovin iso vaiva ole, ja mukavampi koiralle?

2 Likes

@Jagster laitatko tähän tagiksi vaate ja/tai vaatetus ja/tai pukeminen.
Mielestäni osaan käyttää hakua, mutta ketjun löytämiseen meni useampi minuutti, koska sana mantteli ei kuulu mun sanavarastoon :laughing:

#koiran-pukeutuminen

Mutta ota se sanavarastoon, koska se on mantteli :wink:

Oon yrittänyt, ei tartu aivosoluihin :laughing:

Vähän samaa sitten kuin minulla on hevosten suhteen. Puhun koko ajan manttelista, vaikka se on loimi.

Minulle mantteli on sotilasunivormun päällystakki tai planeetan maankuoren ja ytimen välinen osa. Eläimenlämmike on loimi.

1 Like

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta annetaan Googlen ratkaista :man_shrugging:

  • ”koiran mantteli”: 2710 osumaa
  • ”koiranmantteli” : 1390 osumaa
  • ”koiran loimi”: 1190 osumaa
  • ”koiranloimi”: 3780 osumaa
  • ”koiran takki”: 26500 osumaa
  • ” koirantakki”: 8350 osumaa

Päällekkäisiä osumia on jonkun verrankin, koska monessa tekstissä käytetään kahta tai kolmea eri muotoa (sitä kutsutaan hakukoneoptimoinniksi :wink: )

Oman käsityksen mukaan koirapuolelta kokemyksensa saaneet ja nimenomaan etelässä ja lännessä puhutaan manttelista. Sen sijaan hevostaustaiset ja itä- sekä pohjoismurteissa puhuttaisiin useammin loimesta. Tiedä sitten.

Takki on kuitenkin yleistynyt, ja kotikoira-akselilla ja nimenomaan kaupunkilaisessa yleiskielessä.

Noniin kiitos, nyt se löytyi! Mulle mantteli on miesten (paksu) villakangastakki, sen takia aivosolut ei hyväksy sitä koiranpukineeksi vaikka kuinka oon yrittänyt :joy:

Wikipedia ratkaisee asian päällystakiksi ja viitaksi, mutta ei erittele käyttäjää :+1:

Mulle loimi on kankaanvalmistus-sanaston lisäksi heppa-asia. Heppatakin sijaan mulle tulee ensin mieleen naru, josta pidetään kiinni. Varmaan juurikin sen takia, että kankaanvalmistuksessa puhutaan loimesta ja kuteesta.

Tosin myös riimu on mun mielikuvassa naru, josta pidetään kiinni. Hevoset on mulle aika kaukainen asia :laughing:

Edit. Perehdyin riimuun enemmän kuin kuvan verran, sehän on myös naru josta pidetään kiinni :sweat_smile:

Ei ole :wink:

Riimu on päässä. Se köysi on riimu(n)köysi/naru/varsi.

:+1: mä pysyn jatkossa vaan näissä koira-asioissa :rofl:

Noniin, toi mun todella paleleva koira vastustaa kaikkia vaatteita, viis lämpötilasta. Jos on liian kylmä, niin se kiskoo eteenpäin hirveää vauhtia minkä voi tulkita innostukseksi. Vaikea sillon koittaa pukea kun toinen näyttää vasta ulkona :grinning_face_with_smiling_eyes:

-15°c on se raja, kun koira ei enää kiemurtele vaatteiden takia, mitä mun on vaikea ymmärtää kun kyseessä on kuitenkin lyhytkarvainen yksilö :joy:
Samoin ne kylmästä sinertävät nisät ja hangen rikki repimä iho tuntuu vaivaavan enemmän omistajia kuin koiraa :woman_facepalming:

Vähän samaa kuin meidän vanhemmalla russelilla, joka riisuu itsensä heti. Ei kuulemma ole vaatteet pienen koiran juttu. Ja silti se paketoi itsensä sisällä kaikkiin mahdollisiin karvoihin ja peittoihin, kun kuulemma ei ole pienen koiran juttu asua näin pohjoisessa.

Totta tuokin.

Meillä on nyt -17 ja unohdin greyhoundin ulos (kyllä, olen ihan paska omistaja, saa kivittää :rofl: ). Kun havahduin siihen ja aloin taas kerrata mielessä, että miten paleltuneita anturoita hoidetaan, niin en löytänyt koiraa mistään. Siinä vaiheessa sitten aloin ynnäilemään mielessä, että kuinka kauan pukematon greyhound säilyy hengissä näillä pakkasilla, kun luntakaan ei ole kuin vaivaiset viisi senttiä.

Sitten pisti silmään, että hevosten heinäpaali oli romahtanut ja siellä näkyi liikettä. Eli pitäisi valita, että lähteekö etsimään karannut greyhoundia vai päästää russelit metsästämään rottia… No, heinien joukosta pilkotti musta puikkonaama ja toisella syrjällä musta piiska levitti heiniä. Se kuspää ryömi esille vasta sitten kun oli varma, että pääsee sisälle.

Ei sillä ollut hätäpäivää. Ja jos olisi ollut ulkona takki päällä, niin olisi varmaan riisunut sen ennen kuin ryömisi luomuvällyjen alle.

Meillä on suurin osa aina pitänyt vaatteita kapinoimatta. Mutta ne tapaukset, jotka eniten kaipaisivat pukeutumista, myös taistelevat asiaa vastaan eniten.

2 Likes